Categories: YEMEK TARİFLERİ

Otofaji Nedir, Otofaji Diyeti Nasıl Yapılır?

Her geçen gün karşımıza yepyeni rejim adları çıkmaya devam ediyor, “Daha çok şaşıramayız” desek de bizi de şaşırtmaya devam eden listeler, adlar söz mevzusu oluyor. Tam da rejim mevsimi gelmişken ikimiz de bu rejimleri beraber inceleyelim diyor, 1500 kalorilik rejimden sonrasında bu hafta da otofaji rejimi nedir, iyi mi yapılır, yararları nedir hep beraber keşfedelim diyoruz.

İlginç ismiyle dikkatleri üstüne çeken, vücutta oluşturduğu söylenen etkileriyle şaşırtan otofaji rejiminin adını siz de duyduysanız fakat tam olarak otofaji rejiminin iyi mi yapıldığını, neler içerdiğini bilmiyorsanız gelin, hep beraber inceleyelim.

Yararları, bilinmesi gerekenleri ve örnek rejim listesiyle karşınızda: Otofaji rejimi!

Otofaji Nedir?

  • Otofagositoz olarak da anılan otofaji, herhangi bir sebeple hasar görmüş ya da yaşlanmış hücrelerin sindirilmesi işlemine verilen isim.
  • Hücrenin kendi lizozomu tarafınca sindirilmesine dayanan otofaji işleminin ilk kez duyanları şaşırtan garip adı de “autophagy” kısaca “kendini yiyecek” anlamına geliyor.
  • Vücudun ziyan olmuş hücreleri temizlemesine olanak elde eden bu yöntem yardımıyla vücut yeni ve sıhhatli hücreleri daha kolay bir halde oluşturabiliyor.
  • Bir çeşit “vücudun hayatta kalma mekanizması” olarak görülen otofaji, hücrelerde biriken toksinlerin temizlenmesini sağladığından lüzumlu tetkiklerin yapılmasının peşinden doktorlarınız, diyetisyenleriniz ve/yada beslenme uzmanlarınız tarafınca size önerilebilir.
  • Sadece söylemeden geçmek olmaz, vücutta ciddi tesirleri olan bir işlem olduğundan otofaji diyetini asla kendi kendinize karar vererek uygulamamalı, bir tek ve bir tek doktorunuzun sizin için uygun görmesi ve uygulamanızı önermesi halinde uygulamalısınız, aman diyelim.

Otofaji Örnek Rejim Sıralaması

Otofaji nedir özetlemek gerekirse öğrendiğimize nazaran geçelim aslolan mevzumuza, otofaji rejimi iyi mi yapılır sorusuna cevap bulmaya. Otofaji rejimi kişiye hususi olarak diyetisyenler ve beslenme uzmanları tarafınca hazırlanıyor olsa da genel olarak uzun soluklu bir açlık sürecini içeriyor diyebiliriz. Çoğunlukla bir tek sabah kahvaltısı ve akşam yemeği tavsiye edilen bu hususi rejim programında ara öğünlere ise pek yer yok. Zira amaç hücrelerin sindirimle uğraşmasının önüne geçmek ve vücudun hızla toksinlerden arındırılmasını sağlamak. Böylece vücut, hasar görmüş, bozulmuş, yaşlanmış hücrelerin de kendi kendilerini lizozomları yardımıyla parçalamalarına olanak elde etmiş oluyor ve hedef kısa sürede gerçekleştirilebiliyor.

Yukarıda da söylediğimiz şeklinde fazlaca katı kuralları olan bir rejim programı olduğundan kesinlikle hekim kontrolünde yapılması, diyetisyenin önerileri doğrultusunda hareket edilmesi büyük ehemmiyet taşıyor. Siz gene de düşünce edinmek için örnek bir sıralama görmek isterseniz örnek bir otofaji rejim listesini derhal aşağıda bulabilirsiniz.

