PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Yılbaşından itibaren Borsa İstanbul, yüzde 175 seviyelerinde getiri sağlamış oldu. Yatırımcılar ise birikimlerini değerlendirmek için Borsa İstanbul’a adeta atak ediyor. Nitekim yılbaşında 2,3 milyon seviyelerinde yer edinen hisse senedi yatırımcı sayısı, ortalama 1 milyon kişilik yükseliş ile 3,3 milyonu aştı. Hacim tarafına baktığımızda da benzer artışları görüyoruz. Senenin ilk çeyreğinde 30 milyar TL seviyelerindeki averaj günlük işlem hacminin kasım ayı itibarıyla 100 milyar TL’yi aştığını ve günlük hacim rekorunun da 139,2 milyar TL ile kasım ayında yenilendiğini görüyoruz. Enflasyona karşı yatırımcıyı en iyi korumuş olan yatırım aracı olması, hâlâ ucuz olması, alternatif yatırım araçlarının yetersizliği, kurda sağlanan stabilizasyon ile doların yatırım aracı olma cazibesini yitirmesi, kredi musluklarının kısılması, mevcut para politikası ve düşük faiz oranları ile hisse senedi piyasasının getiri sunmaya devam etmesi umut ediliyor.

Ve nihayet geçen hafta Borsa İstanbul, tüm zamanların rekorunu kırarak 5 bin seviyesini aştı. Yükselişte FED Başkanı Jerome Powell, FED’in Aralık ayında faiz artışında vites düşüreceği sinyalini vermesinin de etkili bulunduğunu kaydeden uzmanlar, endeksin yükseliş trendini korunmasına rağmen 5.000 seviyesine dikkat çekiyor. Bu seviyelerde hisse seçiminin oldukça daha mühim olduğuna vurgu yaparak artık 5-10 katı artan hisseler yerine daha istikrarlı yükseliş kaydeden hisselerin belirlenmesi icap ettiğini ifade ediyor. Öteki bir deyişle getiri istikrarı olan hisselerin ön plana çıkacağını hatırlatıyor.

Analistler, Borsa İstanbul’da bilhassa BIST-30 tarafının istikrarlı getiri fırsatı sunduğunu ve ihtimaller içinde düşüşlerde de uygun çarpanlarla portföylere hava yastığı olabileceğini belirtiyor. Borsada yeni alımlar da yada pozisyon değişimlerinde uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek amacı ile takip edilebilecek 30 hisseye dikkat çekiyor.

“YATIRIMCI VARLIK ALMANIN AVANTAJINI FARK ETTİ”

BIST-100 endeksinde getirinin yıl başından itibaren TL bazında yüzde175, dolar bazında ise yüzde 100’e yaklaştığını hatırlatan NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır, geçmiş verilere bakıldığında 2000 yılından bu yana senelik bazda en yüksek artışının yaşandığının altını çiziyor. Dolar bazlı seviyelerde ise hemen hemen 2018 yılı zirvesinin yüzde 20 arkasında bulunduğumuzu belirterek “Getiri seviyeleri sayısal olarak bakıldığında çarpıcı olmasına rağmen; mevcut görünümü bazı temel sebepler üstünde makul bulabiliyoruz. Mevcut enflasyonist ortamda birikim yapmanın değil, varlık almanın avantajlı bulunduğunu fark eden bireysel yatırımcı ilk olarak konut, otomobil benzer biçimde varlıklara yatırım yapmayı tercih etti. Borsa İstanbul’dan oldukça daha ilkin gayrimenkul ve bilhassa ikinci el otomobil piyasasında ciddi oranlarda artışlar yaşadığını gördük. Arkasından kredi musluklarının kısılması ve bu pazarlardaki fırsatların azalmasıyla bireysel yatırımcılar, birikimlerini değerlendirmek için Borsa İstanbul’a adeta saldırdı” diyor.

“DOLAR BAZLI SEVİYELER ÇOK DAHA ANLAMLI”

Endekste 5.000 seviyelerine yakın olduğumuz dönemde dolar bazlı seviyelerin teknik olarak daha anlamlı olabileceğini de kaydeden Çalışır, “Teknik olarak bakıldığında yükseliş trendinin 2018 senesinde görülen zirve seviyelere doğru devam ederek 3,00- 3,20 dolar bölgesini hedeflemesi beklenebilir. Mevcut kurla bu seviyelerin TL karşılığı 5.580-6.000 aralığı olarak görülüyor. Ihtimaller içinde geri çekilmelerde ise 4.700-4.600 aralığı, trendin bozulmaması adına mühim destek bölgesi olarak takip edilebilir” açıklamasını yapıyor.

