Öksürük neredeyse her insanın kış aylarında, mevsim geçişlerinde yada korona döneminde başına gelen sıhhat problemlerinden birisidir. Boğaz ve solunum yollarındaki maddeyi temizlemek amacıyla vücudun verdiği bir tepki mekanizmasıdır.
Öksürük gidermek için evde yapılabilecek bazı organik yöntemler vardır. Nebat çayları, bazı sebze ve meyveler öksürüğe iyi gelir. Öksürük alerjik tepki olabileceği benzer biçimde bir sıhhat probleminin de habercisi olabilir. Devamlı geçmeyen öksürük şikayeti olanların en yakın sıhhat kuruluşuna başvurması gerekir.
Öksürüğe Ne İyi Gelir?
- Öksürüğü kesmek için kucak kucak sıcak içecekler tüketilmelidir.
- Geniz akıntısı sebebiyle ortaya çıkan öksürükte bolca sıvı tüketimi akıntının yoğunluğunu azaltarak tahriş edici hususi durumunu en aza indirir.
- Bolca sıvı alımı kış aylarında mukoza membranlarında gelişebilecek kuruluğu önler.
- Pastiller öksürüğün azalmasına destek sunar
- Sıcak nebat çayları içmek de boğazı yatıştırır.
- Açık hava yürüyüşleri yapın. Gün içinde rahatlatıcı egzersizler hayata geçirmeye itina gösterin.
- Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına destek sunar.
- Yiyeceklerden sonrasında nefesinizi açmak için naneli şeker kullanabilirsiniz.
- Boğaz ağrılarını giderecek bazı kürler de yapılmalı. Bilhassa tahin ve pekmez karışımı da öksürüklerin önüne geçebilir.
- Uyku saatlerine dikkat edilmelidir.
- Kahvaltıdan ilkin ve yatmadan ilkin bir tatlı kaşığı balın üstüne limon sıkın ve yiyin.
- Sıcak bir duş öksürüğün azalmasına katkı sağlar.
- Kalorifere ıslak havlu koyarak ya da buğu makinesi ile oda havasını nemlendirmek destek olabilir.
- Parfümler ve kokulu banyo spreyleri benzer biçimde kapalı alan hava kirleticilerinin kullanımından kaçınmak öksürüğün kontrolüne yardım edebilir.
- Öksürüğü kesmek için limon ve C vitamini yüksek besinler yenilmelidir.
- Sigara tüketimini azaltın ve sigara içilen yerlerde durmayın.
- Öksürük oluşumu önlemek için dengeli beslenmeye dikkat edin.
- Evde rutubet ve rutubet oluşumu öksürüğü tetikler. Bu yüzden evi iki saatte bir havalandırın.
- Tozlu ve kirli ortamları sık sık havalandırın. Havalandırma imkanınız yoksa maske kullanın ve otuz dakikada bir hava almaya çıkın.
Evde Öksürük Iyi mi Geçer?
Öksürüğe iyi gelen bazı besinler vardır. Ev yapımı organik ve bitkisel yöntemlerle öksürüğünüzü kesebilirsiniz.
Elma Çayı
Elma kabuğu, ıhlamur ve 2 bardak suyu bir kabın içine koyun ve kaynatın. Peşinden karışımın içine bir tane tarçın çubuğu ve yarım limon sıkın. Karışımı soğumadan için.
Süt
Bir bardak sütü kaynatın. Kaynayan sütün üstüne bir çay kaşığı karabiber serpiştirin ve bekletilmeden tüketin. Karışımı tatlandırmak için bal kullanabilirsiniz.
Zencefil Çayı
Toz zencefil ve bir tatlı kaşığı balı karışmasını sağlayarak macun haline getirin. Hazırladığınız macunu yiyeceklerden sonrasında yiyin.
Kuşburnu Çayı
Kuşburnu ve bir bardak suyu kaynatın. İçerisine toz zencefil ilave edin ve sıcak tüketin.
Ayva Çayı
Ayva çekirdeği ve kabuklarını, elma kabuğu ile birleştirin ve suda kaynatın. 10 dakika demlendirdikten sonrasında bir kaşık bal ilave edin ve için.