Kahvaltı:

  • 1 tane yumurta (Haşlanmış, poşe ya da azca yağlı omlet şeklinde hazırlanabilir)
  • 1 dilim peynir
  • 5-6 tane zeytin
  • Kucak dolusu yeşillikle hazırlanmış salata

Akşam Yemeği:

  • 1 kase azca yağlı, azca baharatlı ya da baharatsız çorba
  • 1 porsiyon et yemeği (Yağ eklenmeden, ızgarada pişirilmiş balık da dahil beyaz ya da kırmızı etler uygundur.)
  • Kucak dolusu yeşillikle hazırlanmış salata
  • 1 kase ev yapımı yoğurt (Açlık çoksa)

Not: Kahvaltı ile akşam yemeği arası bu rejimde açlık süresi olarak anılır ve genel olarak ara öğün önerilmez. Sadece diyetisyenler kişinin sıhhat durumuna ve günlük yaşam aktivitelerine uygun olarak muhteviyatında yoğurt, ayran şeklinde süt ürünleri bulunan ve kuru yemiş ve kuru meyve şeklinde sıhhatli atıştırmalıklardan oluşan ara öğünler yazabilir. Gün içinde kucak dolusu su içilmesi de önerilenler arasındadır, aklınızda bulunsun. Son olarak gün içinde doktorunuzun önerilmiş olduğu nebat çaylarını, kahveleri şekersiz, kremasız vb. şekilde tüketebilirsiniz.

Otofaji Rejimi Yararları Nedir?

Oldukca sınırı olan bir beslenme listesine haiz olan ve kesinlikle hekim/diyetisyen önerisi sonrası kişiye hususi olarak hazırlanıp uygulanması ihtiyaç duyulan otofaji rejiminin bu denli popüler hale gelmesine sebep olan ise doğal ki bu diyetin vücutta oluşturduğu söylenen pozitif yönde etkisinde bırakır. Gelin, otofaji rejiminin yaygın olarak malum faydalarına beraber göz atalım:

  • Karaciğer hastalıkları, diyabet, kanser türleri şeklinde birçok ciddi hastalığa karşı vücudu koruduğu söyleniyor.
  • Sıhhatli hücrelerin oluşumuna destek oluyor, halihazırda sıhhatli olan hücre, doku ve organların sağlığını koruyor.
  • Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor.
  • Hücredeki mitokondrinin fonksiyonlarının sağlıkla devam etmesine destek oluyor.
  • Hücre içi tamiratların hızlıca gerçekleşmesini sağlıyor.
  • DNA’nın stabilitesini koruyor.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Parkinson ve Alzheimer şeklinde çoğu zaman ileri yaşlarda ortaya çıkabilen hastalıklara karşı vücudu koruyor.
  • Hızlıca zayıflamaya olanak sağlıyor.
  • Hücrelerin yenilenmesini sağladığından yaşlanma karşıtı bir tesir oluşturuyor.

Otofaji Rejimiyle İlgili Bilinmesi Ihtiyaç duyulan Mühim Detaylar

Otofaji rejiminin faydalarını da öğrendiğimize nazaran bu rejim ile ilgili bilinmesi ihtiyaç duyulan mühim detaylara göz atalım şimdi:

  • Otofaji rejiminin genel olarak 3 günden fazla uygulanması önerilmiyor. Sadece buna kendi doktorunuz sizin sağlığınıza nazaran karar verebileceğinden bu gün sayısının durağan(durgun) olmadığını, kişiye nazaran değişebileceğini de unutmamalısınız.
  • Gün içinde su içmeyi atlamamalı, günlük su ihtiyacınız kadar suyu kesinlikle içmelisiniz.
  • Akşam yemeğini en geç saat 19.30-20.00 şeklinde yemeyi ve peşinden yiyecek yemeyi tamamen bırakmayı unutmamalısınız.
  • Bu rejim süresince hamur harcı işi, hazır paketlenmiş gıdalar şeklinde karbonhidratlardan uzak durmalısınız.
  • Gün içinde hafifçe tempolu yürüyüşler ve hafifçe egzersizler yaparak rejiminizi destekleyebileceğinizi unutmamalısınız.
  • Uygulanış şekli açısından bir çeşit aralıklı oruç olarak görülen otofaji diyetini kesinlikle kendi sağlığınıza ve hayatınıza uygun şekilde hekim, diyetisyen ve beslenme uzmanı eşliğinde uygulamalı, kendi kendinize uygulamaya başlamamalısınız.
  • Ve devamlı söylediğimiz şeklinde ciddi, kronik bir rahatsızlığı bulunanların, tertipli olarak ilaç kullananların, hususi bir perhiz uygulaması gerekenlerin, alerjik bir bünyesi olanların, hamilelik ve emzirme dönemlerinde olan hanımefendilerin bu rejimi uygulamaması, doktorlarının önerileri dışına asla çıkmaması büyük ehemmiyet taşıyor, bizlerden hatırlatması.
admin

Recent Posts

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…

3 hafta ago

Acil Tıp Uzmanı Hangi Rahatsızlıklara Bakar?

Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…

4 hafta ago

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

1 ay ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

1 ay ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

1 ay ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

1 ay ago