“ŞÜPHECİ YAKLAŞIMLAR YANLIŞ TERCİHLERDEN KORUR”

Bilhassa son iki aydaki hareketin momentumu sebebiyle kısa vadeli kar realizasyonları ile agresif fiyat hareketlerinin soğumasının düzgüsel karşılanabileceğini de hatırlatan Çalışır; hisse senedi piyasalarında her dönem manipülatif fiyat hareketleri bulunduğunu ve olmaya da devam edeceğine dikkat çekiyor. Yüksek getiri fırsatları cazip görünmesine karşın, mevcut fiyat hareketleri terse döndüğünde uzun süre gerçek getiriden yoksun kalınabileceğini belirten Çalışır, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Borsa İstanbul’da tercih edilmesi ihtiyaç duyulan sürdürülebilir getiri ile bileşik getirinin gücünden yararlanmaktır. İstikrarlı getiri için yönetimine itimat duyulan, kurumsal ve köklü firmalar geçmiş döneme bakıldığında yatırımcılarını mutlu etmiştir. Bu şirketlerde kapasitesini büyüten yada yatırım meydana getiren ve bu yatırımlardan gelir elde etmeye başlamış firmalar tercih edilebilir. İstikrarlı hisse senedi getirisi için ilk olarak şirket gelirlerinin tertipli olarak artması gerekiyor. Uzun vadeli yatırım planları yerine yakın dönemde etkinlik gelirlerini artırabilecek firmalar tercih edilmelidir. Ek olarak tertipli kar oranı ödeyen şirketlerde, temettü ödemeleri daima negatif fiyatlamalara karşı kalkan görevi görecektir. Bununla beraber bu zamanda, ana ortakların hisse senedi işlemlerine dikkat edilmeli, fiili dolaşımdaki hisse oranı artan hisselere şüpheyle yaklaşılmalıdır. Hisse senedi seçimi yapılırken şüpheci yaklaşım sizi yanlış tercihlerden koruyabilir.”

Çalışır, Borsa İstanbul’da BIST-30 tarafının istikrarlı getiri fırsatı sunduğunu ve ihtimaller içinde düşüşlerde de uygun çarpanlarla portföylere hava yastığı olabileceğini hatırlatıyor. Borsada yeni alımlarda yada pozisyon değişimlerinde uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle Aydem Yenilenebilir Enerji, Aksa Enerji, Anadolu Efes, Vestel Elektronik, Migros, Ford Otomotiv. Tofaş Oto Yapınak, Sabancı Tüm ortaklık, Doğan Tüm ortaklık, Şişe Cam, Pegasus Hava Yolları, THY, Akbank, Tüpraş, Aksa Akrilik, Kordsa, Logo Yazılım, Yayla Agro Besin Endüstri, Özak GYO, Torunlar GYO, İş Yatırım Menkul Değerler, Kervan Besin Endüstri, Mavi Giyim, Tukaş Besin Endüstri, Yataş, Alarko Tüm ortaklık, Petkim, Coca Cola İçecek, Türk Traktör ve Selçuk Ecza Deposu hisselerinin portföylere eklenebileceğini söylüyor.

“BİM’İ BEĞENMEYE DEVAM EDİYORUZ”

BİM hissesini temel olarak beğenmeye devam ettiklerini belirten Yatırım Finansman araştırma departmanı, BİM hissesini model portföyden çıkardığını deklare etti. Kurum, yapmış olduğu açıklamada model portföyümüzde yer edinen zarar kes mekanizması sebebiyle BİM hissesini portföyden çıkardıklarını kaydederek “Hisseyi temel olarak beğenmeye devam ediyoruz ve 2023 tahmini F/K çarpanının 7.0x seviyesinde bulunduğunu dikkate alarak orta-uzun vade için değerlemesinin cazip olmaya devam ettiğini değerlendiriyoruz. Model portföyümüz yılbaşından bu yana yüzde 240 yükselirken, aynı dönemde BIST-100 Endeksi, yüzde 172 artış göstermiştir” dedi.

“YÜKSELİŞ DEVAM EDER”

Kredi musluklarının kısılması ve bu pazarlardaki fırsatların azalmasıyla borsaya olana talebin arttığını belirten NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır, bu trendin devam edeceğini düşünüyor.

