Categories: TEKNOLOJİ

Paranın satın alabileceği en iyi 240Hz FreeSync oyun monitörlerinden

[ad_1]

Onur Binay/milliyet.com.tr

ViewSonic XG2530, 240Hz yenileme hızı ve 1 ms tepki süresiyle savaşın sıcaklığını odanıza kadar getiriyor. Ek olarak, oyun deneyiminizi daha da geliştirecek çok sayıda özel oyun geliştirme seçeneği sunuyor. 

XG2530, profesyonel oyunculara rekabetçi oyunlarda ihtiyaç duydukları pürüzsüzlüğü sunmanın yanı sıra, geniş bağlantı, ergonomiklik ve OSD ayar seçenekleriyle vaad ediyor.

Görüntü kalitesi nasıl?

ViewSonic XG2530 görüntü kalitesi, bir TN panel monitör için olabildiğince iyi.

Görüntüleme açıları yatay 170 derece ve dikey 160 derece; 8 bit renk ise dithering ya da tonlama (6 bit + FRC) ile destekleniyor. Belirtilen 1000: 1 değere karşılık kontrast oranını yaklaşık olarak 800: 1 olarak ölçtüm. Böyle bir fark genelde beklenebilir. Parlaklık seviyesi de 400nit ile zirveye çıktı.

Zengin OSD konfigürasyon yetenekleri sayesinde, özellikle oyun oynamak için ya da sadece günlük kullanımda olsun, kişisel tercihinize göre görüntüyü birçok şekilde değiştirebilirsiniz.

Siyah sabitleme özelliği, karanlık temalı video oyunlar için ideal olan gama eğrilerini ayarlıyor ve gölgelerdeki düşmanları daha kolay tespit etmenizi sağlıyor Ayrıca, 1.8 ila 2.8 arasında değişen birkaç gama önayarı ile daha iyi gri tonlama performansı elde edebilirsiniz.

Çoğu insan için çok eski olmasına rağmen, Full HD çözünürlük hala standart ve inç başına yaklaşık 90 pikselle keskin görüntü kalitesi veriyor. Elbette, 1920 × 1080 çözünürlük ve TN tabanlı bir panele itiraz edebilirsiniz. Ancak bu tür kurulumların şu anda, rekabetçi ve profesyonel oyun deneyimi için mutlak üst düzey performans sağlayabildiğini unutmayın.

Renk kapsamı ve doğruluk, fotoğraf düzenleme standartlarına pek uygun değil. Ancak yine de saygıyı hak ediyor. sRGB modunda, % 90.3 sRGB gamut kapsama alanı ve 2.74 ortalama Delta E ölçtüm. Filmler söz konusu olduğunda, hiçbir şikayetim yok. Renkler oldukça zengin.

240Hz mi yoksa 144Hz mi?

ViewSonic XG2530 giriş gecikme performansı, 240 Hz’de sadece 8 ms. Bu oranlarda, görüntü içeriği 60Hz ekrandan dört kat daha hızlı veya 144Hz oyun monitörlerden 1.67 kat daha hızlı görünüyor.

Dahası, 60Hz ve 144Hz (biraz daha az fark edilebilir olsa da)  ile karşılaştırıldığında 240Hz, önemli ölçüde daha az ekran yırtılması ve hareket bulanıklığı sunuyor.

Buna değer mi? Piyasadaki en iyi oyun monitörlerinden bazılarını test ettikten sonra, ViewSonic’in monitörü, diğer 144Hz TN ekranlara göre minimum fayda sağlıyor. Counter-Strike: Global Offensive oynarken, ekstra 96Hz görünürde pek bir fark yaratmadı. Düşmanlarla eşdeğer 144Hz’lik panelin karşısında sadece birkaç milisaniye yüksek çıktı. 60 Hz’lik IPS panelin yanında karşılaştırma yaptığımda fark, gece ve gündüz gibi.

144Hz ve 240Hz panel arasındaki farkı görmek çok zor. Eklenen kareler daha az yırtılma, daha doğru fare izi ve bulanık olmayan deneyim anlamına geliyor.

