2024 yılının rotasını çizerken 2023 senesinde yaşadığımız depremin hem toplumsal hem de ekonomik etkilerini göz önünde bulundurmak icap ettiğini belirten Türk Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “Sektörün içinde bulunmayanlar için beton ve çimento, toprağı alıp işlemek kadar kolay görünürken, biz sanayiciler, bu üretimin oldukça karmaşık, zor ve kırılgan birçok süreçten oluştuğunu fazlaca iyi biliyoruz. Bu yüzden, ülkemizin yeniden benzer felaketler yaşamaması için, daima internasyonal standartlara uygun ve her daim denetlenebilir çimento üretimini birinci öncelik olarak görüyoruz.

Sektörümüze gelecek olursak, Türk çimento sektörü, Avrupa’nın lideri, dünyanın beşinci büyük üreticisi, bununla beraber dünyada ikinci büyük ihracatçı konumunda yer ediniyor. Sektörümüz 100’den fazla pazara hizmet veriyor. 119 milyon tona eşdeğer çimento kapasitesine haiz olan sektörümüzde, Türkiye geneline yayılan 56 entegre ve 21 öğütme olmak suretiyle toplam 77 fabrikada üretim yapıyoruz. Bu rakamın yüzde 94’ünü TÜRKÇİMENTO üyeleri temsil ediyor” dedi.

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 10.4 ARTIŞ

TÜRKÇİMENTO üyeleri olarak 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde çimento üretimde, geçen yıla oranla yüzde 10.4 oranında, gene aynı dönemde önceki yıla gore iç satışlarda yüzde 20.1 artış yaşadıklarına da değinen Yücelik şunları aktardı:

“Artan işgücü maliyetleri ve enerji kalemiyle bir nebze de olsa dengelemeye çalıştığımız maliyetlerimiz için Ocak-Kasım 2023 döneminde 18,1 milyon ton ihracat gerçekleştirdik. Zira çoğunlukla iç tüketime mevzu olan çimento, maliyetinin ortalama yüzde 80’ine varan oranda ithal edilen enerjiyle üretilebilen bir ürün.

2024’te zelzele bölgesinin tekrardan inşası ve kentsel dönüşüm sürecinin hızlanmasıyla iç pazarda 2023’e oranla ortalama yüzde 3 ile 5 oranında artış bekliyoruz. İhracat tarafının ise 2023 yılı performansıyla benzer şekilde klinker ve çimento toplamında ortalama 20 milyon ton seviyesinde olacağını öngörüyoruz.

Orta Vadeli Plan ve Kalkınma Planına da baktığımızda 2024 senesinde, başta altyapı olmak suretiyle ciddi yatırımlar yapılacağını düşünüyoruz ve bu yatırımların sektörümüzü bu yıl ve sonraki dönemde iç piyasa ağırlıklı olarak hareketlendirmesini bekliyoruz.

Sektörümüz; istihdam, yatırım, ihracat, alt yapı, teknolojik ilerleme ve sürdürülebilirlik faaliyetlerinde uyguladığı çalışmalarla bölgesel ekonomilere ve ülke ekonomisine mühim katkı sağlamaya 2024 senesinde da devam edecek. Sektörümüzün esas mevzusu da İklim Kanunu ve Ulusal Emisyon Tecim Sistemi olacak.”

“HEDEFİMİZ DÜNYADA ÖNCÜ OLMAK”

Çimento sektörü olarak yeşil mutabakata uyum, alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, enerji verimliliği mevzularındaki başarılarıyla da dünyada öncü olmanın başlıca hedefleri içinde yer aldığını aktaran Yücelik sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Hesaplarımıza gore 2022 senesinde 1,6 milyon ton atık kullanarak enerji ihtiyacımızın yüzde 10.1’ini alternatif yakıttan elde ettik. İhtiyacımız olan mevzuat ve altyapı yatırımlarıyla bu rakamı en üst seviyelere çıkarmak için sektör olarak 2024 senesinde da çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Sektörümüz Yeşil Mutabakat’ın gereklerini ve karbon salınımını engellemenin yollarını uzun senelerdir biliyor ve bu alanda mühim emekler gerçekleştiriyor. Bu emekler 2024 senesinde artarak devam edecek. Buradan yola çıkarak, 2024 senesinde sektörel önceliğimiz, insanı da içine alan yeşil ve dijital dönüşüm doğrusu üçüz dönüşüm süreci olacaktır. İklim Kanunu’nun Meclisten çıkmasıyla başlamış olacak süreçte belirlediğimiz karbon yol haritasıyla sektör olarak katkımız durmadan devam edecektir.”

(Toplam: 7, Bugün: 1 )