PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Gelir, tutum, yatırım ve borç yönetimi benzer biçimde alanlarda doğru adımlar atabilmek, insanların geleceğe güvenle bakabilmeleri ve yaşam kalitelerini artırabilmeleri için giderek ehemmiyet kazanıyor. Tam bu aşamada akla gelen finansal iyiliğe seyahat (Financial Wellbeing), bireylerin mali durumlarını etkili bir halde yönetmeleri ve finansal refahlarını artırmalarını amaçlayan bir trend olarak tüm dünyada hızla yaygınlaşıyor. JP Morgan ve Goldman Sachs benzer biçimde finans dünyasının iki itibarlı otoritesi tarafınca 2024 yılı finansal trendleri içinde gösterilen finansal iyiliğe yolculuğun Türkiye’deki kategori oluşturucusu ise Monay.
Dört yıl devam eden Ar-Ge çalışmalarının ürünü olarak hayata geçirilen Monay uygulaması, yenilikçi teknolojik alt yapısını, iş dünyası ekosisteminin gücü ile birleştiriyor. Kullanıcılarına, finansal stres ve yaşam maliyeti benzer biçimde sorunlarla başa çıkabilmeleri için para yönetiminde ruhsal ve ekonomik kazanımlar sunan Monay, geleneksel bankacılık anlayışının ötesinde bir edinim ile finansal iyiliğe yolculuğu hepimiz için erişilebilir kılmayı amaçlıyor.
“Parasını yöneten yaşamını yönetir” mottosuyla yola çıktığını belirten Monay’ın Kurucusu Özlem Denizmen, mevcut informasyon kirliliğiyle savaşım etmeyi hedeflediklerini ifade ederek, “İnsanların doğru bilgiye yetişme hakkını müdafa misyonuyla finansal iyiliğe yolculuğun Türkiye’deki kategori oluşturucusu olmak için yola çıktık” diye konuştu. Monay’ın bugün 100 bine yakın kullanıcısı olduğu bilgisini veren Denizmen, 2024 yıl sonu hedeflerini 1 milyon kullanıcı olarak deklare etti.
Monay’ın kişiselleştirilmiş finans yönetimi uygulamalarına ek olarak davranışsal iktisat temelli özelliklerle kullanıcılarına benzersiz bir edinim sunduğunu belirten Denizmen, “Monay’da, finansın ana bileşenleri olan harcama, bütçe, birikim ve yatırımı bir araya getiren 360 aşama bir finansal dünyayı kullanıcılarımıza sunmayı hedefliyoruz. Günlük kısa sohbetler, para uzmanlarından canlı telefon görüşmesi hizmeti, kişiselleştirilmiş hatırlatma mesajları ve finansal yönetimi tek platformdan elde eden dijital altyapıya ek olarak sanal-ön ödemeli Monay Kart benzer biçimde özelliklerle kullanıcılarımızın finansal iyilik deneyimini zenginleştiriyoruz” dedi.
Tutum ve finansal okuryazarlık denince akla ilk gelen ilk isim olan Hasret Denizmen ile kurucusu olduğu girişim Monay’ın öyküsünü ve gelecek hedeflerini konuştuk.
Monay’ın özetlemek gerekirse ortaya çıkış öyküsünü sizden dinleyebilir miyiz?
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mezunu bir iş insanı olarak, teknoloji girişimciliği alanında ölçeklenebilir bir iş yapmayı devamlı istemişimdir. Kariyerim süresince FODER, Para Durumu, TV Programları, Kitaplar benzer biçimde ülkeme yarar sağlayacak toplumsal girişimleri hayata geçirdikten sonrasında 2018 senesinde kendi girişimimi kurmaya karar verdim. Önümde iki seçenek vardı: birincisi kredi, ikincisi birikim ve yatırım. Ben birikim ve yatırım tarafına odaklanmaya karar verdim. Finansal bir asistan yaratarak, insanların finansal kararlarında onlara destek olmak istedim. Bu şekilde Monay’ın Ar-Ge çalışmalarına başladık.
Monay’ın geliştirme sürecinde neler yaptınız?
