Categories: YEMEK TARİFLERİ

Nane Nasıl Yetiştirilir: 4 Adımda Saksıda Kolayca Nane Yetiştirme

[ad_1]

Tıpkı eskiden annelerimizin, anneannelerimizin bahçelerinde, balkonlarında saksı içinde renk renk sebzeler, meyveler, yeşillikler ve çiçekler yetiştirdiği günlere yavaş yavaş geri dönüyoruz son yıllarda, siz de fark etmişsinizdir.

Bunda hem daha sağlıklı ve doğal ürünlerle beslenebilme isteği hem de bütçeyi koruma isteği oldukça etkili oluyor, tahmin edebileceğiniz gibi. Eğer siz de son zamanlarda elinizden geldiğince doğal beslenmeye çalışıyor, evde kendi bitkilerinizi kendiniz yetiştirmek istiyor ve bütçenizi çok yormadan taptaze yeşillikler yemek istiyorsanız yaklaşın böyle.

Bugün, en basitlerinden biriyle, nane yetiştirme ile başlıyoruz. Hevesli olan hemen herkesin kolayca yetiştirebileceği nane nasıl yetiştirilir adım adım anlatıyoruz.

Ne kadar kolay olduğunu görünce siz de hemen bu işe girişecek, evde, elinizin altında her daim taptaze nanelerin olmasını sağlayacaksınız. Mis gibi kokusuyla karşınızda evde, saksıda nane yetiştirmenin tüm püf noktaları!

1. adım: Toprak ve saksı seçimi

Nane yetiştirmek için ilk ihtiyacınız olacak malzemeler toprak ve saksı elbette. Bu noktada dikkat etmeniz gerekenleriyse hemen anlatalım: Nane, biraz kumlu ama humuslu toprakları sever. Bu nedenle çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bahçe/bitki reyonlarından verimli bahçe toprağı ya da saksı çiçeklerine özel olarak hazırlanmış humuslu toprakları temin edebilirsiniz.

Nane yetiştirmek için seçmeniz gereken saksıya gelince, saksının çok büyük ve çok küçük olmaması önemli. Bu nedenle genel olarak orta-küçük boy arası diyebileceğimiz, 30 – 40 santimetre çapında ve 20 – 25 santimetre derinliğinde saksıları tercih edebilirsiniz. Saksının alt kısmında mutlaka fazla suyun akabileceği ve köklerin hava alabileceği drenaj delikleri bulunduğundan da emin olmalı ve fazla suyun akabileceği bir saksı altı tablası temin etmelisiniz.

2. adım: Nane fidelerinin hazırlanması

Nane yetiştirmek için genel olarak çelik, tohum ve ayırma yöntemleri kullanılabiliyor. Evde, saksı içinde nane yetiştirmeye bir an önce başlamak içinse şu yöntem en ideali sayılıyor diyebiliriz: Bulabildiğiniz en taze nane demetlerinden 1 demet alın, imkanınız varsa bahçeden ellerinizle de toplayabilirsiniz tabii ki. Ardından her bir ana dalı, birbirlerinden ayrıldıkları yerlerden yaklaşık 1 santimetre yukarıda olacak şekilde dikkatlice kesin. Kesme işlemi için makas kullanmanız iyi olacaktır.

Ayırdığınız bu dalların her birinin gövde kısmını nane yapraklarından ve yan dallardan temizleyin ama üst kısmında mutlaka nane yaprakları kalsın. Bu şekilde hazırladığınız birkaç ana dalın her birini ayrı bir su bardağına yerleştirin. Dik durabilmeleri için bardağın üzerine, içinden nane dallarını geçirebileceğiniz şekilde deldiğiniz kartonlar yerleştirebilirsiniz. Bardağı da temiz suyla güzelce doldurmayı unutmamalısınız.

Bu şekilde güneş gören bir yerde her bir nane dalını bekletin. Bir süre sonra köklenmeye başladıklarını göreceksiniz. Bu süre içinde bardaktaki su miktarı azaldıkça üzerini doldurmayı da ihmal etmeyin. Köklenmeler oluşmaya başladığında ekime hazırsınız demektir.

3. adım: Nane fidelerinin ekimi

Nane yetiştirmek için aldığınız saksının en alt kısmına birkaç parça taş yerleştirerek delikleri hafifçe kapanmasını sağlayın. Üzerine saksının yaklaşık 3/4’ünü dolduracak şekilde toprağı ilave edin. Yerleştirirken toprağı çok bastırmamaya, sıkıştırmamaya özen gösterin. Ardından toprağın içinde çok derin olmayacak şekilde, yaklaşık 5-7 santimetrelik oyuklar açın ve bu oyuklara köklenmiş nane dallarınızı güzelce yerleştirin. Üzerini yine çok bastırmadan biraz toprakla örtün. İşte bu kadar!

4. adım: Sulama

Nane dallarınızı ektikten sonra geriye bir tek düzenli olarak yapmanız gereken sulama işlemi kalıyor. Bu işlemin süresini toprağın nemlilik derecesine göre belirlemeniz gerekiyor. işaret parmağınızla toprağı her gün yoklayabilir, toprağın kurumaya başladığını fark ettiğinizde dikkatli bir şekilde, nane yapraklarına su değdirmeden, sadece toprağı sulayabilirsiniz. Toprak hiçbir zaman kurumamalı, her zaman nemli kalmalıdır. Sonbahar ve kış aylarında sulama ihtiyacı daha az, yaz ve ilkbaharda ise daha çok olacaktır, unutmamalısınız. Bir süre sonra nanelerinizin çoğaldığını göreceksiniz.

Saksıda nane yetiştirirken dikkat edilmesi gereken püf noktalar

  • Nane dallarınızı ektikten sonra yapacağınız her sulama işlemine dikkat etmeli, nane yapraklarına asla suyun değmediğinden emin olmalısınız.
  • Eğer saksı tablasında fazla su biriktiyse köklerin bu su nedeniyle çürümemesi için hemen suyu boşaltmalısınız.
  • Nane yetiştirdiğiniz saksıları doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak ama bolca güneş alacak ortamlarda tutmalısınız. Bunun için en ideal yerler pencere kenarları olacaktır.
  • Aynı şekilde nane saksılarınızı radyatör ya da sık sık çalıştırıp ısınmasına neden olduğunuz farklı cihazlara yakın tutmamalı, böyle cihazların üzerine yerleştirmemelisiniz.
  • Naneleriniz uzamaya başladıktan sonra en az 3 kat yaprak çıktığından emin olmalı ve 3 kat çıktıktan sonra üstlerden makasla dikkatlice budayarak kullanmalısınız.
  • Nane, genel olarak ilkbahar ve yaz aylarında ekilen bir bitki olsa da ev gibi daha ılık olacak ortamlarda dört mevsim ekebilirsiniz. Ancak en verimli dönemlerin ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimleri olduğunu unutmamalısınız.


  • [ad_2]

    admin

    Recent Posts

    Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

    Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

    1 ay ago

    Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

    Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

    1 ay ago

    Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

    Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

    3 ay ago

    Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

    Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

    3 ay ago

    Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

    Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

    3 ay ago

    Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

    Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

    3 ay ago