Categories: GENEL BİLGİLER

NASA ‘yaşanabilir bölgede’ bir süper-Dünya keşfetti (Dünya’ya sadece 137 ışık yılı uzaklıkta)

NASA, Dünya’dan ortalama yüzde 30 ila 70 daha büyük olan ilgi çekici bir süper-Dünya keşfetti.

Bu kayalık gezegen 137 ışık yılı uzaklıkta başka bir Güneş sisteminde yer ediniyor, ki bu da uzayın enginliği düşünüldüğünde nispeten yakın sayılır.

Gezegeni doğrulamak için kullanılan internasyonal tesisler içinde Gemini-South, Las Cumbres Gözlemevi teleskopları, ExTrA teleskopları, SPECULOOS ağı ve TRAPPIST-south teleskobu yer aldı. Görsel: NASA

TOI-715 b isminde olan ötegezegen Dünya’nın ortalama 1,5 katı büyüklüğünde. Ve en önemlisi yaşanabilir ‘Goldilocks’ bölgesinin sınırları içinde yörüngede dönüyor.

NASA internet sayfasında “Gezegenin yıldızdan uzaklığı, yüzeyinde likit su oluşması için doğru sıcaklığı sağlıyor. Normal olarak gezegenin yüzeyinde su bulunabilmesi için, başta uygun bir atmosfere şeklinde başka faktörlerin de bulunması gerekiyor” açıklamasını yapmış oldu.

Bilim adamları bu merak uyandıran yeni dünyayı araştırıyor

TOI-715 b yıldızına epey yakın bir yörüngede dönüyor; her tur yalnız 19 gün sürüyor fakat bilim adamları onun öteki bazı ötegezegenler şeklinde cehennem sıcaklığında bulunduğunu düşünmüyor. Bunun sebebi yıldızının bir ‘kırmızı cüce’ olması, doğrusu bizim orta büyüklükteki yıldızımız Güneş’ten hem daha soğuk hem de daha minik olması.(Yalnız bir yıl 19 gün sürmeseymiş iyiymiş.)

Biz milyonlarca ışık yılı ötedeki bu uzak dünyayı sadece kırmızı cüce yıldızının önünden periyodik olarak geçtiğinde karanlık bir nokta olarak görebiliyoruz. Sadece NASA aşağıda TOI-715 b’nin neye benzeyebileceğine dair bir görsel oluşturdu. ↓

TOI-715 b’yi gören uzay gözlemevi, NASA’nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), yıldızlarının önünden geçen ötegezegenleri aramak suretiyle tasarlandı. TESS gezegenlerin hem varlıklığını hem de karakteristik özelliklerini tespit edilebiliyor.

Daha soğuk kırmızı cücelerin etrafındaki kayalık dünyalar, yaşam için uygun ortamları aramak için ideal şundan dolayı bir yıl kısa sürüyor ve yörüngede tam bir döngüyü hızlıca tamamlıyorlar. Bu da TESS şeklinde bir teleskopun geçişlerini tespit etmesi için daha çok fırsat yaratıyor. NASA’ya gore şu anda, yaşanabilir gezegenler bulmak için en iyi seçeneğimiz onlar.

Astronomlar, Dünya’dan ortalama 1.5 milyon kilometre uzaklıkta bulunan kuvvetli James Webb Uzay Teleskobu ile TOI-175 b’yi daha yakından araştırmayı planlıyor. Aynı sistem Dünya büyüklüğünde ikinci bir gezegeni de barındırıyor olabilir. Webb, uzak ötegezegenlerin atmosferlerinin içine bakma ve bu dünyaların neye benzediğini anlama kabiliyetine haiz. Ve TOI-175 b şeklinde süper-Dünyalar hakkında öğrenecek oldukca şeyimiz var.


Mark Kaufman, Mashable’da bilim editörü.

admin

Recent Posts

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…

3 hafta ago

Acil Tıp Uzmanı Hangi Rahatsızlıklara Bakar?

Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…

3 hafta ago

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

4 hafta ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

4 hafta ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

4 hafta ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

4 hafta ago