Son yıllarda daha popüler hale gelmeye başlamış olan bitkileri, bitkisel yağları tanıdığımız köşemizde bugünkü mevzumuz: Okaliptus!
Zira o hem bir süs bitkisi olarak yapraklarıyla evlerde kendine yer buluyor, hem bir yağ olarak sıkça kullanılıyor hem de çayı demlenebiliyor. Tüm bu tarz şeyleri ve oldukça daha fazlasını yapabileceğiniz okaliptusun bu denli oldukça kullanılmaya başlanmasına sebep olan ise doğal ki yararları.
“Okaliptus ne işe yarıyormuş ki” diyenleri, onu iyi mi kullanabileceğini keşfetmek isteyenleri, “Okaliptus yağının yararları nedir” diye düşünenleri asla merakta bırakmayalım ve okaliptus nedir, yararları nedir, bir yan tesiri var mıdır, onu tüm yönleriyle anlatmaya başlamış olalım. Buyursunlar…
Okaliptus, mersingiller familyasından, ana vatanı Avustralya olan hususi bir nebat. Dünya üstünde 700’den fazla çeşidi bulunan okaliptus bitkisi, doğru koşullar sağlandığında 100 metreyi aşabilen boyuyla dünyanın en uzun boylu ağaçları içinde da kendine yer buluyor. Sıtma ağacı ve çölkurutan benzer biçimde isimlerle de tanınıyor.
Bu hususi bitkinin son yıllarda daha da popüler hale gelmesine sebep olan ise solunum sistemi başta olmak suretiyle insan vücuduna birçok yararlı tesiri olması aslına bakarsak. Hadi o süre geçelim okaliptusun faydalarına, okaliptus yağının ne işe yaradığına…
Okaliptus bilhassa solunum sistemi üstünde pozitif tesirleri olduğu görülen hususi bir nebat demiştik. İşte bu bitkinin yaygın olarak malum yararları şu şekilde:
Okaliptusun yararlarından yararlanmak isteyenlerin aklında oluşan okaliptus iyi mi kullanılır sorusuna da cevap vermeden olmaz. Okaliptusu oldukça değişik şekillerde kullanabilir, mesela okaliptus yapraklarını direkt evinize bir süs bitkisi olarak alabilir, okaliptus yağını cildiniz üstünde kullanabilir, okaliptus çayı demleyerek tüketebilir ya da gargarasını yapabilirsiniz.
Çayını hazırlamak istiyorsanız güvendiğiniz aktarlardan temin edeceğiniz kurutulmuş okaliptus yapraklarından 1 tatlı kaşığı kadar alıp 1 bardak kaynayan suyun içine koyabilir, 8-10 dakika kadar demlenmesini bekleyip süzdürdükten sonrasında tüketebilirsiniz. Sadece etkili bir çay olduğundan ilk kez tüketeceklerdenseniz öncesinde kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.
Okaliptus yağı kullanmak istiyorsanız gene güvendiğiniz aktarlardan ya da bitkisel ürün satışı yağan mağaza yada online alışveriş sitelerinden onu temin etmelisiniz. Peşinden da gerekseme duyduğunuz duruma bakılırsa azca oranda zeytinyağı ile karışmasını sağlayarak göğüs bölgenize, sırt ve/yada ensenize, boğazınıza hafifçe masaj yaparak sürebilirsiniz. Okaliptus yağını oldukça kuvvetli tesirleri olduğundan asla tek başına cildinize uygulamamalı, kesinlikle zeytinyağı ya da badem yağı benzer biçimde bir başka yağ ile karışmasını sağlayarak uygulamalısınız, aklınızda bulunsun.
Isterseniz okaliptus yağıyla buğu banyosu da yapabilirsiniz. Bunun için derince bir kapa su kaybatıp koyabilir, 5-10 damla okaliptus yağı damlatıp başınızı gözleriniz kapalı olacak şekilde sudan yükselen buhara yaklaştırabilirsiniz. Buharın dışarı oldukça yayılmaması için isterseniz bu işlemi yaparken başınızın arkasından önüne doğru bir havlu da koyabilirsiniz.
Okaliptus yağını isterseniz şampuanlarınıza ya da banyo suyunuza da ilave edebilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Okaliptus nedir, yararları nedir, iyi mi kullanılır anlattık fakat ihtimaller içinde yan etkilerinden, zararlarından da söz etmeden olmaz doğal ki. “Okaliptusun zararları nedir, kullanırsam bir yan tesiri olur mu?” diye düşünenler başta olmak suretiyle onu merak eden hepimiz aşağıdaki maddelere dikkat etmeli ve onu kullanmadan ilkin kesinlikle doktoruna danışmalı. Okaliptus ile ilgili bilinmesi ve dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan noktalar şu şekilde:
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…