Oldukça sevdiğimiz tatili geride bırakıyoruz. Kısa süre sonrasında okullar açılıyor. Dinlence rahatlığına ve düzensizliğe alışmış evlatlarımızın, okul rutinini planladınız mı? Yazdığım fikirlerin yardımıyla yeni okul rutininizi kişiselleştirip, planlayabilirsiniz.
Okul rutininizi oluşturmak için fazla beklemeyin.Çocuklarınızı belirli bir saatte yatma alışkanlığına sokmak için ne kadar beklerseniz, sabahları erken kalıp okula gitmek evladınız için daha zor olacak.
İyi Bir Gün İyi Bir Uyku ile Adım atar
Sabah hangi saatlerde kalkmak zorunda kaldıklarını bilirseniz, çocuklarınızın ne süre yatağa gitmesi gerektiğine karar vermek oldukca daha kolay olacaktır. Bir çok uzman, evlatların en iyi durumda olmaları için her gece 9 ila 10 saatlik bir uykuya gerekseme duydukları mevzusunda hemfikirdirler, 8 saat ise minimum uyku olmalıdır. Mesela, çocuğunuzun saat 7: 30’a kadar okula hazırlanmak için saat 6’da uyanması icap ettiğini biliyorsanız, çocuklarınızın saat 19: 30’a kadar yatmaya hazırlanmaları gerekir.
Okulun ilk gününden birkaç hafta ilkin, daha erken yatma zamanlarına başlamalısınız. Çocuklarınızı her gece (yarım saatlik artışlarla) birazcık daha erken yatırın. Bu süreci ne kadar acele başlatırsanız, tekrardan erken yatmaya alışması daha kolay olacaktır.
Çocuklarınıza iyi bir gece uykusunu almasının önemini açıklayın. Uyku esnasında vücudun kendini iyileştirdiğini açıklayın. Kafi uyku almak, onlara okul günü süresince uyanık kalmaları için gerekseme duydukları enerjiyi verecektir.
Akşam Rutinleri
Çocuklarınıza bir gece evvelinde ertesi gün okulda ne giyeceklerini seçmelerini, banyo yapmış olup pijamalarını giymelerini ve yatmalarına alıştırın.
Bu şekilde bir rutine haiz olmak ve bir aile olarak kullandığınız herhangi bir programa haiz olmak, onlara kuvvetli bir tutarlılık duygusu kazandıracaktır. Bu süreç, çocuklarınızdan yatmadan ilkin şikayetinizi azaltabilir.
Daha büyük ufaklıklara çoğu zaman daha ufak çocuklardan daha geç kalmasına izin verilir, sadece bu onların oldukca geç kalmasına izin verilmesi gerektiği anlamına gelmez. Onlarda aynı rutini takip etmeli – giysilerini seçmeli, kişisel gereksinimlerine dikkat etmeli ve her zamankinden daha erken yatmalı – böylece iyi bir gece uykusu çekmeye hazır olacaklardır.
Bir okul gününden önceki gece giysilerini seçmek için süre ayırdıklarında, “Anne, mavi tişörtümü gördün mü?” Yada “Anne, ayakkabılarım nerede?” Şeklinde sorularla karşılaşmayacaksınız. Geceden hazırlıklar, ertesi sabah akışı oldukca daha sorunsuz hale getirir.
Yatağa girdiklerinde yaşlarına uygun olarak, bir uyku vakti öyküsünü okuyun ya da o gün olan bir şey hakkında yada konuşmak istedikleri bir şey hakkında söyleşi edin.
Ertesi günü onlarla konuşun. Hangi aktiviteleri planlanlıyorsunuz? Hekim randevusu var mı? Çocuğunuzu alışılmadık bir zamanda okuldan alacak mısınız? Okuldan eve döndükten sonrasında neler yapacaksınız? Onları bir sonraki güne hazırlamak için yapabileceğiniz her şey, tüm aile için işlerini kolaylaştırır.
Sabah Rutinleri
Minik çocuklar için, her sabah yapmaları ihtiyaç duyulan şeyler tablosu oluşturmak iyi bir fikirdir. Aşağıdaki öğelerle beraber “yapılacaklar” sıralaması oluşturmak için resimleri kullanmak isteyebilirsiniz:
• Giyinme için – giyim resmi (gömlek, pantolon, çorap ve ayakkabı)
• Kahvaltı için – besin resmi
• Diş fırçalaması için – diş fırçası ve diş macunu resmi
• Gitmeye hazır olması için – sırt çantası ve öğle yemeği çantası resmi yapabilirsiniz.
Daha büyük çocuklar resimlere gerekseme duymayabilir, sadece her gün yapmaları gerekenlerin bir listesini yapmak hala yararlıdır. Evin çevresinde, yatak odası, banyo ve buzdolabı benzer biçimde çeşitli yerlerde bu listeleri asın.
Evlatların fikirlerinin mühim bulunduğunu hissetmeleri önemlidir. Okul plan ve programlarında söz sahibi olmalarına izin verin.Okula geri dönme çoğu zaman bir program sarsıntısıdır – geç saatlere kadar uyumak ve gece yarısına kadar kalmak, okul yılının erken sabahları ve daha erken yatma zamanlarına yol açmak zor olsa gerek. Okul için, yaklaşan değişime hazırlanmalarına destek olmak için ilkin bir programa girmeye çalışın. Şimdiden yeni eğitim senesinde tüm talebe ve ailelere başarılar…
Şeyma ABAY
Aile Danışmanı