Ihlamur Çayı
Kış aylarında en fazlaca tercih edilen nebat çaylarından ıhlamur ise ağrı ve irin gidericidir. Günde 2 bardak ıhlamur çayını şekersiz içmeye itina gösterilmelidir. Şeker çaydaki bileşenler ile tepkimeye girerek, yararlı yanlarını azaltabilmektedir.
Adaçayı
Adaçayı hem boğazı yumuşatır hem de ağrısını azaltır. Nebat çayı olarak tüketilen adaçayını hem de gargara olarak da kullanabilir.
Nane Çayı
Soğuk algınlığında sıkça tercih edilen nane çayını bir dilim limon ve 1 çay kaşığı bal ile karışmasını sağlayarak tükettiğinizde soğuk algınlığı etkilerini azaltacaktır.
Ekinezya Çayı
4 tatlı kaşığı ekinezyayı ve 1 litre kaynar su dolu kabın içine koyun. Ekinezyaları ortalama 5 dakika kaynattıktan sonrasında eleyerek tüketebilirsiniz.
Ballı Kekik Çayı
İki kahve kaşığı ince kıyılmış taze kekiğin üstüne, bir bardak kaynar su döküldükten sonrasında üstü kapalı olarak 5 dakika kadar demlenir ve süzülür. Balla tatlandırılarak içilir. Bu tarifle bağışıklığınız güçlenirken, nefes alışınız da rahatlar.
Limon, Karabiber, Tuz
Bir limonu dörde bölün. Böldüğünüz parçalardan birinin üstüne karabiber ve tuz serpin. İyileşmenin hızlanması için limonu yiyin.
Ballı Ilık Süt
Ballı süt hazırlanırken balın iyi karışması için çoğu zaman kaynar süt tercih edilir. Sadece balı bal meydana getiren maddeler dediğimiz enzimler de vitaminler de bu şekilde yüksek ısılara dayanıklı değildir. Kaynar süt balın özünü öldürür. Bu şekilde olunca baldan geriye kalan şey çay şekerinden ayrımsız bir tatlandırıcı olur. Bu sebeple sütü kaynar sıcaklığa gelinceye kadar ısıtmamalıyız. Ilındığı anda ocağı kapatıp, fincana ilkin sütü koyup üstüne 1-2 yiyecek kaşığı kadar bal ilave etmeliyiz.
Bademli Portakal Suyu
Bademleri rondo yardımıyla parçalayın. 2-3 çay kaşığı parçalanmış badem ile bir fincan portakal suyunu karıştırın. Her sabah ve her akşam yatmadan ilkin kesinlikle tüketmelisiniz.
Zencefilli Tarçınlı Çay
3 halka taze zencefil, 8 tane çubuk tarçın, 8 tane karanfil, 1 tane limon, 1,5 litre su, 1 kaşık bal. Bal hariç öteki malzemeleri suyun içine atarak kaynatın. Sonrasında bu karışıma bal ilave ederek tüketebilirsiniz. Bu çay, öksürüğü geçiren iyileştirici bir özelliğe haizdir.
En Süratli Öksürük Kesici Yöntemler
Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için kafi olacaktır. Öksürük için birebir umar olan ballı zencefil tüketmek iyi bir tedavi yöntemi olacaktır.
Karabiber ve balı karışmasını sağlayarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz. İnatçı bir öksürüğe sahipseniz bir bardak sütün içine bir çay kaşığı karabiber ve balı karıştırın.
Evde Kuru Öksürüğü Ne Keser?
Sıcak duş, alerji ve astımdan meydana gelen öksürüğe iyi gelmektedir. Ek olarak kaynayan suyun içine bir miktar nane aromalı vazelin koyarak buğu banyosu yapın. Bronşları açarak öksürüğü kestiği söylenmektedir.
1 tane soğanı 4’e bölüp 1 bardak su ekleyip kaynatın. 5 dakika kaynattıktan sonrasında altını kapatıp birazcık ısısının düşmesini bekleyin. İçebileceğiniz ılıklığa ulaştığında suyunu süzdürüp bardağa koyun. İçine 1 tatlı kaşığı bal koyun karıştırıp için. Otuz dakika sonrasında öksürükten kurtulun.
Turpun içerisini bir miktar oyun ve dibini delin. Hemen sonra turpu bardağın içine yerleştirin ve içerine bal ilave edin. Turpu o şekilde ertesi güne kadar beklemeye alın ve bardağa damlamış olan balı tüketin.
