Mezara niçin çiçek konulur

Cenaze merasimlerine çiçeklerden yapılmış bir çelenk göndermek, mezarı çiçeklerle donatmak, sonradan meydana getirilen gömüt ziyaretlerinde mezara çiçek bırakmak, neredeyse her kültürde anane haline gelmiştir. Bir kaç gün içinde kuruyup gidecek bu çiçeklerin bırakana da bırakılana da bir faydası yoktur fakat anane oldukca eski çağlara kadar uzanmaktadır.


Bu mevzuda eski mezarlarda meydana getirilen çalışmalarda çiçek kalıntılarına rastlamak şüphesiz mümkün değildi. Çiçekler oldukca dayanıksız olduklarından ve kuruyup gittiklerinde arkalarında iz bırakmadıklarından, araştırmacılar çalışmalarını çiçeğin kendisinden oldukca daha dayanıklı olan polen kalıntılarına yönelttiler.

İlk olarak Mısır Firavunu Tutamkamon’un milattan ilkin 1346’da öldüğünde mezarının çiçekten taçlarla kaplandığı saptandı. Şimal Avrupa’da ise milattan ilkin 2000’li yıllara kadar uzanan bir oldukca mezarda çiçek izlerine rastlandı.
O tarihlerde mezarlara konulmuş olan çiçeklerin güzellikleri ve hoş kokuları sebebiyle iyi ruhları çekme, fena ruhları kovma şeklinde bir güce haiz olduklarına inanılıyordu.

Sonradan mezarları nebat ve çiçeklerle donatmanın aslolan amacı cesedin çürümesinin yaratacağı fena kokuları önleme oldu. Seyahatlerinizde uzaktan nerede bir servi ağacı topluluğu görürseniz yaklaştığınızda fark edersiniz ki orası mezarlıktır. Mezarlıklara servi ağacı dikmek de aynı amaç içindir.

Servi ağacı uzun boyu, sık dalları ve kışın dökülmeyen yaprakları ile bir bölgeyi rüzgardan korumak için en ideal ağaçtır. Ömrü oldukca uzundur, neredeyse asla çürümez fakat en önemlisi odununun damıtma kanalıyla lavantacılıkta da kullanılan hoş kokusudur. Bu nedenlerle servi ağacı mezarlıkların adeta bir simgesi haline gelmiştir.

Cenaze merasimlerinde ve gömüt ziyaretlerinde, bizde pek yaygın olmasa da hanım ve adamların niçin siyah elbise (ve aksesuar) giyindiklerini merak ettiniz mi asla ? Bu da atalarımızın hayalet korkusundan kalma bir anane.

Binlerce yıl ilkin cenaze töreninde bulunanlar, gömülecek ölünün hayaletinin orada bulunanlardan birinin bedenine girmek isteyeceğine inanıyorlardı. Bundan sakınmak, hayaletten saklanmak için vücutlarını siyaha boyuyorlardı. Daha sonraları süre içinde bu tane siyah kıyafet olarak devam etti ve günümüze kadar geldi.

(Toplam: 39, Bugün: 1 )