1 ms tepki süresi hızı (GTG), gölgelenme olmadan hızlı hareket eden nesnelerin yağ gibi hareket etmesini sağlıyor.  Hızlı yenileme oranları ile herhangi bir hareket bulanıklığı olmadan pürüzsüz oyunların tadını çıkartabilirsiniz

Ayrıca, Rampage Response özelliği piksel geçiş hızını değiştirmenizi sağlıyor. Standart, Hızlı, Daha Hızlı, Ultra Hızlı ve En Hızlı dahil olmak üzere birkaç seviye var. Beş farklı tepki süresini ayarlayabilmenin yanında 22 seviye siyah stabilizasyonu ile de monitörü kendinize göre kişiselleştirebilirsiniz.

Oynattığınız video oyununa ve performansına bağlı olarak, farklı bir ayar sonucu etkileyebilir. Bu nedenle, ayarlarla uğraşmaktan çekinmeyin ve oyuna göre bir tane seçin.

AMD FreeSync desteğine gelelim

FreeSync teknolojisi, AMD FreeSync uyumlu GPU’nuzun kare hızını ViewSonic XG2530 yenileme hızıyla senkronize etmenizi sağlıyor. Sonuç olarak, dinamik aralıkta ekran kekemeliğini ve yırtılmasını tamamen ortadan kaldıran dinamik yenileme oranı kazanacaksınız.

ViewSonic XG2530 FreeSync aralığı 48-240Hz. Ancak FPS oranının 48’in altına düşmesi durumunda, LFC (Low Framerate Compensation) ile destekleniyor.

Ne yazık ki, Nvidia ekran kartlarına sahip olanlar bu dinamik aralıktan faydalanamayacak. Ancak bu kartları monitörle yine de kullanabilirsiniz. AMD Vega kartları ve ViewSonic XG2530, güzel bir çift olabilir.

Monitörün yenileme hızını özel Monitör Hz Cap özelliği ile 60Hz, 100Hz, 144Hz ve 180Hz olarak sınırlayabilirsiniz. Ancak FreeSync’in yalnızca 240Hz’de çalışabileceğini unutmayın.

Diğer detaylarına inelim biraz da…

En önemli özelliklerden bazılarına değinmiş olsak da, hala çok fazla var.

Sağ tarafta alt çerçeveye yerleştirilen OSD düğmeleri, Oyun Modu kısayol tuşu ve OSD’de gezinmek için dört düğme oldukça kullanıcı dostu.

Buradan oyun modu, ColorX, FPS, RTS, MOBA, üç özelleştirilebilir profil, Gaming Lite ve Konsol modları arasında geçiş yapabilir veya entegre hoparlörlerin sesini hızlı bir şekilde ayarlayabilirsiniz.

Önceden kalibre edilmiş görüntü ön ayarları, ilgili faaliyetler için size en iyi deneyimi sağlamak amacıyla optimize edilmiş ayarları kullanıyor. ColorX, renk gamını (hem RGB hem de YUV) ayarlarken; Gaming Lite, iyi oyun ayarları sunup güç tüketiminden de tasarruf sağlıyor.

Üç özel profil, parlaklık, kontrast, keskinlik, renk ayarları (kırmızı, yeşil, mavi değerler), renk sıcaklığı ve dinamik kontrast parametrelerinin yanı sıra siyah dengeleme, Rampage Response ve Monitör Hz cap özellikleri tamamen ayarlanabilir.

Genel olarak, görüntü kalitesi gerçekten kusursuz ve sezgisel ayar kontrolleri sayesinde tercih edilen ayarları bulmak ise çok kolay. ViewSonic XG2530, flicker-free ve düşük mavi ışık filtresine de sahip. Böylece gözlerinizi zorlamadan saatlerce oyun oynayabilir, bir şeyler okuyabilir veya çalışabilirsiniz. Dikkat çekmeyen arka ışık kanamasının olmadığını da belirteyim.

Tasarım ve bağlantıyı es geçmeyelim

ViewSonic XG2530 tasarımı, dokulu stand ve arka kısımda bazı kırmızı kısımları olan siyah mat plastic kaplamadan oluşuyor. Çerçeveler biraz ince, üstte 11 mm, yanlarda 12 mm ve alt çerçevede de hafif eğimli ve orta kalınlıkta 26 mm. Genel olarak az gösterişli olsa da çok yönlü ve ergonomik.

