Pilavların içine girip her yemeğin yanına oldukca yakışır. Sütlaç şeklinde tatlılarda başrolü oynar. Çorbalara kıvam ve lezzet verir. Mezelere de doyuruculuk katar. Son dönemlerde de sporcu beslenmesinin eğer olmazsa olmazıdır. Pirinçler mutfaklarımızdan noksan olmayan yegane bakliyatlardan biri. Kimi zaman bir tek haşlayarak kullanılması ihtiyaç duyulan tarifler oluyor. Sadece bu tariflerde pirinç, lapaya dönebiliyor. Kıvamını ve lezzetini kaybedebiliyor. Oldukça kolay şeklinde dursa da pirinç haşlamak için birkaç mühim püf noktası koşul. Pirinçleri çıkarın tezgaha hadi. Tek tek sırrını anlatıyoruz. Bundan sonrasında asla formlarını kaybetmeden pişecekler.

Pirinç iyi mi haşlanır?

pirinc-nasil-haslanir1

Basmati, yasemin, osmancık ya da kırık pirinç… Hangi çeşit pirinci haşlayacak olursanız olun işe en önce pirinçleri soğuk suda güzelce yıkayarak başlayın. Pirinçleri birkaç tur bu şekilde sudan geçirin ve nişastalı suyun azca da olsa çıkmasını sağlayın. Peşinden süzgece alın ve sularının süzülmesini bekleyin.

pirinc-nasil-haslanir2

Güzelce yıkadığınız ve süzdürdüğünüz pirinçleri tencerenizin içine alın. Peşinden oda sıcaklığındaki suyu (kaynar ya da soğuk değil) üstüne ilave edin. Burada en mühim püf noktası yanmaz yapışmaz bir tencere kullanmak ve pirinçle suyun oranını doğru ayarlamak. Genel anlamda 2 su bardağı kadar pirince 2,5 su bardağı su kafi oluyor. Bu oranı 1’e, 1,5 olarak düşünebilirsiniz.

pirinc-nasil-haslanir3

Tencereyi ocağa alın ve orta ateşte ilkin üstü açık bir halde su kaynayana kadar pişirin. Ara ara karıştırın. Hafifçe fokurdamalar başlayınca kısık ateşe alıp kapağını kapatın ve suyu çekene kadar kapağını açmadan pişirin. Pirinç ortalama 10-15 dakika içinde haşlanacaktır. Piştikten sonrasında kapağı kapalı bir halde 5 dakika kadar dinlendirin.

pirinc-nasil-haslanir4

Kapağını açıp pirinçleri havalandırın. Ve haşlanmış pirinçleriniz hazır! Şimdiden ellerinize sıhhat.

(Toplam: 2, Bugün: 1 )