Bir bardak kaynar suyun içine bir diş sarımsak ve 2 tane tarçın ilave edin. 5 dakika demlendikten sonrasında için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor.
Balgamlı Öksürük Iyi mi Geçer?
Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yiyecek kaşığı bal ile bir fincanda karıştırılır. Üstüne kaynamış ve bir süre beklemiş sıcak su dökülür ve 15 dakika kadar üstü kapalı olarak demlendirdikten sonrasında süzülerek içilir. Balgamlı halde gelen öksürüğü geçirmek için ideal bir karışımdır.
Çocuklarda ve Bebeklerde Öksürüğü Ne Geçirir?
Çocuğunuzun öksürüğü viral soğuk algınlığından kaynaklanıyorsa, aşağıdaki çözümleri uygulayabilirsiniz.
Bolca Su İçirin
Öksürüğün en iyi ilacı bolca sıvı alımıdır. Boğazın nemli kalması öksürük ataklarını bir nebzeye kadar azaltır. Öksüren çocuğun bilhassa kendine ilişkin, kolay ulaşabileceği yerde bir şişe suyunun bulunması ve su içmesinin sık sık hatırlatılması gerekebilir. Geceleri de yatağının başucuna su şişesini koymayı ihmal etmeyin.
Bal ya da Ballı Nebat Çayı Yapın
Bal, öksürüğü azalttığı eskiden beri malum bir halk reçetesidir. Evladınız direkt yutabiliyorsa ve 1 yaşından büyükse,1 çay kaşığı bal verin. Kimileri bala toz şeklindeki zencefil de eklemekte ve macun şeklindeki bu karışımı vermektedir. Balı direkt yutmak zor oluyorsa ılık suya ya da nebat çayına 2 kaşık bal karışmasını sağlayarak verin. Bu çayın içine birkaç damla limon suyu da eklenebilir. 1 yaşından ufak küçüklere bal verilmesi ölümcül alerji riski sebebiyle uygun değildir.
Yastıkları Yükseltin
Öksürükler genel anlamda gece saatlerinde uyku pozisyonu için yatağa yatıldığına artar. Bunun sebebi öksürüğe yol açan mukusun, düz zeminde geniz arkasına kolaylıkla akmasıdır. Evladınız geceleri fazlaca öksürüyorsa yüksek bir ya da iki yastık kullanarak başının gövdesinden yukarıda olması benzer biçimde fazlaca kolay bir yöntemle öksürüğün azalmasına destek olun.
Ortamı Nemlendirin
Soğuk buğu veren bir nemlendirme aleti kullanarak ya da kaloriferin üstüne bir tas su koyup buharlaşmasını sağlayarak odanın havasını nemlendirin. Ilık duş almak, bir tencerede su kaynatıp içine birkaç damla okaliptus yağı eklemek, çocuğun kafasına bir havlu örterek sıcak buharı 5 dakika kadar solumasını sağlamak da yararlı olabilir. Genel olarak öksürük olan durumlarda odanın ısısı fazlaca sıcak olmamalıdır. Sıcak evladı bunaltarak öksürüğün artmasına yol açabilir. Evladı uygun şekilde giydirdiğimiz sürece bilhassa gece saatlerinde pencereyi aralayarak serin ve temiz hava gelmesini sağlamak yararlı olabilir.
Burun Tıkanıklıklarını Açın
Öksürüğün bir sebebi de burunda biriken mukusun gırtlaktan geriye doğru akarak evladı öksürtmesidir. Deniz suyu yada evde hazırlayabileceğiniz serum fizyolojik ile çocuğunuzun burnunu yıkayarak mukusun temizlenmesini, burun pasajlarının nemli kalmasını ve çocuğun rahat nefes almasını sağlayın. Bebekler için burundaki mukusu emerek çekmeye yarayan burun aspiratörleri kullanılabilir.