Ilk olarak insanları konuşarak yönlendirebilen bir platform hayata geçirmek istedik. WhatsApp, Feysbuk Messenger benzer biçimde platformlarda bu süreci deneyimledik sonrasında 2020’nin sonunda bir uygulama denemesi (Beta) halletmeye karar verdik. İşin teknoloji tarafında oldukça başarı göstermiş firmalarla çalıştıktan sonrasında süreci son olarak Softech ile tamamladık. Ek olarak Stanford Üniversitesi’nden mühim bir destek aldık. Prof. Dr. Zuhal Baltaş ile halen çalışıyoruz. İTÜ’den Doç. Dr. Gülşen Eryiğit de bizlere danışmanlık yapmış oldu. Uygulama geliştirme sürecinde, işimizi ölçeklendirmek için bir kart çıkarmaya karar verdik. Bu zamanda, dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden kabul edilen Sequoia Capital benzer biçimde dünya lideri VC’ler ile yatırım görüşmeleri halletmeye başladık ve bir kart hizmeti de geliştirdik. 2023’ün başlangıcında gene bir fintech olan Param ile çalışmaya başladık. Ağustos 2023’te kartımızı piyasaya sürdük. Şu anda kullanıcılarımızın yüzde 20’sinden fazlası Monay Kart kullanıyor.
Monay’ı geliştirirken neleri önceliklendirdiniz?
Kullanıcı deneyimi bizim için büyük ehemmiyet taşıyor. Kullanıcılarımızdan aldığımız geri dönüşler, hizmetlerimizi iyi mi geliştireceğimiz mevzusunda bizlere yol gösteriyor. Aldığımız geri dönüşler yardımıyla, kullanıcılarımızın hakkaten mutlu olduklarını ve hizmetlerimizden memnun kaldıklarını görmek, bizim için büyük bir motivasyon deposu. Önceliğimiz öğretmenler, noterler, belediye çalışanları ve plaza çalışanları benzer biçimde geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptik ve hedefimiz, hayatlarını zenginleştirmek isteyen her insana ulaşmaktı.
Monay benzer platformlara göre en temel farklarından biri davranışsal finans. Bu özelliğin sizin algoritmanızdaki görevi nedir?
Bizim, motivasyonu ve beceriyi artırarak kullanıcıya dürtü elde eden bir modelimiz var. Bu, kullanıcılarımızla yaptığımız tüm konuşmaların ve cümlelerin temelinde yer ediniyor. Ondan sonra bu cümleleri alıp psikologlarla beraber değerlendiriyoruz. Bu sayede devamlı olarak öğrenme fırsatı buluyoruz. Belli insan tiplerine belli kalıplar uygun düşüyor. Bu kalıpları kullanarak kullanıcılarımıza uygulamalar sunuyoruz. Kişisel finans işini icra eden birçok şirket var, sadece bu işi davranış bilimi temelli olarak icra eden oldukça azca, hatta dünyada yok denecek kadar azdır.
Geçtiğimiz senenin son aylarında “finansal iyiliğe seyahat” teması ile bir lansman yaptınız. Niçin finansal iyiliğe seyahat?
Monay Cumhuriyet’in ikinci yüz yılına uyan yeni nesil bir iş. Bu yüzden markamızı ikinci yüzyılın ilk gününde lanse ettik. Anlamlı bir günde yapmak istedik bunu. Zira insan anlamı yitirdi. Biz Monay ile ona hem anlamı vereceğiz hem birikim ile parayı doğru yönetebilmesine destek vereceğiz. Bunu yaparken de şeffaflıktan asla taviz vermeyeceğiz. O yüzden yaptığımız işe finansal iyiliğe seyahat diyoruz.
Hedef kitleniz hakkında informasyon alabilir miyiz?
Hedef kitlemiz, birikim yapmak, çaba sarf etmek ve zenginleşmek isteyen hepimiz aslına bakarsak. Yoğun olarak Y kuşağından kullanıcılarımız var. Demografik olarak, hanım kullanıcılarımızın oranı adam kullanıcılarımıza nazaran birazcık daha yüksek; ortalama yüzde 55 civarında. Kullanıcı sayımız 110 bini geçti. Veri okuyan ve işleyen bir platformuz. Bu alanda da hem şirket hem finansal ortağımız FutureBright Kurucu Ortağı Akan Abdula ile toplumu anlama emekleri yapıyoruz.
Gelir modeliniz peki?
