Categories: YEMEK TARİFLERİ

Müsli Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Yenir?

Sıhhatli beslenmeye itina gösterenlerin mutfaklarından tamamlanmamış etmediği, yeri vardığında kahvaltılarda yeri vardığında ara öğünlerde sıkça kullanılan malzemelerden önde gelen müsliyi mercek altına yatırıyoruz bugün. Müsli nedir, ne işe yarar, müsli kilo verdirir mi, müslinin yararları nedir, müsli iyi mi yenir benzer biçimde aklınıza takılabileceğini düşündüğümüz tüm soruların yanıtlarını öğrenmek suretiyle aşağıdan bekleniyorsunuz.

Yapımında kullanılan sıhhat dolu malzemeleri öğrenince kim bilir şaşıracağınız müsliyi yakından tanıyınca daha da oldukça sevecek, eğer bugüne dek onunla tanışma fırsatı bulamadıysanız ilk fırsatta onu tecrübe etmek isteyeceksiniz, eminiz.

Hadi gelin, bolca malzemeleri ve sıhhat dolu duruşlarıyla müslilerin yaşamına bir göz atalım şimdi.

  • Dünyanın derhal her yerinde malum ve sevilen bir lezzet olan müsli, Dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner tarafınca 1900 senesinde oluşturulmuş hususi bir karışım aslen.
  • Hastalara hususi olarak geliştirilen bu karışımın içinde yulaf ezmesinden kuru ya da yaş meyve parçalarına, fındık, badem, ceviz benzer biçimde kuruyemişlerden ayçiçeği, kabak çekirdeği, keten tohumu benzer biçimde tohumlara, birçok yararlı araç-gereç bir arada kullanılıyor.
  • Müsliler bal, pekmez benzer biçimde malzemelerle de tatlandırılıyor.
  • İçeriğinde kullanılan yararlı malzemeler yardımıyla müsli, 1900 yılından bu yana ünü tüm dünyayı saracak kadar ünlenen sıhhat dolu karışımlardan biri olmayı başarıyor.
  • İsviçre ve Almanya’dan tüm dünyaya yayılan müslinin günümüzde glutenli, glutensiz, çikolatalı, meyveli, ballı, baharatlı ya da pekmezli birçok değişik seçeneğine ulaşmak mümkün oluyor.

Müsli iyi mi yenir diye merak edenleri, müsli alıp onu iyi mi değerlendireceğini bilemeyenleri de derhal bu şekilde alalım ve müsliyi en leziz şekilde yemenin yollarını anlatalım. Sadece başlamadan ilkin evde, kendi ellerinizle de müsli yapabileceğinizi söylemeden geçmek istemeyiz. En sevdiğiniz malzemeleri bir araya getirerek bu ev yapımı müsli tarifimizi derhal uygulayabilirsiniz.

Yukarıdaki tarifimizde olduğu benzer biçimde evde yaptığınız ya da hazır olarak marketlerden satın aldığınız müslileri iyi mi yiyeceğinize erişince:

  • Tek başına bir atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz.
  • Sütle (hayvansal ya da bitkisel sütlerle) karışmasını sağlayarak yiyebilirsiniz.
  • Yoğurt ile karışmasını sağlayarak yiyebilirsiniz. Bakınız: Yoğurtlu Müsli Tarifi
  • Yaptığınız smoothie’lere ilave ederek tüketebilirsiniz.
  • Üstüne taze meyveler ilave ederek yiyebilirsiniz. Isterseniz hem süt ya da yoğurt hem de meyvelerle karıştırabilirsiniz. Bakınız: Meyveli Müsli Tarifi
  • Üstüne bal gezdirerek ve gene meyvelerle zenginleştirerek servise hazır hale getirebilirsiniz.
  • Müsliyi yoğurt ve bal benzer biçimde malzemelerle lezzetlendirip buzluğa kaldırabilir ve dilimleyip dondurma benzer biçimde yiyebilirsiniz.
  • Kek, ekmek, kurabiye benzer biçimde hamur harcı işlerinin yapımında müsliyi işin içine dahil edebilir ve/yada üstlerine serpiştirebilirsiniz.
  • Değişik tatlı tariflerinde müsli kullanabilirsiniz. Bakınız: Pişmeyen Müslili Tatlı Tarifi
  • Ev yapımı granola bar yapımında destek alabilirsiniz. Bakınız: Ev Yapımı Granola Bar Tarifi
  • Müsliyi sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz.
  • Müsli ne işe yarar, müslinin yararları nedir?

Müsli yapımında kullanılan yararlı malzemeler yardımıyla vücuda birçok yarar sağlayabiliyor. “Müsli ne işe yarar?” sorusunun tek bir yanıtı olmasa da seçtiğiniz müslinin çeşidinden çeşidine değişecek şekilde müslinin yaygın olarak malum yararları içinde şunlar bulunuyor:

  • İçeriğinde bol miktarda gıda lifi bulunuyor. Bu gıda lifleri yardımıyla müsli sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor.
  • Müsli bu tesiri yardımıyla kabızlık sorununa da çözüm oluyor.
  • Bağırsaklardaki yararlı bakterilerin gelişimini destekliyor.
  • Uzun soluklu bir tokluk hissi sağlıyor.
  • Müsli, vücuda enerji veriyor.
  • İçeriğindeki yüksek orandaki gıda lifi ve düşük orandaki yağlar yardımıyla müsli kolesterol seviyelerini dengeliyor.
  • Uzun solukta bu tesiri kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinden koruyor.
  • Gene içinde kullanılan malzemelere gore vücuda vitamin ve mineral sağlıyor.
  • Bu etkisiyle müsli metabolizmayı da hızlandırıyor.

Müsliden uzun uzun söz ettik fakat müsli kilo verdirir mi, müsli rejimde yenir mi benzer biçimde sorulara da cevap vermeli. Kendisi genel olarak sıhhatli bir gıda olduğundan birçok rejim sıralamasında kendisine yer verilebiliyor. İçerdiği gıda lifleri yardımıyla uzun soluklu tokluk sağlaması, metabolizmayı hızlandırıcı tesirleri, kabızlığa çözüm olması ve sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olması benzer biçimde etkileriyle zayıflamaya destek olabiliyor.

Sadece müsli de dahil olmak suretiyle hiçbir besini ne kadar sıhhatli görünürse görünsün tek başına kilo verdirici olarak görmemeli, kendi doktorunuza ve diyetisyeninize danışmadan asla tertipli olarak tüketmeye başlamamalısınız.

Aynı şekilde seçeceğiniz müsli çeşidi de zayıflama sürecinize direkt tesir edecektir. Bu sebeple piyasada tatlısından baharatlısına, değişik malzemelerle hazırlanan birçok değişik müsli çeşidine kolayca ulaşabilir ya da evde arzu ettiğiniz malzemeleri ekleyip çıkararak kendi müslinizi kendi ellerinizle hazırlayabilirsiniz. Bu da yapacağınız ya da alacağınız müslinin kalori ve gıda değerlerinin oldukça değişik olacağını gösterir tahmin edebileceğiniz benzer biçimde.

Bu sebeple müsliyi tek başına bir zayıflatıcı olarak görmemelisiniz, doktorunuza ve diyetisyeninize sormadan tüketmemelisiniz, tekrardan hatırlatmış olalım.

admin

Recent Posts

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

2 gün ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

2 gün ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

3 gün ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

5 gün ago

Akut Otitis Media tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…

5 gün ago

Takım Sporları Çocuğunuzun Beyni İçin Büyük Puanlar Kazandırıyor

Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…

5 gün ago