Categories: GENEL BİLGİLER

Mars’ta hayat izleri! Neden eski bir gölde yaşam arıyoruz?

Eğer Mars’ta yaşam izleri hakikaten var ise, NASA’nın Perseverance aracı bu izlerin üstünden geçmiş olabilir.

Şubat 2021’de Mars’a iniş icra eden aracın yollamış olduğu yeraltı radar görüntüleri, araştırma alanının fosil halinde bulunan mikrobik yaşam için doğru noktada bulunduğunu doğruluyor.

‘Percy’ adı takılan robotik vasıta, üç milyar yıl yaşındaki alanda dolaşırken, en azından bir Mars kraterinin uzun süre ilkin suyla dolu bulunduğunu doğruladı. Bilim adamları “Jezero” isminde olan kraterin, bir zamanlar eski bir nehrin beslediği, şimdilerde kurumuş bir göl yatağı olan bir delta sistemine ilişik bulunduğunu düşünüyor. Esasen vasıta da bundan dolayı o bölgeye gönderilmişti.

Araştırmacılar Jezero’nun tozlu yüzeyinin altını görebildikleri için, Percy’nin halihazırda dünya dışı yaşam işaretlerini bulmuş olabileceği ihtimali mevzusunda fazlaca daha iyimser.

UCLA’den Gezegenbilimci David Paige mevzu hakkında şunları söylüyor:

“Yörüngeden birkaç değişik birikintiyi görebiliyoruz, sadece gördüklerimizin orijinal halleri mi, yoksa uzun bir jeolojik hikayenin sonucu mu bulunduğunu kati söyleyemiyoruz. Bu birikintilerin iyi mi oluştuğunu söyleyebilmek için, yüzeyin altını görmemiz lazım.”

Perseverance’ın üstünde bulunan yedi değişik araçtan RIMFAX isminde olan yeraltı radarı, kim bilir uzay aracının en mühim aracı. Bu vasıta, tozlu yüzeyin ortalama 10 metre altındaki buz, su ya da tuzu belirleyebilirken, 20 metreye kadar da toprak ve kaya katmanlarını haritalayabiliyor.

Geçtiğimiz yıl süresince Jezero kraterinin batı sınırında gezen Perseverance, yerin altını araştırmak için bu radarı kullanıyordu. Toplamış olduğu veriler ışığında Mars yüzeyinin altını detaylı araştırma şansı gören bilim adamları, alanda bulunduğundan şüphelenilen göl hakkında şüphelerinin doğru bulunduğunu anlamış oldu.

Bulgular, kraterde biriken tortu katmanlarında, daha ilkin değişik bir konumdan alınan RIMFAX verilerini destek sunar özellikte beklenmedik eğimler ortaya çıkardı.

Bu genç tortulların kratere su yada volkanik aktivite kanalıyla taşınmış olması olası, sadece Percy’den gelen yeni radar verileri, su hipotezinin daha ihtimaller içinde bulunduğunu gösteriyor.

Niçin eski bir gölde yaşam arıyoruz?

Eğer Mars da geçmişte Dünya gibiyse, uzun süre süresince değişmeyen bir sıvı ortam, mikrobik yaşamın oluşması için ideal bir alan yaratmış oluyor. Percy de bu ortamdan halihazırda çeşitli örnekler topladı. Hatta toplamış olduğu örnekler Percy’nin envanterinin %60’ını doldurmuş halde. Aracın toplamış olduğu bazı kaya ve toz parçacıkları, organik bileşenlerle ilgili çeşitli işaretler barındırıyor. Toplanan örneklerin alınması için yapılacak bir başka göreve kadar, bu örneklerin biyolojik mi yoksa jeolojik kaynaklı mı olduğu sorusu da gizemini korumaya devam edecek.


Science Alert‘in haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

admin

Recent Posts

Monaco vs PSG Maç Özeti ve Kaleciye Yapılan Faulün Analizi

Giriş Monaco ile Paris Saint-Germain (PSG) arasındaki karşı karşıya gelme, bir tek iki ekip için…

5 saat ago

Fenomen Neşe Özkan Hayatını Kaybetti: Son Gelişmeler ve Anılar

Sevinç Özkan Kimdir? Sevinç Özkan, Türkiye'de toplumsal medya fenomeni olarak tanınan ve genç yaşta geniş…

5 saat ago

KPSS 2024/2 Tercih Kılavuzu Yayınlandı: Önemi ve İncelenmesi

KPSS Nedir? Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen adayların…

5 saat ago

Tapuda yeni dönem: Büyük Kolaylık

Tapu işlemlerinde mülkiyet devri işlemleriyle ilgili önemli bir değişikliğe gidildi. Buna göre mülkiyet devri işlemleri…

2 hafta ago

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

3 ay ago

Türkiye’de Tapu İşlemleri: Bilmeniz Gereken Her Şey

Tapu Nedir? Tapu, bir mülkün resmi sahipliğini belgeleyen bir dokümandır ve çoğu zaman iyelik durumunu…

3 ay ago