[ad_1]

Bir an için düşünün; göğüs büyütme ameliyatı olmak istiyorsunuz ancak ameliyattan sonra yeni göğsünüzün şekli, hacmi nasıl olacak, nasıl bir sutyen ölçünüz olacak tam olarak gözünüzde canlandıramıyorsunuz.

Başvurduğunuz doktor size 280’lik bir protezin uygun olacağını ancak biraz daha büyük bir ölçü isterseniz 320’lik protez de kullanabileceğini söylüyor. Ancak sizin kafanızda doğal olarak hiçbir şey canlanmıyor. 

Bir protezin ölçüsünün 280, 320 ya da 400 olmasının sizin göğüs kafesinizde, dokularınızda nasıl olacağını anlamıyorsunuz. Bunun üzerine doktorunuz bir aşama ileri gidiyor ve bahsettiği protez ölçülerini sutyen içine koyarak hangisinin daha çok hoşunuza gittiğini soruyor. Siz doktorun “küçük olabilir” diye düşündüğü 280’lik protezin bile sutyenden nasıl dışarı taştığını görüp panik oluyorsunuz. “Bu ameliyattan tümden vaz mı geçsem acaba? “ dediğinizi duyuyorum. Tereddüt ettiğinizi fark eden cerrah bu sefer size ameliyat ettiği benzer hastaların fotoğraflarını gösteriyor ve hangi hacimde protez yerleştirdiğinin bilgisini veriyor. Ama yine de o hastalar sizinle aynı boya mı sahip, göğüs kafesi yapısı aynı mı, omuz ve kalça yapısı sizinki gibi mi tam olarak bilemiyorsunuz.

AMELİYAT ÖNCESİNDE MEME ŞEKLİ VE HACMİ GÖRÜLEBİLİYOR

İşte bilgisayar destekli yöntemler devreye girmeden önce meme büyütme ameliyatı için karşımıza gelen hastaların içine düştüğü tipik durum buydu. Cerrah tabii ki kendi tecrübesine dayanarak hastası için ideal olabilecek protez ölçüleri nelerdir bilebilir. Ama hastanın böyle bir tecrübesi olmadığı için aynı şeyi hastadan bekleyemeyiz. Bilgisayar destekli yöntemlerle hastanın 3 boyutlu olarak göğüs kafesinin fotoğraflaması alınır. Mevcut protez türlerine göre yazılıma işlenmiş olan sanal gerçeklik görüntüleri oluşturulur. Cerrah ve hastanın arzusuna göre öncesi ve sonrası olası görüntüler canlandırılır. Böylece hasta 280’lik bir protezin kendi göğüs kafesinde nasıl gözükeceği ile 320’lik bir protezin nasıl gözükeceğini yan yana görebilir. Sadece bu kadar da değil. Yuvarlak şekilli bir protez tercih edildiğinde nasıl bir görüntü olacak ya da damla şeklinde bir protez ile nasıl bir görüntü olacak anlaşılabilir. 

Protez adale altında olursa nasıl, adalenin üzerinde olursa nasıl bir şekil ortaya çıkacak fikir sahibi olunabilir. Bu görüntüler tabii ki ameliyat sonunda elde edilecek neticeyi birebir yansıtmaz. Bunlar sadece birer öngörüdür ama hasta görüşmesi sırasında hastamızın aklında nasıl bir şekil var, ne elde etmek istiyor bize bilgi verir. Bu sayede ameliyat sonucundan mutsuz hasta ile karşılaşma ihtimali azalır. “Çok büyük protez koymuş, ben bu kadar büyük istemiyordum…” ya da tam tersi yönde şikayetler azalır. Göğüslerinin ameliyat sonrası hacimlerini beğenmeyip daha büyük ya da daha küçük protez koyduran hastalar vardır. Hem de bu işlemi ilk ameliyatını takip eden ilk gün veya haftalarda yaptıracak kadar telaşlı olanlar da vardır. İşte bilgisayar destekli teknolojik yöntemler bu hastaların tatmin oranını da artıyor. 

ASİMETRİK MEMELERDE DE 3 BOYUTLU YÖNTEM KOLAYLIK SAĞLIYOR

Son bir not da biz cerrahlar için. Evet, üç boyutlu yöntemler hastanın ne istediğini daha iyi anlamamıza yarıyor ama benim cerrahime ayrıca bir katkısı olduğunu da düşünüyorum. Asimetrik memelerde kullanılacak protez hacim ve şekillerini farklı farklı seçerek; örneğin küçük memeyi daha fazla büyüterek ve karşı tarafa daha küçük bir protez koyarak hacim olarak daha eşit ölçüler sağlanabilir. Ameliyat öncesinde yapılacak çalışma ile hangi memeye hangi tür protez konacağı çok büyük olasılıkla belirlenebiliyor. Cerrah kafasında ne yapacağını daha net bilerek ameliyata giriyor. Böylece ameliyat sırasında deneme protezlerine olan ihtiyaç ortadan kalkıyor. Hem ameliyat süresi kısalıyor, hem de yıllardır deneme protezlerine atfedilen enfeksiyon, kapsül kontraktürü gibi istenmeyen durumlarla karşılaşma olasılığı azalıyor.      



[ad_2]

(Toplam: 14, Bugün: 1 )