Çalışır, alternatif yatırım araçlarının yetersizliği, kurda sağlanan stabilizasyon ile doların yatırım aracı olma cazibesini yitirmesi, mevcut para politikası ve faiz oranları ile GSYH’de büyümenin desteklendiği ortamda hisse senedi piyasasının getiri sunmaya devam edebileceğini öngörüyor. Son dönemde TCMB istatistiklerinden yerlilerin döviz mevduatlarından çıkmaya başladığını da kaydederek kur korumalı mevduat (KKM) tarafınca da haftalık bazda ilk kere çıkış yaşanmasının borsaya yeni para girişlerinin devam edebileceğinin sinyali olabileceğini söylüyor. Çalışır mevcut ekonomik ortamda yatırımcıların birikimlerini enflasyona karşı korumak için tercih edebileceği en uygun alanın hisse senedi piyasası bulunduğunu belirtiyor. Ve mevcut kurla endeks için yeni hedefi 5.580-6.000 aralığı olarak belirliyor.

“HİSSE SEÇİMİNDE BAŞARI YAKALANABİLİR”

Küresel resesyon ortamında hammadde talebinin azalıp, endüstri üretiminin yavaşlayacağını, besin ve sıhhat harcamalarında ise talep esnekliğinin düşük olması sebebiyle yavaşlama olamayacağını hatırlatan NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır, mevcut ortamda hisse seçiminde yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:

*Ekonomik ve sektörel döngülerin hangi evresinde olunduğuna dikkat edilerek hareket edilirse hisse seçiminde başarı yakalanabilir.

*Endeksin mevcut yükselişinde performans olarak geride kalmış hisselerde pozisyon almadan ilkin mevcut fiyat hareketlerinin sebebine dikkat edilmeli.

*Mevcut ortamda hisse seçimlerini ilkin sektörel bazda değerlendirmek gerekir.

*Fırsat sunan sektörlerden hisse seçimi yapılmasına itina gösterilmeli.

*Bu aşamada getiri bazında geri kalmış hisselerin; firmanın yada sektörün içinde bulunmuş olduğu durum sebebi ile aynı pozisyonda kalmaya devam edebileceği unutulmamalı.

*Ihtimaller içinde teknik düzeltmelerde yüksek getirilerle adil değerinden uzaklaşmış şirketlerdeki geri çekilmelerin daha sert olabileceği göz önünde bulundurulmalı.

*Sürdürülebilir karlılığı olan, gelecekte de mevcut karlılığını koruyabilecek, piyasa çarpanları uygun seviyelerde olan hisselerde pozisyon alınmalı.

*Fiyat hareketlerinin hızlandığı ortamda kısa vadeli işlemlerden uzak durulmalı.

“MİGROS, SEKTÖRÜN OLDUKÇA ALTINDA ÇARPANLARLA İŞLEM GÖRÜYOR”

Sadullah ÇALIŞIR / NoorCM Araştırma Uzmanı

MİGROS: Şirket 3Ç22 döneminde medyan beklentinin yüzde 40 üstünde 807 milyon TL net kar elde etti. Konsolide satışlar, senenin ilk dokuz ayında senelik yüzde 93 artışla 50 milyar TL’yi aştı. Migros, senenin ilk dokuz aylık döneminde 205 yeni mağaza açarken, firmanın toplam mağaza sayısı 2 bin 750’ye terfi etti. Online alışveriş hizmeti sunulan mağaza sayısı ise 931’e ulaştı. Şirket, bu yılı 365 yeni mağaza açılışı ile kapatarak her güne yeni bir mağaza açma hedefine ulaşmak istiyor. 2023 senesinde da gelişme ivmesinin devam etmesini beklediğimiz Migros, 2023 yılı gelir ve net kar tahminlerimize gore sektörün oldukça altında çarpanlarla işlem görüyor. Şirket hisselerinde yüzde 34 yükseliş potansiyeli ile 175 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜPRAŞ: Şirket 3Ç22 döneminde piyasa beklentilerinin üstünde 11,5 milyar TL net kar açıklarken 9A22 net dönem karı, yüzde 1117 artışla 23,4 milyar TL’ye terfi etti. Yıl süresince devam eden tarihsel ortalamaların oldukça üstünde seyreden ürün marjlarındaki yüksek seyir, son çeyrekte de devam ediyor. Şirket yılsonu kar tahminlerimize gore oldukça cazip çarpanlarla işlem görüyor. Tüpraş’ın yılı 115 TL hisse başına kar ile tamamlayacağını öngörüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 26 yükseliş potansiyeli ile 610 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

