Metaverse ekonomisi dünyada ve Türkiye’de büyümeye devam ediyor. Bağımsız kuruluşlar tarafınca meydana getirilen araştırmlar dünya genelinde insanların yüzde 90’a yakınının metaverse platformuna ilgisi bulunduğunu gösteriyor. Metaverse’ün e-ticaret, perakende, gezim, kültür-sanat eğitim, oyun ve e-spor başta olmak suretiyle değişik sektörler üstünden Türkiye’ye potansiyel ekonomik katkısının 2035 yılına kadar 37,5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

GoArt Metaverse Kurucusu ve CEO’su Burak Asil süreçle ilgili yapmış olduğu değerlendirmede, “Global Metaverse pazarı 2021’de bu yıl itibarıyla 52 milyar dolar değere ulaştı. Internasyonal finans kuruluşu Citi tarafınca hazırlanan Küresel Metavarse Perspektifler ve Çözümleri (Citi Global Perspectives & Solutions (Citi GPS) raporuna bakılırsa bu meblağın 2030 senesinde 8 ila 13 trilyon dolar içinde bir değere erişmesi ve 5 milyar kullanıcıya ulaşılması öngörülüyor. Bu tahminler bir tek VR gözlüklere bakılarak yapılmıyor. Mobil tabana da bakılıyor. Aksi halde sayı 1 milyarı aşamazdı. Rapora bakılırsa Metaverse, masaüstü bilgisayardan, oyun konsollarından, cep telefonlardan erişilebilen bir ortam sunacak ve mobil tabana da yayılacak” dedi.

Asil, “Dünya’nın şu andaki gayrisafi ulusal hasılası ortalama 100 trilyon dolar. Bunun 4’te 1’i e-ticarette dönüyor ve burada 25 trilyon dolarlık bir hacimden bahsediyoruz. 8-10 yıl öncesine kadar ‘ben mağazada görüp bakmadan bir şey almam’ diyen hepimiz, bugün çevrimiçi alışveriş yapıyor. Ek olarak tamamımız tv, tablet ya da telefon benzer biçimde iki boyutlu ekranlardayız. Artık üç boyutlu bir dünyaya geçiyoruz. Bu durum tüketicinin alışveriş deneyimini de iyileştiriyor. Bir buzdolabı satın alacağınızı düşünelim. Mağazaya gitmek oldukça büyük bir efor ve süre gerektiriyor. O nedenle çevrimiçi satın almaya yöneliyorsunuz. Buzdolabını beğendiniz, peki kapağını açıp içine bakmak istemez misiniz? İşte Metaverse bunu oturduğunuz yerden yapmanıza imkân sağlıyor. Yakın gelecekte, buzdolabının soğukluk derecesini bile hissedebileceksiniz. Giyilebilir teknolojiler hızla gelişiyor. Silikon Vadisi bu tarz şeyleri konuşuyor. Çevrimiçi bir alışverişte tüketiciyi platformda tutmak oldukça zor. Telefonunuza düşen bir bildirim anında dikkatinizi dağıtabiliyor. Ekrana yukarıdan bir bildiri düştüğünde, gözünüz kayıyor. Edinim yarıda kalabiliyor. Metaverse’te ise kurgunun görsel standartları o şekilde yüksek ki giren çıkmak istemiyor. Bundan dolayı Web3’te derhal çıkma oranları Web2’ye bakılırsa oldukça düşük. GoArt’da bir kullanıcı averaj 40 dakika evrende kalıyor. Bunu herhangi bir e-ticaret sitesinde yapmanız nerede ise imkânsız” diye konuştu.

Deloitte’un Metaverse ekosisteminin Türkiye’ye ihtimaller içinde ekonomik, toplumsal ve çevresel etkilerini ortaya koyduğu “Metaverse’ün Türkiye İçin Potansiyel Kıymeti” araştırmasına bakılırsa Metaverse potansiyel olarak Türkiye’ye 2035 için öngörülen GSYH’nin yüzde 1,3 ila yüzde 2,4’ü kadar bir ekonomik kıymet sağlayacak. Oluşacak bu ekonomik etkiden ilk olarak yararlanacak sektörler içinde e-ticaret, perakende, gezim, kültür, eğitim, oyun ve e-spor ön sıralarda içeriyor.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )