Artık her akıllı telefon birbirine benzemeye başladı. Bilhassa de orta segment bir model tercih edecekseniz, tasarım anlamında çok da fazla büyük farklar yok. Bazen katlanabilir modellerle bu tasarım sınırları zorlansa da, sonuçta ilgi çeken bir telefon almak için oldukça üst segment modellere kaymanız gerekiyor. Doğal burada da fiyat devreye girmiş olduğu için tüketicilerin önceliği performans ve kamera özelliklerine dönüyor.
Piyasadaki bu “tasarım” boşluğunu fark eden Londra merkezli Nothing, aslen sektöre çok da fazla yabancı olmayan Carl Pei’nin kurduğu bir şirket. Sektöre genç yaşta OPPO’nun internasyonal pazarlama müdürü olduktan sonrasında OnePlus’ı kurarak adımını atan Pei, geçtiğimiz dönemde ayrılarak Nothing’i kurdu. Nothing’in şirket olarak amacı, artık birbirinin aynısı haline gelen teknoloji ürünlerini, hem görsel olarak büyüleyici hem de bununla birlikte tasarım öğelerini de kullanışlı kılarak, bu tür ürün kullanımlarını keyifli hale dönüştürmek. Esasen Pei’nin de Nothing’le amacı tam olarak bu: “Değişen teknolojinin keyifli olduğu bir dünyayı yine inşa ediyoruz.“
Nothing Phone (2a)’nın tasarımı
Önceki modellerin tasarım dilini alıp, daha erişilebilir bir noktaya taşıma hedefinde olan Nothing Phone (2a)’nın en ilgi çeken tasarım özeliği, saydam bir arka yüzeye haiz olması. Arkada yer edinen bu yüzey tamamen olmasa da telefonun iç donanımlarını bir nebze de olsa dışarıya gösteriyor. Bu anlamda öteki markaların ürünlerine gore de benzersiz bir tasarım diline haiz. Gene arka yüzeyde sonrasında detaylı şekilde değineceğimiz üç tane LED ışıklı alandan oluşan Glpyh arayüzü içeriyor. Bununla beraber telefonun üst yarısını ortalayan iki tane arka kamera, flaş ve mikrofon deliği göze çarpıyor.
Aygıt aynı iPhone modelleri benzer biçimde düz kenar yüzeylerine haiz. Sadece bilhassa arkadan bu yüzeye geçiş kısmı oldukça yuvarlatılmış ve elde rahat bir dokunuş hissi yaratıyor. Yan yüzeylerin de mat ve kaliteli plastikle üretildiğini belirtmekte yarar var. Cihazın sol yanında ses yükseltme/kısma için iki ayrı tuş bulunurken, sağ yüzeyde de ana kullanım tuşu yerleştirilmiş. Alt tarafta USB-C girişi bulunan Nothing Phone (2a), bu girişin sağında hoparlör çıkışı, solundaysa mikrofon deliği ve SIM kart yuvasına haiz. Burada SIM kart yuvasıyla ilgili ufak bir not verelim; Yuvadan çıkan çekmece iki tane SIM kart takmaya izin veriyor, sadece öteki telefonlar benzer biçimde bu SIM kartları yan yana değil sırt sırta yerleştirmenizi sağlıyor. Kullanıcı için bir getirisi olmasa da, telefonun dışı kadar, iç tasarımının da rakiplerinden ötede bulunduğunun bir göstergesi bu.
Cihazın tasarımsal şıklığı kutusuna da yansımış. Mütevazı bir kutuya haiz olan telefon yanında 1 metrelik bir USB-C’den USB-C’ye şarj kablosu, SIM kart çıkarma iğnesi ve telefona uygulanmış halde bir ekran koruyucuyla sunuluyor. Burada bilhassa belirtmekte yarar var; Nothing Phone (2a)’da kullanılan saydam tasarım dili, kablo ve SIM kart iğnesine kadar korunmuş.
Telefon 161mm x 76mm boyutlarında ve 8.5mm kalınlığa haiz. 190gr ağırlığıyla da oldukça hafifçe. Bununla beraber incelediğimiz siyah modelin haricinde beyaz renk seçeneği de mevcut. Renk mevzusunda satın alım yapacaklara ufak bir ipucu verelim. Siyah renk oldukça daha çok toz ve parmak izi gösteriyor. Ek olarak telefonun saydam arka tasarımı da en iyi beyaz renkli versiyonda görülebiliyor. Bundan dolayı şahsen alacak olsam beyaz rengi tercih ederdim.
Peki ya ekran iyi mi?