PEGASUS HAVA YOLLARI: Firmanın 3Ç22 döneminde net dönem karı, bundan önceki senenin aynı dönemine gore yüzde 716 oranında artarak 4,8 milyar TL oldu. (konsensus 4.147milyon TL) Net satışlar 3Ç22’de geçen senenin aynı dönemine gore yüzde 293 artarak 17,8 milyar TL’ye yükselirken (konsensus 16,8 milyar TL), dış hat gelirleri yüzde 390 artış gösterdi. FAVÖK 3Ç22’de 3Ç21 dönemine gore yüzde 371 artarak 8,2 milyar TL’ye ulaştı. (konsensüs 7,9 milyar TL) 3Ç22’de kuvvetli talep ve 2019 yılı üstündeki yurtdışı satışların marjlara pozitif yansıdığı görülüyor. Net kar marjı yüzde 27.1, FAVÖK yüzde 45.95, EFK yüzde 39.40’a terfi etti. Şirket ileriye yönelik beklentilerinde arz edilen kapasitesini 4Ç22’de 4Ç19’un yüzde 12-15 üstünde, 2022 toplamında yüzde 7-10 üstünde planladığını deklare etti. FAVÖK’ün de 4Ç22’de 2019’u belirgin şekilde aşacağını öngörmekte. Gelecek yıl filoya dahil olmaya devam edecek NEO A321 tipi uçaklar ile yakıt tüketiminde verimlilik artışının marjlara pozitif katkısının devam edeceğini düşünüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 39 yükseliş potansiyeli ile 540 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

DOĞAN HOLDİNG, ÇELİK HALAT HİSSELERİNİN SATIŞINI TAMAMLADI

Doğan Tüm ortaklık, ekim ayında Çelik Halat için verilen teklifi pozitif olarak değerlendirmiş ve Çelik Halat ve Tel San. A.Ş. firmasının bünyesinde bulunan yüzde 69.83 hissesinin; yüzde 75’ine karşılık gelen kısmını Artaş İnşaat Endüstri ve Tecim A.Ş’ye ve yüzde 25’ine karşılık gelen kısmını ise Betatrans Lojistik İnşaat Endüstri ve Tecim A.Ş. firmasına devretmek suretiyle çalışmalara başlamıştı. 29 Kasım 2022 itibarıyla Çelik Halat’ın satış ve hisse devir işlemleri tamamlandı.

Doğan Tüm ortaklık Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Doğan Faralyalı, Türkiye’nin önder çelik halat ve tel üreticisi Çelik Halat’ın 1997’den bu yana Doğan Tüm ortaklık’in bir parçası ve grubun en değerlisi bulunduğunu ifade ederek şunları söylemiş oldu:

“Yatırım holdingi perspektifiyle yürüttüğümüz odaklanma, portföy yapımızı dönüştürme kararımızın bir sonucu olarak, Çelik Halat’a gelen bu teklifi pozitif değerlendirdik ve Artaş İnşaat ve Betatrans Lojistik şirketlerine hisselerimizin satışını gerçekleştirdik. 1986 yılından itibaren hisselerinin yüzde 30’u Borsa İstanbul’da işlem gören, 2018’den itibaren Türkiye’nin ilk halat Ar-Ge merkezi unvanını taşıyan Çelik Halat, bugün otomotivden beyaz eşyaya, madencilikten ormancılığa, tarımdan inşaata pek oldukça sektör ve alanda kullanılan katma kıymetli ürünlerini 50’den fazla ülkeye ihraç eden, internasyonal pazarlarda söz sahibi olan oldukça kuvvetli bir şirket konumunda.”

ARTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise Çelik Halat’ın Türkiye ekonomisine katkısının devam edeceğini belirterek şunları söylemiş oldu:

“2022’de 60’ıncı yılını kutlayan, 1997 senesinde Doğan Grubu’na katılan Çelik Halat, Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Artaş ve Betatrans olarak yaptığımız ve yapacağımız yatırımlar ile Çelik Halat’ı Türkiye ve dünya pazarında daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda modernizasyon ve yeni ürün gamı için yatırım programını hızlıca devreye alıyoruz.”

