PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Sigorta Teknolojileri anlamına gelen insurtech kavramı son yıllarda dijitalleşmenin hız kazanması ile ortaya çıktı. Insurtech, dijital cihazlarımızda kullanılan özel yazılım ve algoritmalardan faydalanarak, sigortacılık hizmetlerinin geliştirilmesi ve otomatikleştirilmesini hedefleyen yeni bir yapıyı tanımlamak için kullanılıyor. Söz konusu inovatif yapı sayesinde müşterilerin sigortacılık işlemlerini, süreçlerini ve hayatlarını daha iyi yönetebilmeleri mümkün oluyor. Insurtech kavramını Birtep CEO’su ve Sigortambir Genel Müdürü Kürşat Köz ile konuştuk.
Insurtech dünyasında şirketinizi nasıl temsil ediyorsunuz? Neler yaptınız?
Bu noktada Sigortambir olarak müşterilerin tüm sigortacılık ihtiyaçlarını tek bir kanaldan en kolay şekilde karşılamayı hedefleyen bir şirket olarak konumlandık. Özellikle “müşterinin olduğu her yerde var olma” ilkesiyle online ve fiziksel şubelerinde hizmet veren bir insurtech şirketi olarak hem geleneksel hem dijital kanalları sahiplendik. Genç ve dinamik yapımız, sektördeki dijital dönüşüm rüzgarına katkı sağlayarak hem yurt içinde hem de yurt dışında ses getiren bir projeye imza attı. Dünyada bir ilki gerçekleştirerek Metaverse’teki ilk sigortacılık merkezini açtık.
Metaverse üzerinde sanal ofis açmaktaki ana motivasyon kaynağınız ne oldu? Aktif olarak halen kullanımda mı?
Sigorta ihtiyacı duyan her müşterimize sadece fiziksel ve online şubelerimizde hizmet vermekle kalmayıp sigorta ihtiyacının her yerde olduğu gibi Metaverse evreninde de olacağını ön görerek bu alanda da hizmet vermek amacıyla yerimizi aldık.
İlk adımda amacımız, Metaverse’deki sigortacılık merkezimizi ziyaret eden tüm kullanıcılara gerçek dünyada sunduğumuz sigorta ürünlerini tanıtmak. Uzun vadedeki hedefimiz ise sanal dünyada kişilerin arazilerini, araçlarını, avatarlarını, kıyafetlerini ve hatta kripto para cüzdanlarını sigortalayarak dünyada Metaverse platformunu en doğru şekilde işleten şirketlerden biri olmak.
Bu amaçla OverLand sanal arazi üzerinde 8 parsellik bir arazi alımı yaptık. Metaverse’deki sigortacılık merkezimiz de bu arazi üzerinde İstanbul, Ümraniye’deki plazamız ile paralel konumda, aktif olarak faaliyetini sürdürmekte. Merkezimiz, Over uygulaması üzerinden mobil erişim ile tüm ziyaretçilerin kullanımına açık.
Sanal ofis üzerinden, sanal kıymetlerin sigortalanması mümkün oluyor mu? Örneğin sosyal medya hesaplarının, hatta oyun hesaplarının sigortalanması gibi?
Sanal ofis üzerinden sanal kıymetlerin sigortalanması şu an için mümkün değil, ancak projemizde gelmek istediğimiz nokta tam olarak bu. Dolayısıyla, bu hedef doğrultusunda çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.
Şu anda şifrelerin korunmasına yönelik ürünler bulunuyor ama bu tam anlamı ile sanal dünyadaki kıymetlerin teminat altına alınmasını sağlamıyor. Bizim de hedefimiz yıl sonuna kadar yeni sigorta ürünleri ile birlikte Metaverse üzerindeki tüm kullanıcılara hitap etmek.
Z kuşağının sigorta ürününe olan bakış açısı hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Z kuşağının, sigorta ürünlerine bakış açısının çok olumlu ve sıcak olduğunu söyleyemeyiz. Bildiğimiz üzere ülkemizde sigorta ürünü denince akla en başta kasko ve trafik sigortası geliyor. Z kuşağının kasko ve trafiğe temel teşkil eden araç sahipliğinden ziyade paylaşım ekonomisi doğrultusunda hareket ettiğini görüyoruz. Bu da Z kuşağı ile sigorta sektörünü ayrıştırıyor.
Buradan hareketle Z kuşağının geleneksel sigortacılık ürünlerinden ziyade yeni nesil sigorta ürünlerine olan eğilimlerinin arttığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla bizler de bu yönde çalışmalara ara vermeksizin devam ediyoruz.
Metaverse uygulamasıyla geçtiğimiz günlerde dünya çapında bir ödül de aldınız, bu başarıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Evet, The World’s Digital Insurer Awards Ödülleri’nde, EMEA Bölgesi’nden tam 48 farklı markayı geride bıraktık. Insurtech İnovasyon Ödülü’nü kazanarak Türkiye adına önemli bir başarı elde ettik.
Ülkemizi, global sigortacılık arenasında başarıyla temsil ediyor olmaktan onur duyuyoruz. Aldığımız ödül ile sigorta sektörünün dijital dönüşümüne katkı sağlamak gurur verici. Aralık ayında, EMEA Bölgesi’nin ödül sahibi olarak, Asya/Pasifik ve Amerika ülkeleri ile yarışacağız. Projemizin gücüne çok inanıyoruz, buradan da ödül ile dönmeyi umut ediyoruz.
Tüm dijitalleşme sürecinden sigortacılık nasıl etkileniyor? Sigorta sektörümüz dünyayla kıyaslandığında hangi pozisyonda, örneklerle açıklayabilir misiniz?
Her alanda olduğu gibi sigortacılıkta da dijitalleşme yeni fırsatları getiriyor. Özellikle pandemi süreci ile birlikte e-ticaret alışkanlıklarımız değişti. Bu süreçte eskiye oranla sigorta ihtiyaçları da dijital kanallardan daha yoğun alınmaya başlandı. Sigorta sektörümüz de bu dijitalleşmeye ayak uyduracak gelişmeleri takip ederek ve bu gelişmeleri sistemlerine hızla adapte ederek yeni ürünler çıkarıyor ve sigortalılara sunuyor. Geçmişte yazılı evrak ve soru formları ile sunulan sigorta ürünleri artık sesli imza ile dijital kanallar aracılığıyla kullanıcılar ile buluşuyor.
Tüketicilerin gelecekte sigorta ihtiyaçları nasıl şekillenecek ve dönüşecek? Sektör olarak ve Sigortambir olarak geleceğe hazır mısınız?
Geçmişte olduğu gibi gelecekte de kullanıcılar birikimleri ile yaptıkları ekonomik varlıkları korumak için sigorta ürünlerine başvuracak. Dünyamızın getirdiği dijital dönüşüm ile birlikte kişilerin yaptıkları yatırımları takip etmek geçmişe nazaran daha kolay bir hal aldı. Sigortambir olarak güncel teknoloji ve yatırım kanallarını takip ederek sektöre hatta kişiye uygun sigorta ürünlerini çıkarabilen bir ekip ile Ar-Ge çalışmaları yapmaktayız.
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…