Nothing Phone (2a), 6.7 inç’lik bir AMOLED ekrana haiz. Corning Gorilla Glass 5 camla korunan bu açık oturum, 1084 x 2412 çözünürlükte 10-bit renk desteği sunuyor. 5000000:1 kontrast oranındaki bu açık oturum, 30-120Hz arası adaptif yenileme hızı sağlıyor. Maksimumda 1300 nit parlaklıktaki ekranla, bilhassa açık havada kullanımda herhangi bir mesele yaşadığımı söyleyemem. Karanlık ortamlarda da öteki telefonlara gore maksimumda kullandığınızda farkı hissedebiliyorsunuz.
Ön kamera yerleşimi için ekranda bir delik tercih edilmiş. Ekranı üst ortasında bulunan delik, bilhassa video oynatımında siyah bantla kapatılması yardımıyla herhangi bir mesele teşkil etmiyor.
Deneyimimde çoğunlukla YouTube ve Netflix içerikleri tükettim. Oyunlarda da bilhassa ekranı kontrol edebilmek için yarış oyunları oynadım. Açıkça söylemek gerekirse her tür içinde ne olduğu tüketirken, AMOLED ekranın canlılığı ve siyahların gerçek anlamda siyahlığı büyük bir zevk deposu yaratıyor. Eğer sık sık dizi ve film izliyorsanız, Nothing Phone (2a)’nın bu anlamda doyum edeceğini kolaylıkla söyleyebilirim. Oyunlarda da 120Hz tazeleme oranı yardımıyla büyük bir akıcılık almak mümkün. Esasen arayüzde de bu akıcılık, işlemcinin performansıyla da doğru orantılı olarak başarı göstermiş bir edinim sunuyor.
Akıcı edinim için kuvvetli donanım
Nothing Phone (2a) piyasaya iki değişik model olarak sunuldu. Daha uygun fiyatlı model 8 GB RAM + 128GB depolamaya sahipken, bizim de araştırma fırsatı bulduğumuz bir üst model 12GB RAM + 256GB depolama sağlıyor. Ek olarak Nothing OS işletim sistemi yardımıyla ek olarak 2, 4 ve 8 GB’lık RAM’i de depolama alanınıza gore sağlayarak, toplamda 20GB RAM’e haiz olabiliyorsunuz.
4nm üretim teknolojisiyle geliştirilen 8 çekirdekli MediaTek Dimensity 7200 Pro yongaya haiz olan telefon yaptığımız AnTuTu testinden şarjda takılı halde tüm bağlantılar kapalı şekilde 704580 skor aldı. Şarja takılı ve bağlantılar açık şekildeyse 655774 skora ulaştı. Doğal ki skor başlı başına bir performans göstergesi değil. Kullanımım süresince oldukça akıcı bir edinim yaşadım. Uygulamaların açılış hızı, ekranlar içinde geçiş, işlem yapma mevzularında fiyatının hakkını fazlasıyla verdiğini söyleyebilirim. Ek olarak tüm bu işlemler yada işlem yükü olan oyun oynama esnasında da herhangi bir ısınma problemiyle karşılaştığımı söyleyemem.
5000 mAh bir batarya barındıran Nothing Phone (2a), 45W süratli şarj desteği de sunuyor. Yeni telefonlarda olduğu benzer biçimde kutusunda şarj aleti bulunmayan telefon, %50 şarja 32 dakikada, %100 şarja da 59 dakikada ulaşıyor. Kendi deneyimimde telefonun 2 günü şarj etmeden rahatça çıkardığını söyleyebilirim. Doğal ki bu süreye aygıt üstünde sık şekilde oyun oynamak ya da video içerik tüketmek benzer biçimde aksiyonlar olmadan ulaşabildik. Fakat kolaylıkla 1,5 güne kadar şarj etmeden kullanabileceğinizi söyleyebilirim.
Telefon 5G, Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.3 bağlantı özelliklerine haiz. Ek olarak NFC özelliğiyle beraber her ne kadar vatanımızda resmi olarak kullanılamıyor olsa da Google Hisse desteği de sağlıyor. Bu bağlantılar mevzusunda da deneyimimde bir mesele görmedim. Burada işletim sistemi kısmına da değinmek isterim. OnePlus’tan gelen bir anane olarak “uzman” olarak nitelendirilebilecek kullanıcılar, bağlantılar mevzusunda da birçok detaylı ayara da erişebiliyor.
50MP’lik çift kamera
Tasarımın bir parçası olarak Nothing Phone (2a), arkada adeta “bir çift göz” diye nitelendirebileceğimiz iki tane kameraya haiz. Her iki kameranın da 50MP bulunduğunu izah edelim. Ana kamera f1.88 odak aralığı, OIS (optik görüntü sabitleyici) ve EIS (elektronik görüntü sabitleyici) özelliği ve oto fokus sunuyor. İkinci kamera ise ultra geniş açı özelliği sunuyor. Bu kamera ise f2.2 odak aralığı ve 114 aşama görüş açısı sağlıyor. Önde ise bir tane 32MP’lik f2.2 odak aralığına haiz bir kamera içeriyor.