İŞ PORTFÖY YÖNETİMİ, KONTROLMATİK İLE SÖZLEŞME İMZALADI

İş Portföy Yönetimi A.Ş. ve Kontrolmatik Teknoloji içinde varılan anlaşmaya gore, İş Portföy Yönetimi A.Ş’nin Kontrolmatik Teknoloji iştirakleri içinde yer edinen Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’ne Tahsisli Bedelli Ana para Artırımı Kanalıyla fon aktararak firmanın yüzde 10 ortağı olması öngörülüyor. Yüzde 100 Kontrolmatik Teknoloji iştiraki olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri hakkında KAP’a bildirilen açıklamaya gore İş Portföy Yönetimi A.Ş, 21 milyon dolar ana para artırımıyla Pomega’nın yüzde 10 hissesinin yeni sahibi olmak suretiyle sözleşme imzaladı.

Mevzuyla ilgili izahat meydana getiren Kontrolmatik Teknoloji ve Pomega Enerji Depolama Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, dünya genelinde enerji depolama mevzusuna artan ilginin yatırımcıları bu alanda harekete geçmeye teşvik ettiğini söylemiş oldu. Aslanhan, iklim hedefleri çerçevesinde sürdürülebilir enerji üretimi ve kullanımı mevzusunun her geçen gün daha eleştiri bir hale geldiğini belirterek “Ikimiz de Kontrolmatik Teknoloji olarak 2023 senesinde gelişme hedefimizi sürdürülebilirlik vizyonumuz ile gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Son dönemde bankalar ve ilgili portföy yönetim şirketleri yatırım planlamalarında enerji depolama mevzusuna daha çok yer vermeye başladı. Ankara’da inşaatı tamamlanmak suretiyle olan ve enerji depolama teknolojileri alanında dünya genelinde kanıtlanmış ‘Lityum-Demir-Fosfat’ teknolojisiyle pil hücresi üretimi yapacağımız fabrikamızı 2023’te faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Pomega Enerji Depolama Teknolojileri olarak gelişme ve gelişim yolundaki girişimlerimize devam edeceğiz” dedi.

GEÇİCİ TEMİNAT MEKTUPLARI TAKASBANK GÜVENCESİ ALTINDA

Tüm geçici güvence mektuplarının düzenlenmesi ve sunulmasına ilişkin işlemler, geçen haftadan (1 Aralık 2022) itibaren Takasbank Kamu Güvence Yönetimi Hizmeti Platformu (KTYP) üstünden yürütülebilecek. Böylece, İstanbul Takas ve Gizleme Bankası (Takasbank) tarafınca daha ilkin kamu ihalelerine katılmak suretiyle sunulan güvence mektupları ile sigorta şirketleri tarafınca düzenlenen kefalet senetleri işlemlerinin yürütülmüş olduğu Takasbank Kamu Güvence Yönetimi Hizmeti Platformu’nun kapsamı genişlemiş oldu.

Takasbank tarafınca meydana getirilen açıklamada, “Bilinmiş olduğu suretiyle, 1 Eylül 2021 zamanı itibarıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihaleler için düzenlenen geçici güvence mektuplarının idareler adına elektronik ortamda ve tam otomasyona dayalı bir halde Kamu İhale Kurumu tarafınca işletilen Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) ve Kredi Kayıt Bürosu tarafınca işletilen Elektronik Güvence Mektubu Platformu (ETMP) ile entegre çalışan ‘Takasbank Kamu Güvence Yönetimi Hizmeti Platformu’ üstünden de kabulüne başlanmıştır” denildi.

Bu kararla beraber geçiş sonrası; bankacılık sektörünün en yaygın ve geleneksel ürünlerinden kabul edilen güvence mektubunun teslim, takip, iade ve gelir kaydetme süreçlerinin tamamının, tüm bankalar ve idareler içinde elektronik ortamda gerçekleştirileceği belirtilerek “Operasyonel zorluklar ve maliyetler ortadan kalkarken bankalar, ihaleyi açan idareler ve ihaleye teklif veren istekliler arasındaki kontakt, elektronik ortamda sağlanacaktır” açıklaması yapılmış oldu.

İZMİR DEMİR ÇELİK, İZDEMİR ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM’İ HALKA ARZ EDECEK

İzmir Demir Çelik, bağlı ortaklığı İzdemir Enerji Elektrik Üretim’i halka arz etme planını deklare etti. Mevzu hakkında KAP’a meydana getirilen bildirimde firmanın yüzde 85.44 oranla bağlı ortaklığı konumunda olan İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. paylarının halka arz edilmesi ve bu çerçevede lüzumlu çalışmaların yapılmasına karar vermiş olduğu açıklandı.