Yatak Odasındaki Alerjenlere Dikkat
Öksürüğün bir sebebi de alerji olabilir. Bu durumda alerji yapması olası olan yatak ve yastık kılıflarını çoğunlukla ve herhangi bir parfüm içermeyen deterjanlarla sudan geçirin. Yumuşatıcı olarak sirke kullanabilirsiniz. Zira ticari yumuşatıcılar da yoğun kokularıyla alerji ataklarına yol açabilir. Gerekirse anti alerjik özelliği olan dolgu malzemesiyle doldurulmuş hususi yastık/yorgan takımından alın. Tüylü hayvancıkları yataktan kaldırın. Odadaki halının alerji yapmayan özellikte olduğundan güvenli olun ya da gerekirse halıyı tamamen kaldırın.
Bolca Bolca Dinlendirin
Öksürük söz mevzusu olduğunda gözlerden kaçan gene fazlaca kolay bir tavsiye dinlencedir. Vücudumuz dinlenme konumundayken daha süratli iyileşir. Gece uykusu buna güzel bir örnektir. Sadece gündüz dinlenceleri de unutulmamalı. Evladınız fazlaca öksürdüğünde koşmalı, fizyolojik efor sarf etmeli aktivitelerden uzak durup, kitap okumak, masa başlangıcında fotoğraf benzer biçimde sanat aktiviteleri yapmak, boya kitabını boyamak, lego oynamak, puzzle yapmak benzer biçimde onu meşgul eden, eğlendiren fakat fizyolojik olarak yormayan aktivitelere yönelmesini sağlayın.
Bitkisel Pastil Kullanın
Öksürük durumunda çocuklar için formüle edilmiş organik, bitkisel pastiller kullanın. Bu pastiller boğazı yumuşatarak, oluşan kuruma hissini giderebilir. Bununla birlikte pastillerin yutma ve boğazına kaçma riskinden dolayı 6 yaş öncesinde verilmemesi gerekir. Ek olarak gün içinde kaç tane pastil yenildiğinin de takibini yaparak aşırıya kaçmamakta yarar var.
Tuzlu Suyla Gargara Yapın
Tuzlu boğazın arkasında biriken mukusu ve böylece oluşan öksürük hissini azaltır. Bir su bardağı ılık suya yarım çay kaşığı tuz koyarak iyice eriyene kadar karıştırın. Suyun iyice ısısının düşmesini bekledikten sonrasında çocuğunuza bu suyla gargara yapmasını ve tükürmesini açıklayın. Bu işlem günde birkaç kere yine edilebilir. Sadece evladınız gargarayı uygun şekilde yapabilecek ve tuzlu suyu yutmayacak kadar büyük olmalıdır.
Ayağa Vicks Sürün
Bilimsel olarak ispatlanmamış olsa da, gece uykusundan ilkin ayağın tabanına Vicks sürerek çorap giydirip yatmanın bazı öksürüklere iyi geldiği bilinmektedir. 2-5 yaş içinde Vicks yalnız göğse ve sırta sürülür. Vicks’in ihtiva ettiği kafur fazlaca alındığında zehirli tesir yaratabilen bir maddedir. Bu yüzden ağıza ya da buruna sürülmemelidir. Akciğerlerde ani çökme yapabilir. Bronşiyal astımda da Vicks kullanılmamalıdır. Ek olarak 2 yaşından ufak küçüklere Vicks kesinlikle kullanılmamalıdır.
Alerjik Öksürüğe Ne İyi Gelir?
- Bolca sıvı tüketmeleri önerilir.
- Limonlu-ballı ılık suyun ek olarak boğazı rahatlatıcı tesiri vardır.
- Ananasın öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir.
- Nane çayı içmek ve buharını solunum etmek üst solunum sistemini rahatlatabilir.
Gece Öksürüğüne Ne İyi Gelir?
- Reflü kaynaklı öksürükleri önlemek için uyurken yüksek yastık kullanmakta yarar vardır.
- Kuru hava solunum yolunu tahriş etmiş olduğu için uyumadan ilkin ortamdaki rutubet artırılmalıdır.
- Yatmadan ilkin bal ve bitkisel çay karışımı içmek boğazdaki mukusun gevşemesine destek sunar.
- Mide reflüsünden meydana gelen gece öksürüklerini en aza indirmek için minimum 2,5 saat ilkin yiyecek yenmelidir.
- Bolca sıvı tüketilmelidir.
- Bitkisel çay yada limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir.
- Uyumadan ilkin boğaz pastili gece öksürüğünü azaltır.
Kuru Öksürük Niçin Olur?
