Ulusal ve internasyonal telekomünikasyon şirketlerine 2000 yılından bu yana şebeke yazılımları ve mühendislik çözümleri sunan Odine’in halka arzı yoğun bir yatırımcı talebi ile tamamlandı. TSKB liderliğinde ve Yatırım Finansman eş liderliğinde 13-14-15 Mart’ta meydana gelen halka arza toplam 3,3 milyon yatırımcı katıldı. 1,3 milyar TL’yi aşan halka arz büyüklüğünün 6 katı gelen talebin %16,3’ü karşılandı ve Odine’e 3,3 milyon yatırımcı ortak oldu.
Odine’in ortak satışı ve ana para artırımı yöntemi ile meydana gelen halka arzında 44.200.000 TL nominal hisse, hisse başına 30 TL fiyattan satışa sunuldu. Satışa sunulan payların %60’ı bireysel yatırımcıya, %35’i yurt içi kurumsal yatırımcıya, %5’i de yurt dışı kurumsal yatırımcıya tahsis edildi. Halka arzda bireysel yatırımcıdan gelen talebin %39,1’i, yurt içi kurumsal yatırımcıdan gelen talebin %7,9’u, yurt dışı kurumsal yatırımcıdan gelen talebin ise %33,0’ı karşılandı. Halka arzın arkasından Odine’in sermayesinin %40’ına denk gelen paylar, Borsa İstanbul (BİST) Yıldız Pazar’da 21 Mart’ta ODINE kodu ile işlem görmeye başlamış olacak ve 1 yıl süresince da dolaşımdaki hisse miktarı artırılmayacak.
Halka arz gelirinin yarısından fazlası global pazarlarda büyümek için kullanılacak
Telekom sektörünün en etkili gösterim kuruluşlarından kabul edilen, İngiltere merkezli Capacity Media’nın 2023 senesinde yayınladığı 20 Top Telco Vendors Power List’deki tek Türk şirketi olan Odine’in halka arzından elde edilmiş gelirin %52,5-62,5’i firmanın global pazarlardaki gelişme hedefi doğrultusunda kullanılacak. Kaynağın %30-40’ını işletme sermayesi olarak değerlendirecek olan Odine, gelirin geri kalanını da ileri teknolojiler içeren yenilikçi projelerin tamamlanmasına ayıracak.
Halka arzın, yurt haricinde Odine’in elini güçlendireceğinin altını çizen Odine CEO’su Alper Tunga Burak, şu değerlendirmede bulunmuş oldu: “Yurt haricinde ses şebekesi hizmetlerimiz ile bugüne dek 40 ülkede 150 müşteriye kadar ulaştık. Halihazırda 17 ülkede etken iş yapıyoruz. Öteki taraftan veri şebekesi hizmetimiz kapsamında, Türkiye’nin en büyük Telekom operatörlerinden birinin veri şebekesini buluta taşıyarak dünyanın en büyük işlerinden birine imza attık. Bu proje neticesinde haiz olduğumuz informasyon birikimi, benzer ölçekte internasyonal telekom bulut altyapısı projelerini de gerçekleştirebilecek teknik kapasiteye ulaşmamızı sağlamış oldu. Şimdi sırada telekomünikasyon veri şebekesi hizmetlerimizi, halihazırda ses şebekesi çözümlerimiz ile senelerdir iş yaptığımız global pazara taşımak var. Dünyada lisanslı 1.250 tane telekom operatörü var ve 2027’de telekom bulut pazarının 32,5 milyar dolar büyüklüğe yetişmesi öngörülüyor. Bu büyük bir potansiyel. Ikimiz de artık yurt dışındaki bilinirliliğimizi Borsa İstanbul’da işlem gören şirket etiketiyle güçlendireceğiz.“
Borçsuz ve nakit pozisyonu kuvvetli finansal yapı
Halka arzda Odine’e ve potansiyeline inanarak ortak olan 3,3 milyon yatırımcıya teşekkür eden Alper Tunga Burak, “Yatırımcılar borçsuz ve kuvvetli nakit pozisyonu olan bir şirkete ortak oldular. 2023 sonu itibariyle 312 milyon TL net nakit pozisyona sahibiz. 2021 yılının sonunda 121,5 milyon TL olan özkaynaklarımız, 2023 yılının sonunda 690,7 milyonun üzerine çıktı. 2023 senesinde net satışlarımız ise 2022 yılına kıyasla %135’in üstünde bir artışla 771 milyon TL’nin üstüne terfi etti. Net dönem karımız ise 2023 sonu itibariyle bundan önceki senenin aynı dönemine gore %84,7’lik artışla 250 milyon TL’nin üstüne çıktı. Cari oranımız 1,6, şu demek oluyor ki dönen varlıklarımız kısa vadeli yükümlülüklerimizin üstünde. Artık hedefimizde yurt dışındaki adımlarımızı hızlandırmak var” diye konuştu.
Kurduğu model ile kendi bulut ortamı üstünden internasyonal alanda tüm telekom operatörlerine, ticari operasyonlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç duyulan altyapı donanımını, depolama hizmetini ve ağ ortamını elde eden Odine ek olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Komünikasyon Araştırmaları Merkezi (UDHAM) liderliğinde meydana gelen 5. Nesil (5G) Mobil Komünikasyon Altyapısının Geliştirme Projesi’nde yer ediniyor.