Fotoğraf çekimleri arka kamerada standart olarak 12MP kalitesinde yapılıyor, sadece ayarlardan çekim öncesinde bunu 50MP’e yükseltmek mümkün. Bununla beraber video kalitesi olarak 4K 30fps, 1080p 60 fps, 1080p 30 fps seçenekleri sunuluyor. Ağır çekim modunda ise 1080p 120fps çekim yapabiliyoruz. Sadece bu ağır çekim modunu iPhone 14 Pro’nun ağır çekim moduyla karşılaştırdığımızda (her ikisi de 120 fps’ye ayarlıydı), iPhone’un bu mevzuda daha başarı göstermiş bulunduğunu söylememiz gerek. Doğal ki burada iki değişik segmenti karşılaştırma amacında değilim, fakat beklentileri aşan bir performansı olmadığını anlatmak isterim.
Burada ön kamerada maksimumda 1080p 60fps video çekebiliyor olmak büyük bir artı. Bilhassa VLog çeken biriyseniz ve çoğunlukla kendinizi videoya alıyorsanız, yüksek fps çekebiliyor olmak, akıcı görünen içerikler oluşturma mevzusunda büyük yarar sağlıyor.
Nothing Phone (2a) kamera mevzusunda yazılımsal çeşitli çözümler de sunuyor. Ultra XDR yardımıyla HDR teknolojisi bir adım öteye taşındığı iddia edilirken, Gece Modu ve Hareket Soruşturma benzer biçimde özelliklerde yazılımsal algoritmalarla oldukça daha başarı göstermiş pozlar yakalanabiliyor. Algoritma bununla birlikte bir yüz fotoğrafı çekerken bunu algılıyor ve çözünürlüğü yükseltiyor. Açıkçası bu iddiaları teknik olarak kontrol etme imkanım olmadı, sadece genel kamera deneyimi anlamında ürünün segmentine gore başarı göstermiş bir performans verdiğini söyleyebilirim. Bilhassa canlı renklerin bulunmuş olduğu sahnelerde yazılımsal olarak doygunluğun artırıldığını belirtmeliyim. Ormanda çektiğim fotoğraflardaki yeşil renk, gerçekte gördüğümden oldukça daha canlıydı. Şu demek oluyor ki gerçeğe yakın fotoğraflar çekmek yerine daha canlı görünen fotoğraflar çekiyor olacaksınız.
Android 14 ve Nothing OS 2.5
Çıkmış olduğu dönemden bu yana iPhone 13 kullanıcısıyım. Sadece arada gene Android ve HarmonyOS benzer biçimde işletim sistemlerini de kullanıyorum. Açıkçası Nothing Phone (2a)’yı incelemeye başlarken, içimde Carl Pei’nin OnePlus’taki tarzından kaynaklı bir rahatlık vardı. Öteki özellikleri bir kenara, Nothing Phone (2a)’nın işletim sistemi gereksiz uygulamalarla kaynamıyor. Bir tek ürünü Evofone’dan satın aldığınızda beraber sunulan Earstick kablosuz kulaklığı yönetebileceğiniz Nothing X uygulaması yüklü geliyor. Birçok Çinli telefon üretici ve hatta Samsung benzer biçimde premium telefonlar üreten markalarda bile bu durum büyük bir sorun. Açıkçası şu ana kadar görebildiğim saf Android deneyimine en yakın telefon bu oldu.
Nothing OS 2.5 arayüzünün telefonun genel görünümüne katkısı büyük. Varsayılan olarak menü tasarımları, ana ekran vasıta takımları ve popüler uygulamalar için sunulan ikonlar, arayüzde bir bütünlük olmasını sağlıyor. Duvar kağıdı mevzusunda Nothing OS 2.5 garip bir özellik de sunuyor: Üretken YZ ile oluşturulan duvar kağıtları. Bu özellikte iki değişik kategoride sunulan görseller birleştiriliyor ve YZ size bir netice üretiyor. Mesela “Siyah-Beyaz” ve “Nebat örtüsü” kategorilerini karıştırdığınızda siyah-beyaz renkte bir nebat fotoğrafından oluşan duvar kağıdı karşınıza geliyor. Eğer oluşan duvar kağıdı hoşunuza gitmezse YZ’dan yine üretmesini de isteyebiliyorsunuz. Minik olsa da ilgi çekici bir özellik.