- Nezle ve grip,
- Farenjit
- Astım
- Geniz akıntısı
- Reflü
- Soğuk algınlığı ve gripten meydana gelen bir viral enfeksiyon olabilir.
- Gece vakti ortaya çıkan kuru ve balgamsız öksürüğün sebebi daha fazlaca viral üst solunum yolu enfeksiyonu yada alerji olabilir.
Balgamlı Öksürük Niçin Olur?
- Sinüzit
- Bronşit
- Sigara kullanımı
- Bazı akciğer hastalıkları
Devamlı Öksürük Niçin Olur?
Tıbbi geçmişlerinde KOAH, astım, mevsimsel alerjiler, asit reflü hastalığı benzer biçimde kronik akciğer hastalıkları, akciğer kanseri ve tüberküloz benzer biçimde kronik enfeksiyonlar olanların yanı sıra sigara içen kişilerde kronik öksürük görülmektedir.
Öksürüğe İyi Gelen İbrahim Saraçoğlu Kürü
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu öksürük için kür önerilerinde bulunmuş oldu. İşte o dört gözle beklenen kürler.
Soğan kürü
- Bir soğanı 6 eşit bölüme bölün.
- 1.5 bardak suyun içine atın ve kaynatın.
- Karışım kaynadıktan sonrasında ılımaya bırakın.
- Ilık suyu derhal içmelisiniz.
Keçiboynuzu kürü
- 6-7 tane keçiboynuzunu hazırda bulundurun.
- Yarım litre suyun içine keçiboynuzlarını atın.
- Kaynamaya bırakın.
- Ilık bir halde tüketin.
- 3 gün tertipli şekilde uygulayın.
Hatmi çayı
- Kaynamış bir bardak sıcak sütün içine bir tutam (4-5 gram) hatmiden ilave edilir ve karıştırılır.
- Birkaç dakika bekledikten sonrasında yudum yudum içilir.
- Günde iki kez tekrarlanabilir.
- 6 yaşını doldurmuş çocuklarda bu uygulama yapılabilir.
Akut ve Kronik Öksürük Sebepleri Nedir?
Kuru öksürüğe yol açan akut ve kronik öksürük sebepleri vardır. Akut öksürük sebeplerinden bazıları bahar alerjisi, bronşit, zatürre, boğmaca hastalığı ve soğuk algınlığı olarak biliniyor. Bunun yanı sıra akut sinüzit hastalarında da kuru öksürük görülüyor. Bazı kişiler için ise tahriş edici madde solunması da kuru öksürük sebepleri içinde gösteriliyor. Bunun yanı sıra kronik öksürük sebepleri de farklılık gösterir.
Bunlar sigara kullanımı, geniz akıntısı, solunum yolu alerjileri, kistik fibrozis ve akciğer kanseri olarak biliniyor. Ek olarak solunum yolu alerjileri ve astımı olan kişiler de kuru öksürük oluşma koşulları da bulunur. KOAH hastalarında ve akciğer mantar enfeksiyonları olan kişilerde kuru öksürük ortaya çıkabiliyor. Solunum sistemini döşeyen mukoza tabakasında bazı kuruluklar da öksürüklere niçin olabilir. Tüberküloz hastalığı da kuru öksürük sebepleri içinde sayılır. Tüm bu nedenlere bağlı olarak kuru öksürük oluşabilir.
Çevresel tahriş edici ajanlar ve boğmaca hastalığı sebebi ile kuru öksürük meydana gelebilir. Akciğer kanseri ile kalp yetmezliği ve Akciğer kanseri de kuru öksürüğün sebepleri içinde sayılır. Kuru öksürük yaşayan kişiler probleminin tespiti için iyi bir doktora gitmeliler.
Sonrasında ise ilaç takviyesi verilir. Bakteriyel kaynaklı kuru öksürüklerde antibiyotik ilaçlardan faydalanılır. Ek olarak boğaz spreyleri, pastil ve öksürük şurupları da kullanılır. Kuru öksürüğü olan kişiler yatarken yastıklarını yükseltmeliler. Bu sayede rahat bir halde uyuyabilirler. Ek olarak kucak kucak su içerek odalar da devamlı havalandırılmalı. Havanın nemlendirilmesi için bazı hava nemlendirme cihazlarından yardım alınır.