Categories: GENEL BİLGİLER

Pandemi döneminde doğa kendini iyileştirdi mi? Hayır…

COVID-19 pandemisi döneminde birçok ülkede çoğunlukla uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla beraber, şehirlerde oldukca daha çok yırtıcı hayvan görülme vakaları bildiriliyordu. Ek olarak ortada dolaşan “hava kirliliği azaldı”, “tabiat kendini iyileştiriyor” haberleri de birazcık olsun ümit aşılıyordu.

British Columbia Üniversitesi’nden biyolog Cole Burton, bilhassa bu yırtıcı hayvanlarla karşılaşmalardan bahsederek şunları söylüyor: “Hayvanların pandemi sebebiyle uygulanan sokağa çıkma yasağına tepkisi değişik değişik oldu ve bizi birazcık şaşırttı.”

Dünyanın dört bir tarafındaki fotokapanlardan elde edilmiş verileri inceleyen Burton ve ekibi, bazı yerlerde memeli aktivitesinin arttığını, öteki yerlerde ise azaldığını ortaya çıkardı.

Halihazırda bir çok hayvan için insanoğlu çekince teşkil ediyor. Bizlerden korkuyor ve bu korku sebebiyle insanlarla karşılaşmamak için uzun mesafeler katedebiliyorlar. Sadece 8 milyarı aşan insan nüfusu sebebiyle insanlardan uzak durmak oldukça zor bir iş. Araştırmacılar bu yüzden pandemi öncesi ve esnasında 300 bin kameradaki memeli aktivitesini inceledi. Bir çok Avrupa ve Şimal ABD’da bulunan 21 değişik ülkedeki 5400 fotokapandan veriler toplandı.

Netice olarak insanların değiştirdiği habitatlardaki hayvan aktivitesi, insan aktivitesiyle beraber %25 oranında artmış görünüyor. Gösterilen araştırma sonucunda, bu hayvan aktivitesinin çoğunlukla geceleri gerçekleştiği, bunun sebebinin de büyük olasılıkla insan aktivitesi sonucunda oluşan kaynakların hayvanlarca kullanılmak istenmesi olarak görünüyor.

Mevzunun pandemiyle ilgisi yok

Örnek olarak siyah kuyruklu geyik (Odocoileus hemionus), Vancouver’daki bir kent parkında, pandemi sonrasında oldukca daha çok görülmeye başlanmış. Bunun sebebi olarak da geyikleri avlayan pumaların, insanların olmadığı pandemi döneminde sayılarının artması olarak gösteriliyor.

Ekip hem de etçil hayvanların varlıklarındaki artışın, insan aktivitesindeki azalışla doğru orantılı bulunduğunu da ortaya çıkardı. Bununla beraber veriler, kent bölgelerinde pumaların 2020’deki pandemi süresince daha çok görüldüğünü ortaya koyuyor.

Araştırma ek olarak kent bölgelerinde geceleri ve daha azca gelişmiş bölgelerdeki insan aktivitesi seviyelerini düzenlenmesinin, ekosistemin muntazam işlemesine katkıda bulunacağı da belirtiliyor.


Science Alert’ün haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

admin

Recent Posts

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 hafta ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 hafta ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 hafta ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 hafta ago

Rüyada Fotoğraf Çekmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Fotoğraf Çekmek Ne Anlama Gelir?,Rüyada Fotoğraf Çekmek Nedir? Ünlü Biriyle Fotoğraf Çektirdiğini Görmek Ne…

3 hafta ago

Rüyada Fare Yavrusu Görmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Fare Yavrusu Görmek Ne Anlama Gelir?,Rüyada Fare Yavrusu Görmek Nedir? Yavru Fare Yakalamak Ve…

3 hafta ago