Mevzuyla ilgili “Türkiye ve internasyonal alanda geçerli teknik ve çevre standartlarına uygun olarak son olarak teknoloji ile kurulmuş ve 370 MW üretim gücüne haiz olan, ürettiği elektrik enerjisini, çevreye saygılı, devamlı, güvenilir ve kaliteli bir halde ulusal iletim şebekesine veren şirketimizin yüzde 85.44 oranla bağlı ortaklığı konumunda olan İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu’nca meydana getirilen değerlendirmeler sonucunda; 01/12/2022 tarihinde, İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. şirket paylarının halka arz edilmesine ve bu çerçevede lüzumlu çalışmaların yapılmasına karar verilmiştir. Halka arz süreci kapsamında şirket esas sözleşmesinin Ana para Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi amacıyla Ana para Piyasası Kurulu’na ön izin başvurusu gönderilmiştir” açıklaması yapılmış oldu.

MSCI ENDEKS HİSSELERİ DEĞİŞTİ

MSCI endeks hisseleri, geçen hafta (30 Kasım) kapanışları peşinden 1 Aralık itibariyle değişti. Buna gore MSCI Turkey Standard endeksine; Sasa Polyester, Hektaş ve Yapı Kredi girdi. MSCI Global Minik Ölçekli Firmalar endeksine Aygaz, Borusan Yatırım ve Pazarlama, Doğuş Otomotiv, Girişim Elektrik, Kontrolmatik, Kordsa, Odaş Elektrik, Oyak Yatırım Menkul Değerler, Smart Güneş Enerjisi ve Ziraat GYO girerken, Aksa Enerji, Coca Cola İçecek Gübre Fabrikaları, Jantsa Jant Endüstri ve Kızılbük GYO endeksten çıkarıldı.

COSMER KİMYA SANAYİ’NİN HALKA ARZI ONAYLANDI

Mercan Kimya, bağlı ortaklıklarından 60 milyon TL ödenmiş sermayeli Cosmer Kimya Endüstri ve Tecim A.Ş’nin halka arzının SPK tarafınca onaylandığını bildirdi. Bu doğrultuda Cosmer Kimya Endüstri ve Tecim A.Ş. paylarının halka arzı işlemine başlanıp başlanmayacağı, 30.06.2023 tarihindeki mali tabloları çıktıktan sonrasında değerlendirilecek.

ÖZSU BALIK ÜRETİM A.Ş. HİSSELERİ İŞLEM GÖRMEYE BAŞLADI

Özsu Balık Üretim A.Ş.’nin 20 milyon TL nominal kıymetli paylarının halka arzı tamamlanmış olup firmanın sermayesini temsil eden 60 milyon TL nominal kıymetli payları, Kotasyon Yönergesi’nin 8’inci maddesi çerçevesinde kota alındı. Halka arz edilen şirket payları, geçen hafta Ana Pazar’da 7,69 TL/hisse baz fiyat, ‘OZSUB.E’ kodu ve devamlı işlem yöntemiyle işlem görmeye başladı.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

SABANCI HOLDİNG: Enerjisa Enerji Üretim A.Ş’nin Türkiye yenilebilir enerji pazarındaki önder konumunun güçlendirilmesi hedefleri doğrultusunda 2011 yılından bu yana etkinlik gösteren ve 55 MW’lık kurulu gücü olan rüzgar enerji santraline haiz Akhisar RES Enerji A.Ş’nin hisselerinin tamamının Enerjisa Üretim’e devir işlemleri tamamlandı. Ek olarak Kayseri ilinin Yahyalı ilçesinde yer edinen Erciyes Rüzgar Enerji Santrali projesine ilişkin 65 MW’ı rüzgar, 15 MW’ı hibrit güneş enerjisi üretimi olmak suretiyle toplam 80 MW’lık kurulu güç için Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı kabulleri tamamlandı. Erciyes RES’de toplam 65 MW’lık kurulu güce haiz 12 türbin ve 15 MW’lık hibrit güneş santrali devreye alınarak üretime başlandı. Böylece Enerjisa Üretim, satın alınan Akhisar RES ve devreye alınan Erciyes RES yatırımları ile beraber rüzgar enerjisindeki kurulu enerjisini 332 MW’a yükselterek rüzgar enerji santral sayısını 5’e çıkardı.

GİRİŞİM ELEKTRİK SANAYİ: Şirket yüzde 70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Tek. San. Tic. A.Ş. ile Siemens Endüstri ve Tecim A.Ş. içinde ”SIEMENS AG lisanslı SIVACON S 8 Alçak Gerilim Dağıtım Panoları Üretimi” mevzusunda partnerlik anlaşması imzalandığını deklare etti. 2027 sonuna kadar artan miktarlarda yapılacak üretim sonunda elde edilmiş ürünlerin yurtdışına satışı hedefleniyor.

