ABD’nin Şimal Carolina eyaletinde bir ortaokul, öğrencilerin video çekmek için uzun molalar vermesi üstüne tuvaletlerde yer edinen aynaları kaldırdı.
Kamu bilgilendirme sorumlusu Les Atkins, Cenup Alamance Ortaokulu’ndaki öğrencilerin ‘uzun süreler süresince tuvalette TikTok videosu kaydettiğini’ deklare etti.
Business Insider’ın haberine göre öğrencilerin ailelerine gönderilen bilgilendirme notunda şöyleki denildi: “Öğrenciler günde averaj 3 ila 4 kez wcye gidiyor. Fakat bazıları daha sık dışarı çıkmak istiyor. Ve 5 dakikayı aşan sürelerde tuvalette kalıyor.”
Okul yönetimi bu ziyaretlerin günde dokuzu bulduğunu altını çizdi. Velilere gönderilen yazıda, aynaların kaldırılmasından bu yana wc izni talebinde bulunan öğrencilerde ‘ciddi bir azalma’ görüldüğü açıklandı.
Atkins, velilerin güvenlik sebebi öne sürülerek evlatlarının yanında telefon bulundurmasını istediğini, bundan dolayı okulun cihazları yasaklamak yerine bu değişikliği yapmayı tercih ettiğini açıkladı.
Ek olarak bazı öğretmenlerin telefonu ödevin bir parçası olarak kullandığını belirten Atkins, okul yönetiminin ‘dijital yurttaşlık’ duygusunu aşılamak ve öğrencilere telefonu bilgili bir halde kullanmaya teşvik etmek istediğini söylemiş oldu.
Okul ek olarak öğrencilerin gün süresince nerede bulunduğunu izlemek için yeni bir ‘dijital geçiş kartı sistemi’ uygulamaya koydu. Atkins, “Geçiş kartı, öğrencilerin sınıfa giriş ve çıkış yapmasını sağlıyor. Böylece güvenlik ve hesap verebilirlik için öğrencilerin daima nerede bulunduğunu biliyoruz” dedi.
Öğrencilerinin wc ziyareti esnasında ne tür videolar çekmiş olduğu kati olmasa da ayna içeren TikTok videolarının platformda fazlaca yaygın bulunduğunu söyleyebiliriz.
Geçtiğimiz yıl Florida’da çıkarılan bir yasa TikTok’u tüm okul cihazlarından ve WiFi ağlarından yasaklamış ve bu hamle toplumsal medyanın öğrencilerin ruh sağlığı üstündeki etkisinden kaygı duyan veliler tarafınca memnuniyetle karşılanmıştı. Ek olarak ABD genelinde pek fazlaca üniversite güvenlik endişelerini gerekçe göstererek uygulamayı yasaklamıştı.
Business Insider haberinden Türkçeleştirildi.