Categories: GENEL BİLGİLER

Niçin kadınlar erkeklerden daha çok yaşıyor?

Niçin kadınlar erkeklerden daha çok yaşıyor?

Meydana getirilen istatistik çalışmalarına gore dünya genelinde hanımefendiler erkeklerden daha uzun bir yaşam süresine sahiptirler. Tarihte 60 – 70 yıl ve daha öncesine gidersek iki unsur öne çıkıyor: Savaşlarda ölenlerden dolayı azalan adam nüfusu ve yalnız adamların çalışabileceği yıpratıcı işlerden dolayı adamların ömürlerinin kısalması.


Zamanımız için artık bu iki unsur da fazlaca geçerli değil. Dünya savaşları periyodu bitti, mahalli savaşlarda askerler kadar hanım ve çocuklar da ölüyor. Hanım ile adam içinde iş güçlüğü kalmadı. Uzun seneler aynı ortamda aynı işi yapanlar incelenmiş ve hanımefendilerin gene erkeklere gore daha uzun süre yaşadıkları tespit edilmiştir.
Aslına bakarsak pek fazlaca canlının dişisi erkeğine gore daha uzun ömürlüdür. Hanım vücudu zarif, yumuşak ve güzeldir. Adamın ki ise daha geniş, iri, bolca kaslı ve kuvvetlidir. Bu yüzden adam daha süratli koşar, daha çok ağırlık kaldırır kısaca fiziken daha güçlüdür.

Sadece zarafet ve çekiciliğin altında hanım büyük bir biyolojik üstünlük gizler. Dişiler daha anne karnında iken bile daha dayanıklıdırlar. Ceninlerde, erken doğumlarda, bebeklerde, kızların ölüm oranı erkeklere gore daha azdır. Gelişme çağlarında kızlar oğlanlardan daha acele gelişir ve belli bir yaşa kadar da daha acele büyürler.
Bayanların daha sıhhatli ve uzun ömürlü olma avantajlarının ardında insan türünün evrimsel devamlılığı ve gelişimi de vardır. İnsanlar oldukça yavaş ürerler. Bayanların gebeliği 9 ay benzer biçimde fazlaca uzun sürer ve sonucunda çoğu zaman tek bir çocuk doğar. Neslin devamı için erkekten fazlaca hanıma iş düştüğünden, kadının verimlilik süresince birbiri ardına çocuk doğurabilmesi için kendisine tabiat tarafınca bu gizli saklı güç ve dayanıklılık pozitif yanları verilmiştir.

Günümüzdeki bilimsel araştırmalar üç noktada yoğunlaşıyor. İnsan dünyaya geldiği vakit hücrelerinde 23 çift kromozom taşır. Bunlardan yirmi üçüncüsü, kısaca cinsiyet kromozomu hanımlarda iki tane ‘X’ iken erkeklerde ‘XY’dir. ‘Y’ kromozomu ‘X’ den daha ufak olup, içindeki genler yüzde 3-6 daha azdır. Renk körlüğü, hemofili benzer biçimde hastalıklar bir tek erkeklerde görülürken kadının fazla genleri bu hastalıkları önlemede rol oynar.
İkinci husus ise hanımefendilerin ‘estrojen’, adamların ise ‘androjen’ diye malum cinsiyet hormonlarını daha çok salgılamalarıdır. Estrojen hormonu kandaki yağ miktarını azaltmakta bundan dolayı hanımlarda kalp ve damar hastalıkları daha azca görülmektedir.
Hanımlarda üçüncü uzun yaşam mekanizması, derhal her türlü bakteriyel enfeksiyonlara karşı dayanıklılıktır.

Tüm bunlara ek olarak hanımefendilerin uzun ömürlü olma oranları seneler geçtikçe daha da artmakta, averaj yaşam süresi uzadıkça hanım ile adam ömrü süresi arasındaki fark daha da açılmaktadır.

admin

Recent Posts

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

3 gün ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

3 gün ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

3 gün ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

5 gün ago

Akut Otitis Media tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…

5 gün ago

Takım Sporları Çocuğunuzun Beyni İçin Büyük Puanlar Kazandırıyor

Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…

5 gün ago