OpenAI, şirket politikasında yer edinen ChatGPT ve öteki suni zekâ araçlarının askeri kullanımına yönelik yasağı sükunet içinde kaldırdı.
İlk olarak Intercept’in fark ettiği değişiklik 10 Ocak’ta yayına girmiş görünüyor. Şirket politikası metninde meydana getirilen değişikliğin basına yansıması üzerine OpenAI, söz mevzusu dilin askeri müşterilere ve firmanın onayladığı projelere uyum sağlamak amacıyla değiştirildiğini doğruladı.
Çarşamba gününe kadar OpenAI’ın ‘politikalar’ sayfasında modellerin tabanca geliştirme, askeri faaliyetler ve harp benzer biçimde ‘yüksek fizyolojik zarar riski taşıyan’ durumlarda kullanılmasına izin verilmediği belirtiliyordu. Sadece OpenAI, orduya meydana getirilen hususi atfı kaldırdı. Böylece şirket kullanım politikasında yapmış olduğu ve kamuoyuna duyurulmayan bir güncellemeyle geliştirdiği teknolojilerin askeri amaçlı kullanımının önünü açtı.
Firmanın küresel işlerden görevli başkan yardımcısı Anna Makanju, Salı günü Dünya Ekonomik Forumu’nda CEO Sam Altman ile beraber Bloomberg’e verdiği röportajda bu değişimin OpenAI’ın ABD Müdafa Bakanlığı ile açık kaynaklı siber güvenlik araçları da dahil olmak suretiyle YZ araçları üstünde çalışmaya başlamasıyla beraber gerçekleştiğini söylemiş oldu.
Ayrıca şirket politikasında hâlâ kullananların ‘tabanca geliştirmek yada kullanmak’ da dahil olmak suretiyle ‘hizmetin başkalarına zarar vermek için kullanmaması’ gerektiği belirtiliyor.
Techcrunch’tan Devin Coldewey bu hamleyi şöyleki değerlendiriyor: “OpenAI’ın YZ araçları mesela bir bölgenin su altyapısına ilişkin onlarca senelik dokümantasyonu özetlemek isteyen ordu mühendislerinin oldukca işine yarayabilir. Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı’ndan burs alan bilimsel nitelikli bir araştırmacının GPT-4’ü kullanmasında bir sakınca olmayabilir. Peki fakat bu durumda sınır neresi?”
Haber, teknoloji şirketlerinin askeri kullanım için teknoloji geliştirmesiyle ilgili senelerdir devam eden tartışmaların arkasından geldi. Teknoloji çalışanlarının, bilhassa de YZ üstünde çalışanların kamuoyu ile paylaşmış olduğu açıklamalarda sık sık bu kaygı öne çıktı.
Binlerce Google çalışanının, drone görüntülerini çözümleme etmek için Google suni zekâsını kullanacak bir Pentagon projesi olan Project Maven’ı protesto etmesinin arkasından, askeri sözleşmelerle ilgili neredeyse her teknoloji devinin çalışanları benzer kaygıları dile getiriyor.
Microsoft çalışanları, askerlere artırılmış gerçeklik başlıkları tedarik edecek 480 milyon dolarlık bir ordu sözleşmesini protesto etmişti. Ek olarak 1.500’den fazla Amazon ve Google çalışanı, İsrail hükümeti ve ordusuyla meydana getirilen 1,2 milyar dolarlık bir sözleşmeyi protesto eden bir mektup imzalamıştı.
CNBC ve Techcrunch haberinden derlendi.