Monitörün yüksekliğini 120 mm’ye kadar yükseltebilir, sola ve sağa 45 derece döndürülebilir, 90 derece pivot konuma getirebilir veya -5 ila 15 derece eğebilirsiniz. Ayrıca VESA montajı için 100 x 100mm delikler, 2x3W dahili hoparlör ve kulaklık kancası da bulunuyor. Ekran, parlama önleyici mat bir kaplama ile kaplı.

Bağlantı noktaları arasında, DisplayPort 1.2, HDMI 1,4, HDMI 2.0, iki USB 3.0 ve kulaklık girişi var. FreeSync yalnızca DisplayPort ile birlikte çalışsa da 240 Hz yenileme hızı hem DisplayPort hem de HDMI 2.0 portları ile destekleniyor.

Sonuca bağlıyorum

ViewSonic XG2530, 1080p bir oyun monitörü olsa da rekabetçi oyunlar için kusursuz performans sunuyor.Ancak bu kadar ileri düzeyde verimlilik arayanlar, maliyetini de karşılamak zorunda.

Sunduğu 240Hz yenileme hızının yanında oyun özellikleri, çok yönlü tasarımı, rekabetçi oyuncular için oldukça ideal. Mümkün olan en hızlı yenileme oranını arıyorsanız, ViewSonic XG2530 iyi bir seçim. 

240Hz ve 144Hz arasındaki farkın, 60 Hz ile 144Hz arasında olduğu kadar önemli olmadığını unutmayın. Oyunda mutlak akıcılık ve yanıtı arayanlar için verilen para kesinlikle buna değer. Eğer üstü düzey AMD ekran kartınız varsa bu 240Hz’lik monitörü düşünebilirsiniz.

AOC AGON AG251FZ, BenQ Zowie XL2540 veya XL2546 gibi diğer alternatiflere kıyasla ViewSonic XG2530 şu anda paranın satın alabileceği en iyi 240Hz FreeSync monitörlerinden biri.

ViewSonic XG2530 adlı modele yaklaşık 2100 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • 240Hz yenileme hızı
  • AMD FreeSync desteği
  • Düşük giriş gecikmesi
  • Geniş OSD ayar seçenekleri
  • Ergonomik tasarım
  • Karanlık sahnelerde iyi detaylar

EKSİLERİ

  • Kontrast daha iyi olabilirdi
  • TN panel yüzünden sınırlı görüntüleme açıları
  • Belirtilenin biraz altında statik kontrast
  • Hafif grenli ekran yüzeyi açık tonların netliğini etkiliyor
  • Piksel duyarlılığında bazı küçük zayıflıklar var

ViewSonic XG2530 teknik özellikler

  • Monitör Boyutu : 25 inç (24.5” / 62.23cm görüntülenebilir)
  • Panel Teknolojisi : TN Type TFT LCD
  • Çözünürlük : 1920 x 1080
  • Görüntü Alanı : 543.744mm (Y) x 302.616mm (D)
  • Görüntü Oranı : 16:09
  • Parlaklık : 400 cd/m2 (Tipik)
  • Kontrast Oranı : 1000:1 (Tipik)
  • Dinamik Kontrast Oranı : 120,000,000:1
  • Görüş Açısı : 170° / 160° (Tipik)
  • Yenilenme Süresi : 240Hz
  • Tepki Süresi : GTG: 1ms
  • Piksel Boyutu : 0.2832mm (Y) x 0.2802mm (D)
  • Renkler: 16,7 milyon (6 bit + FRC)
  • VESA: Evet (100x100mm)
  • Uyarlamalı Senkronizasyon: FreeSync (48Hz-240Hz)

fbq('init', '957866294278053'); fbq('track', "PageView");

[ad_2]

Source link

admin

Recent Posts

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…

3 hafta ago

Acil Tıp Uzmanı Hangi Rahatsızlıklara Bakar?

Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…

4 hafta ago

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

1 ay ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

1 ay ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

1 ay ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

1 ay ago