Vasıta takımları da Nothing’in kendi tarzında oluşturulmuş. Adımsayar ve Hava Durumu benzer biçimde araçlar oldukça minimal ve keyifli görünümlere haiz.
Nothing güncelleme mevzusuna ehemmiyet veren bir şirket benzer biçimde görünüyor. Telefonu denediğim 3 haftalık süreç süresince iki kere işletim sistemi güncellemesiyle karşılaştım. Her güncelleme öncesinde işletim sisteminde nelerin düzeltildiği, nelerin iyileştirildiği mevzusunda detaylı bir güncelleme notu görmek mutluluk verici. Hem de bu notlar anlaşılır şekilde Türkçe olarak sunuluyor.
Güncellemeler anlamında Nothing Phone (2a)’nın 3 yıl büyük Android güncellemelerini, 4 yıl süresince da güvenlik güncellemelerini alacağı da şirket tarafınca belirtiliyor.
Neyin nesi bu Glyph’ler?
Nothing’in telefonlarının alametifarikası, telefonun arkasında yer edinen ve “Glyph” adında olan LED ışıklar. Nothing Phone (2a)’da üç bölgeden oluşan Glyph’ler değişik amaçlar için kullanılabiliyor. Mesela belirli uygulamaların bildirimlerini belirli örüntüye haiz bir Glyph aydınlatmasına atayabiliyorsunuz. Ek olarak zil sesleri de belirli Glyph örüntüleriyle sunulabiliyor. Bir adım daha öteye geçip Glyph Composer uygulamasını indirip, kendi örüntülerinizi ve zil seslerinizi oluşturmanız mümkün. Toplamda 30 değişik ses (ve bu seslere bağlı aydınlatma örüntüsü) ile kendi zil+aydınlatma seçeneğinizi oluşturabiliyorsunuz. Şu demek oluyor ki oldukça değişik kombinasyonla benzersiz bir bildirime haiz oluyorsunuz.
Glyph arayüzünün bildirim ve zil sesi haricinde da kullanım alanları mevcut. Mesela arka kamerayla fotoğraf çekerken 3 yada 10 saniyelik zamanlayıcıyı açtığınızda Glyph’lerle sürenin ne vakit biteceğini anlayabiliyorsunuz. Ses seviyesi istendiği takdirde Glyph üstünde gösterilebiliyor. Müzik, video ve oyunlardaki sesleri Glyph’lerle görselleştirebiliyorsunuz. Fotoğraf çekerken flaş patlatmak yerine Glyph’lerin tamamını açıp bir dolgu ışığı olarak kullanabiliyorsunuz. Bunların hepsi güzel özellikler.
Sadece zil sesi ve bildirimlere geri dönmek isterim. Ben telefonu kullanmadığım zamanlarda masaya ekranı görebileceğim şekilde bırakan biriyim. Bildirim vardığında ekrana bakıp en azından neyle ilgili bulunduğunu idrak etmek isterim. Nothing Phone (2a)’yı kullanmaya başladığımda da bu alışkanlığımı değiştirmedim. O açıdan Glyph’leri bildirim ya da zil sesi mevzusunda kullanamadım. Eğer bildirimlerinizi Glyph’lere bakıp “Demek ki Whatsapp’tan ileti gelmiş” diye idrak etmek istiyorsanız, telefonun arkası üste gelecek şekilde bırakmaya alışmanız gerekiyor.
Genel yorumum
Nothing Phone (2a) tasarımı ve performansıyla ilgi çekici bir ürün. Glyph’ler bir ihtimal ürünle ilgili en oldukça konuşulan özellik olsa da, bence Nothing OS 2.5, iyi donanım ve akıcı performans, telefonun aslolan mühim yönleri. Bunlarla beraber benzersiz bir tasarıma haiz olması da onu bir açıdan “prestij” ürünü haline sokuyor. Iyi mi ki iPhone’lar ortamlarda masaya koymalık telefon olduysa, Nothing Phone (2a)’nın da geride kalır yanı yok.
İncelemeyi yazdığımız sırada Nothing Phone (2a)’nın iki değişik modeldeki tutarları şu şekilde:
8GB RAM + 128 GB Depolama – 19.999 TL
12GB RAM + 256 GB Depolama – 21.999 TL
Tutarları bilhassa belirtmek istedim, şundan dolayı bilhassa böylesine bir fiyat aralığında, saf ve akıcı bir Android deneyimini, başarı göstermiş tasarım ve iyi bir donanımla birleştiren başka bir telefon yok. Ürünü ülkemizdeki yetkili dağıtıcısı Evofone’un sitesinden satın aldığınızda, sınırı olan sayıda olmak suretiyle Nothing’in kablosuz kulaklığı Earstick hediyesiyle geldiğini de belirtmeden geçmeyelim.