PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Las Vegas’ta 9-12 Ocak 2024’te düzenlenen etkinlik kapsamında fazlaca sayıda teknoloji şirketi perakendede yer alsın almasın, tüketicilerin beğenisini elde edebilmek için yerlerini aldı. Bunların içinde görüntüleme ve çevre birim anlamında pek fazlaca donanımla beraber oyun teknolojilerine yatırım icra eden devler de yer aldı. İlk dikkat çekenlerden biri de Samsung oldu. Sanal gerçeklik gözlüklerini de desteklemek suretiyle üç boyutlu oyun tecrübesini bir adım ileriye taşıyan şirket Samsung Electronics America, 2D/3D Gaming Monitor isminde 37 inç ebatındaki oyuncu ekranı ile oyun ve elektronik spor kategorisinde en iyi inovasyon ödülünü elde etti. Ürünün tanıtımında, AI görüş tanımlama ve artırılmış takip özellikleri şeklinde günümüz son teknolojisi süreçleri 4K üstünde sergilemeyi sağlamış olduğu ifade ediliyor. Suni zekânın bilhassa ekran kartları anlamında başta NVIDIA olmak suretiyle pek fazlaca şirket tarafınca odak noktası halini alması, görüntü teknolojilerinde bambaşka tüketici ürünleriyle karşılaşmamızın fazlaca yakın olduğuna işaret ediyor…
CES’TEN YENİLİKLER
Görücüye çıkan öteki ürünleri de Games Radar’dan Tabitha Baker derlemiş ve en iyi olanları listelemişler. XGIMI, Aladdin isminde oturma odasına yerleştirilebilir ve değişik bir seyir zevki sunan projeksiyon ürününü tanıtmış. LG de OLED serisinin Zero Connect Box destekli M4 versiyonu olan yeni monitörünü pazara sürmeye hazırlanıyormuş. HP Omen serisinde Transcend 32 QD-OLED oyuncu monitörünü tanıtmış. Doğal bir tek ekran anlamında yeniliklerle karşılaşmıyoruz. Değişik teknolojiler de mevcut. Razer, The Blade 16 isminde yeni oyuncu dizüstü bilgisayarını tanıtırken; Asus da mini ebatlara sığdırmaya çalmış olduğu yeni ROG NUC isminde ürününü seyirciye sunmuş. Bu bilgisayarın ebatları oldukça ufak. 144x112x41 milimetre ebatlarındaki cihazın içinde NVIDIA’nın son dönem kartlarından olan GeForce RTX 4070 de içeriyor. Dell de oyuncu dizüstü bilgisayarı olan sınıflandırdığı Alienware’ın M16 sürümünü tekrardan tasarlayarak sunmuş. Ek olarak bir de MSI’ın Claw isminde portatif el konsolu da ziyaretçilerle buluşan bir öteki ürün olarak bizleri karşılamış. Son olarak benim de heyecanla takip ettiğim bir sanal gerçeklik uygulaması olan FitXR Slam Studio da görücüye çıkmış ve Games Radar’ın en iyiler sıralamasında yerini almış. Aralık ayında çeşitli platformlarda çoğunlukla adını duyduğumuz ürün, sıhhat, spor ve eğlenceyi bir araya getirerek sanal gerçeklik ortamında yeni bir edinim sunma yönüyle ilgi topluyordu. Meta Quest 3 destekli uygulama karma gerçeklik bağlamında güncel gerçekliğimizle sanal ortamı bir arada sunma deneyiminin yolculuğuna çıkarıyor. Kaldı ki, Meta Quest’in son dönem lansmanlarında devamlı halde karma gerçeklik vurgusunun yapıldığının altını çizelim. Anlaşılan Meta, bu tür uygulamalarla beraber fazlaca mühim bir tutundurma adımı atıyor.
TÜRKİYE’DEN HABERLER
Fuar ve festivallerden bahsedince ulusal gururumuz olan Teknofest’ten de bu aşamada bahsetmemiz koşul. Geçtiğimiz yıl Gezim Teknolojileri ve Oyun bağlamında oluşturulan kategori kapsamında pek fazlaca oyun girişiminin yarışmaya iştirak etmesi noktasında teşvik edildiğini biliyorduk. Hatta açık halde eğitsel oyun, prototip, web yazılımı, mobil uygulama, eğitsel simülasyon şeklinde yazılım odaklı projeler bağlamında katılıma yönelik açık bir davet kapsam dahilinde anlatılıyordu. Bu süreçlerin devamının geleceğine inanırım. Teknofest haricinde bir başka etkinlikle karşılamıştık ki sanıyorum artık buraya taşımanın da tam sırası. Gene aynı dönem, perakendenin mühim isimlerinden Teknosa, yurt çapındaki değişik mağazalarında düzenlemiş olduğu oyun turnuvalarıyla mühim bir iş birliğine imza atmıştı. Intel Türkiye, Lenovo Türkiye ve Microsoft’un iş birliği kapsamında yürütülen turnuva Eylül ayında başlayıp, Aralık’ın sonunda finale kavuştu. FIFA 2023, Mortal Kombat, Forza Horizon 5 ve Fortnite üstünden düzenlenen turnuva, altı değişik şehri kapsayacak büyüklükte gerçekleştirildi. Bu ve benzeri iş birliklerinin bir tek teknoloji perakendecileri değil, mağazacılığın öteki devleri tarafınca da benimsenmesinin oldukça mühim olduğu aşikâr. Bilhassa de değişen teknolojinin değişik devlerinin böylesine etkin anlamda bir paydaş olarak alındığını görmek, oldukça sevindirici. Darısı değişik sektörlerin de başına diyelim…
Bugün Türk zamanı için mühim bigün. Yazının son düzeltmesinin yapıldığı tarihte, pilotumuz, uzay yolcumuz ve gurur kaynağımız Alper Gezeravcı ile uzaya ilk adımımızı attık. Hızla gelişen teknolojinin her aşamasına dâhil olmaya devam etmemiz umuduyla…
Giriş Monaco ile Paris Saint-Germain (PSG) arasındaki karşı karşıya gelme, bir tek iki ekip için…
Sevinç Özkan Kimdir? Sevinç Özkan, Türkiye'de toplumsal medya fenomeni olarak tanınan ve genç yaşta geniş…
KPSS Nedir? Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen adayların…
Tapu işlemlerinde mülkiyet devri işlemleriyle ilgili önemli bir değişikliğe gidildi. Buna göre mülkiyet devri işlemleri…
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Tapu Nedir? Tapu, bir mülkün resmi sahipliğini belgeleyen bir dokümandır ve çoğu zaman iyelik durumunu…