TURCAS PETROL: Firmanın yüzde 30 oranındaki iştiraki RWE & Turcas Cenup Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu 2021 yılı mali tablolarındaki net dönem kârı olan 378 milyon 214 bin 351 TL’den, 223 milyon 617 bin 942 TL tutarındaki geçmiş seneler ziyanı mahsup edildikten sonrasında kalan 154 milyon 596 bin 408 TL tutarındaki dağıtılabilir kardan Türk Tecim Kanunu ve esas sözleşme hükümleri uyarınca ayrılması ihtiyaç duyulan yedek akçeler ayrılmak suretiyle 100 milyon TL’nin genel kurul toplantısını takiben 3 (üç) işgünü içinde kâr oranı olarak dağıtılmasına karar verdi. Turcas Petrol’un ilgili kâr dağıtımı işleminden alacağı hisse net olarak 30 milyon TL (dağıtılacak kârın yüzde 30’u) olup söz mevzusu tutarın ilgili yasal süreçler tamamlandığında RTG tarafınca nakden ödenmesi planlanmakta. RTG Muhteşem Genel Kurul Toplantısı 22.12.2022 tarihinde gerçekleşecek.

PARDUS GİRİŞİM SERMAYESİ: Sıhhat sektörüne data teknolojisi üreten Non Nocere adlı projeye Fonla Büyüsün Kitle Fonlama Platformu üstünden 1 milyon 500 bin TL tutarında yatırım yapılmasına karar vermiş olduğu yatırım tutarının ödemesinin tamamlandığı açıklandı.

ARD GRUP BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ: T.C. Ulusal Müdafa Bakanlığı 4’üncü Ana Bakım Yapınak Müdürlüğü 6 kalem (6 Kısım) Batarya Bloğu Alımı işi ihalesine en uygun teklifin verildiğini sözleşme davetine müteakip 01.12.2022 tarihinde 7.748.499,00 TL bedelle ihale sözleşmesinin imzalandığını deklare etti.

VBT YAZILIM: Türkiye’de yerleşik Hususi Bir Banka ile “4 tane IBM Mainframe ve 6 tane IBM Veri Depolama Sistemi” alımı mevzusunda anlaşıldığı ve sözleşme imzalandığı açıklandı. Dört tane Mainframe Makinesi iki yıl güvence ile altı tane Veri Depolama Sistemi üç yıl güvence ile verilecek. Yan hizmetlerle beraber sözleşmenin toplam bedeli KDV hariç 26 milyon 449 bin dolar.

PAPİLON SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ: T.C. İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafınca Türkiye genelinde kullanılmakta olan Otomatik Parmak ve Avuç İzi Teşhis Sistemi’nin 01.12.2022 – 30.06.2023 tarihleri içinde geçerli olmak suretiyle parçalı bakım ve onarımı işi için 3 milyon 600 bin TL+KDV tutarlı sözleşme imzalandığı açıklandı. Sözleşme söz mevzusu sistemin sürekliliği kapsamında verilecek olan bakım hizmeti ve yedek parça gereksinimlerini kapsıyor.

SİNPAŞ GYO: Şirketten meydana getirilen açıklamada, “Yatırımcılarımızdan çokça gelen sorular üstüne aşağıdaki açıklamayı yapma gereği duyulmuştur. Şirketimiz haiz olduğu kendi paylarının ve bağlı ortaklığı Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. paylarının satışından elde etmiş olduğu gelirleri bankalara olan kredi borçlarını ödemekte kullanmaktadır.” mesajı verildi.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Şanlıurfa İl Sıhhat Müdürlüğü tarafınca meydana getirilen 36 ay süreli Sıhhat Informasyon Yönetim Sistemi Alımı ihalesini 61.949.073,00 TL karşılık ile kazandığını bildirdi. Yasal itiraz süreci beklenmekte olup akabinde sözleşme imzalama aşamasına geçilecek. Söz mevzusu meblağ 2021 hasılatın yüzde 71’ine tekabul ediyor.

