Categories: YEMEK TARİFLERİ

Ramazan Bayramı’nda Beslenmenize Dikkat Edin!

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli

Bayramda şerbetli tatlıların yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi gerekiyor. Bayram ikramların oldukça fazla olduğu bir dönem. Diyabet hastaları kadar sıhhatli bireylerinde şeker tüketimini dengelemeleri gerekiyor. Fazla şeker tüketimi bilhassa gizli saklı şekeri olanlarda, kan şekerinin aşırı yükselmesi (hiperglisemi) şeklinde acil tedavi gerektiren tehlikeli bir duruma niçin olabilir. Çikolata, baklava yada şekerlemeler bayram süresince ikram edilen kolay şekere iyi birer örnektir. Bu tip kolay şeker tüketimi yerine meyveli yada sütlü tatlılardan minik porsiyonlar halinde tüketebilirsiniz. İkram edilenleri geri çevirmesini bilmeli, açlık hissetmediğiniz halde fazladan şeker ve yağ tüketimine gerek olmadığını bilmelisiniz. Eğer fazla oranda şeker içeren bir tatlı tüketirseniz sonrasında 1 bardak süt yada 4 yiyecek kaşığı kadar yoğurt yiyecek kan şekerinizin ani yükselmesini önleyebilir.

Bayramda dengeli bir beslenme seçimi oluşturun

Bayram süresince öğün düzeninize ehemmiyet verin. Sabah sıhhatli bir kahvaltıyla güne başlamanız, gün içinde sizi daha rahat hissettirecektir. Bayramda öğün atlamak yerine kendinize nazaran ana ve ara öğünlerin olduğu dengeli bir beslenme seçimi oluşturun. Öğün atlamak kan şekerini düşürerek daha çok açlık hissetmenize niçin olur. Ramazan süresince susuz kalan vücudun kaybetmiş olduğu sıvı miktarını yerine koymak gerekir. Bayram ve sonrasında günde minimum 2 litre su içmeniz sıvı ihtiyacınız olan şeyi giderir. Ramazan sonrası çay ve kahve tüketiminde artış görülebilir. Bu biçim içecekler içeriğindeki yoğun kafein ile vücudun susuz kalmasına niçin olur. Gün içinde çay kahve tüketimini minimuma indirmek, ayran soda şeklinde öteki içeceklere yönelmek sağlığınız için daha yararlı olur.

Aşırı şeker tüketimi ani kilo artışına niçin oluyor

Yüksek oranda tüketilen şeker ve tuz birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Bayram denilince akla yemekler, hamur harcı işleri ve elbet tatlılar gelir. Fakat yüksek oranda şeker, yağ ve tuz içeren bu besinlerin tüketimi kan şekerinde ani dalgalanmalara sebep olurken, ani kilo artışına ve sindirim sistemi hastalıkları başta olmak suretiyle birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Bilhassa kan şekerinin süratli yükselmesi diyabet hastaları için ciddi bir çekince oluştururken, sıhhatli bireyler için de risk oluşturmaktadır. Ramazan’da uzun devam eden açlıklar, hareketsizlik ve kafi oranda su tüketememe şeklinde durumlar metabolizmayı yavaşlatır. Bayramda düzgüsel yeme düzenine geçilmesiyle maalesef fazla yeme eğiliminde olunabilir. Bu fazla yeme de yavaşlamış olan metabolizmayla beraber ani kilo artışı ve yağ oranının artması şeklinde problemleri bununla beraber getirir.

admin

Recent Posts

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

2 gün ago

Akut Otitis Media tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…

2 gün ago

Takım Sporları Çocuğunuzun Beyni İçin Büyük Puanlar Kazandırıyor

Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…

2 gün ago

Günlük Adım Sayısı Arttıkça Depresyon Olasılığı Düşüyor

Yeni bir araştırma, günlük adım sayısını, mütevazı seviyelerde bile artırmanın, depresif semptomlarda bir azalma ile…

2 gün ago

Yeni Bir Yıla Girerken…

      , , ,Her kış ilkbaharı, sonra heyecanla yazı bekleriz. Beklediğimiz güneş, deniz, kum keyfi ile…

2 gün ago

Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?

Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?,Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir? Ne Demek,…

2 gün ago