Gelir modellerimizin ilki üyelik sistemidir ve hemen hemen bunu başlatmadık. Yakın vakit içinde üyelik modelini kullanıcılarımıza sunmayı planlıyoruz. Bununla beraber kıymetli metaller alanında alım-satım önerileri sunmak yerine, elde tutma odaklı bir model kuruyoruz. Bu model komisyon tabanlı olarak işleyecek. Bir öteki gelir modelimiz kurumlarla meydana getirilen marka iş ortaklıklarıdır. Markalara, kullanıcılarımızla kurduğumuz ilişkiye katılmalarını teklif ediyoruz ve ‘İnsanlara kıymet veren bir marka olarak bizlere katılın ve siz de kullanıcıya bir yarar sunun’ diyoruz.
Kısa ve orta vadeli planlarınızda neler var?
Finansal hizmetler sektöründe, kullananların yanında olarak ve onlara saydam bir halde hizmet vererek fark yaratmayı hedefliyoruz. Kullananların geri bildirimlerini dikkate alarak, onlara daha sezgisel ve kullanıcı dostu bir edinim sunmayı amaçlıyoruz. Bu süreçte, kullanıcılarımızın gereksinim ve tercihlerine uygun olarak hizmetlerimizi şekillendiriyoruz. Ek olarak yatırımlara bağlanmak, banka hesabına erişim, üyelik modelimizi her insana açmak ve Kredi Kayıt Bürosu’na (KKB) bağlanmak benzer biçimde planlarımız da var. 2024 sonuna kadar 1 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz.
1 milyon kullanıcıya yetişme hedefinizde iyi mi bir strateji izleyeceksiniz?
Bu hedefimiz doğrultusunda üç temel işleyiş prensibi benimsiyoruz. Birincisi, memnun kullanıcılarımızın dostlarını getirmesi üstüne kurulu bir model. Bu modele yeni başladık ve şimdiden oldukça başarı göstermiş aşama kaydediyor. İkincisi, marka ortaklığı yaptığımız şirketlerin kullanıcılarına ulaşmak. Üçüncüsü, çalışanların finansal refahı. Dünya genelinde birçok büyük şirket finansal refah için bütçeler ayırıyor. Kontrol etmeye başladığımız bu model kapsamında çalışanların bu paketin bir parçası olmalarını sağlamak istiyoruz.
ÖZLEM DENİZMEN KİMDİR?
Hasret Denizmen, lisans eğitimini Cornell Üniversitesi Sanayi İşletmeciliği Kısmı’nde tamamlamış, sonrasında, MIT Sloan School of Management’ta MBA (finans) yüksek lisansı yapmıştır. Denizmen ek olarak, Stanford’da pazarlık, GE Crotonville Merkezi’nde liderlik, Harvard Business School’da ileri düzey yönetim, Harvard Kennedy School’da cemiyet liderliği programlarını tamamlamıştır. Emek harcama yaşamının temeli finansal planlama olan Hasret Denizmen, iş hayatına 1994’te ABD’da finansal analist olarak Merrill Lynch Yatırım Bankası’nda adım atmıştır. Türkiye’de Güvence Yatırım Bankası’nda devam etmiştir. 2000 yılından bu yana Doğuş Grubu’nda Strateji Kısmı başkanlığı, Toplumsal Yatırımlar danışmanlığı, bütçe planlama, iş geliştirme, yatırımcı ilişkileri üstüne çeşitli görevlerde bulunmuştur. Doğuş Otomotiv ve Doğuş Oto Yönetim Kurulu üyesidir. Vatanımızda bireysel para yönetimi bilgisinin artması, ülkemiz insanının daha mutlu, finansal rahat bireyler olması çabası içinde finansal okuryazarlık seferberliğini başlatmıştır. 2010 senesinde Para Durumu toplumsal girişimini başlatmış, bu amaçla ilkin CNBC – E ondan sonra A haber televizyonu program yapımcısı, Posta gazetesi yazarı, Özgürlük Turuncu eki ve Elele Dergisi yazarıdır. 2013 senesinde FODER Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği kurucu başkanı olmuştur.
Tapu işlemlerinde mülkiyet devri işlemleriyle ilgili önemli bir değişikliğe gidildi. Buna göre mülkiyet devri işlemleri…
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Tapu Nedir? Tapu, bir mülkün resmi sahipliğini belgeleyen bir dokümandır ve çoğu zaman iyelik durumunu…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…