GEN İLAÇ VE SAĞLIK ÜRÜNLERİ: SMA (Spinal Müsküler Atrofi) hastalığının tedavisinde kullanılan Sıhhat Bakanlığı onaylı ve SGK tarafınca bedeli karşılanan tek tedavi yöntemi olan “Nusinersen Sodyum” etken maddeli “SPINRAZA 12 mg/5 ml Intratekal Enjeksiyonluk Çözelti” adlı ilaca ilişkin firmanın ruhsat başvurusu pozitif sonuçlanmış. Söz mevzusu ilaç şu an itibarıyla devletimizde SMA hastalığının tedavisi için kullanılabilecek ruhsatlı tek ilaç. İlacın firmanın 2023 yılı toplam satışlarına katkısının güncel kurlarla 1.10 milyar TL 1.25 milyar TL içinde olması umut ediliyor.

ARZUM: Arzum, Çin Halk Cumhuriyeti’nde direkt yada dolaylı yoldan yüzde 100 bağlı ortaklığı olacak şekilde kurulması planlanan şirket için fizibilite çalışmalarına başlandığını bildirdi.

KATMERCİLER: Şirket Afrika ülkesi kaynaklı 5 milyon 685 bin 812 dolar tutarında Tank Taşıyıcı ve Çeşitli Vasıta Üstü Ekipman siparişi aldığını, teslimatların 2023 yılı içinde tamamlanacağını bildirdi.

KORDSA: Firmanın bağlı ortaklıklarından Kordsa Inc’in yüzde100 bağlı ortaklıkları konumunda bulunan Axiom Materials Inc ile Advanced Honeycomb Technologies Corp. şirketlerinin 30 Kasım 2022 zamanı itibarıyla Axiom Materials Inc bünyesinde devir yöntemiyle birleşmesine ilişkin yasal izinlerin alınmasına ilişkin sürecin başladığı bildirildi.

KİMTEKS POLİÜRETAN: Şirket otomotiv sektöründe ses yalıtım sistemlerinin üretimi ile ofis ve otomotiv koltuğu sektöründe esnek köpük sistemlerinin üretiminde otomotiv lastik atıklarından elde edilmiş karbon esaslı geri dönüşüm malzemesi Grafeni kullanarak ürün portföyüne Grafen esaslı iki yeni ürün eklendiğini deklare etti.

MİA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji, NEC Telekomünikasyon ve Informasyon Teknolojileri Ltd. Şti. tarafınca Türkmenistan’da kurulacak Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) kapsamında otoyol güvenlik, denetim ve ödeme sistemleri projesi için 431 bin 500 dolar bedelle ikinci faz siparişi aldığını deklare etti. Şirket, ek olarak NEC Telekomünikasyon ve Informasyon Teknolojileri Ltd. Şti.’nin Türkmenistan’da yürütmekte olduğu üç değişik hastane projesine sağlanacak Sıhhat Bilişim Sistemleri kapsamında 318 bin 389 dolar bedelle sipariş aldığını bildirdi.

CONSUS ENERJİ: Yüzde 100 bağlı ortaklığı Tenera Enerji Tecim A.Ş. tarafınca iki ayrı depolamalı elektrik üretim tesisi projesi için toplamda 100 MW gücünde güneş enerjisi üretim santrali ve bu santrallere bütünleşik 100 MWsaat kapasiteli elektrik depolama tesisi oluşturmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na önlisans başvurusunda bulunulduğunu deklare etti.

DİNAMİK ISI: Dinamik Isı, Elastomerik Kauçuk Üretim Tesisinin 14 bin metrekare olan çatı alanına kurulan Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımının devreye alındığını, elektrik üretimine başlandığını ve bu yatırım sonucunda yılda 3 milyon KWh (2.056 KWp) elektrik enerjisi üretileceğini bunun da firmanın elektrik enerjisi ihtiyacının ortalama yüzde 50’sini ödeyeceğini bildirdi.

ALARKO GYO: Alarko GYO, Bodrum/Gündoğan Mevkii’ndeki gezim tesisinin yatırımının finansmanında kullanılmak suretiyle Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile 624 milyon TL tutarında kredi sözleşmesi imzalandığını deklare etti. Kredi iki yıl ana para ödemesiz toplam 10 yıl vadeli olacak.

ALBARAKA TÜRK: Banka Yönetim Kurulu, kayıtlı ana para tavanının 2023-2027 yılları (beş yıl) içinde geçerli olmak suretiyle, 5,0 milyar TL olarak belirlenmesi ve bu kapsamda ana sözleşmede lüzumlu değişikliklerin yapılması hususlarında Ana para Piyasası Kurulu’na başvurulmasına karar verdi. Mevcut kayıtlı ana para tavanı 2,5 milyar TL.

(Toplam: 6, Bugün: 1 )