Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer edinen en büyük şehirlerden biridir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Kısmı’nde yer edinen kent kuzeyinde Diyarbakır ve Batman, güneyinde Suriye, batısında Şanlıurfa, doğusunda Siirt ve Şırnak ile komşudur. Ankara’ya 1027 kilometre uzaklıkta bulunan Mardin İstanbul’a 1448 kilometre mesafededir. Buğur Çayı, Savur Çayı ve Zerkan Deresi şehrin mühim akarsuları içinde yer alır. Fırat ve Dicle nehirlerinin kolları il topraklarında koridor oluştururken Kızıltepe, Mardin ve Nusaybin ovaları şehirdeki başlıca ovalardır. İl kuzeyinde yer edinen Mazı Dağları; Mardin Dağları adı ile de bilinmektedir. Kuzeyi dağlık olan ilin cenup kesimleri düzlüktür.

Mardin gezinizi planlarken hava şartlarını göz önünde bulundurmanız seyahatinizin daha keyifli geçmesine destek olabilir. Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer almasına karşın karasal iklim ve Akdeniz iklimi içinde geçiş gösterir. Kuzeyindeki yüksek dağların iklimini mühim seviyede etkilediği Mardin’de yazlar son aşama sıcak, kışlar ise soğuk geçer. Karasal iklimin tüm tipik özelliklerinin görüldüğü şehir, bununla birlikte Suriye’den gelen çöl sıcaklarının da tesiri altına girdiğinden yazları dolaşmak birazcık zorlayıcı olabilir.

Gezim sezonu marttan kasım sonuna kadar devam etse de, hava şartlarının daha uygun olduğu mart-nisan-mayıs ve eylül-ekim-kasım ayları burayı ziyaret etmek için en ideal zamanlardır. Mesela kasımda akşamları oldukça soğuk olsa da gündüz hava gezmeye son aşama elverişli olur. Ara sıra size eşlik edecek sisli havanın da hem gezinize hem de fotoğraf karelerinize pozitif tesiri olacağı kati. Gene de Mardin’in dillere destan güzellikteki zamanı binalarını karlar altında görmenin de apayrı bir edinim bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim. Üstelik yoğun gezim sezonunda kalabalık gezgin kafileleri ile beraber gezeceğiniz bölgeleri, kışın tek başınıza dolaşmak de oldukça keyifli olabilir. Sadece havanın erken karardığını ve müzeler, ören bölgeleri şeklinde gezinsel noktaların erken saatlerde kapanacağını da göz önünde bulundurmak gerek.

Medeniyetler ve kültürler beşiği Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en gözde şehirlerinden biridir. Kültür turlarının olmazsa olmaz adreslerinden kabul edilen Mardin camileri, kiliseleri, manastırları, türbeleri ve kendine özgü mimarisi ile Türkiye’de görülmesi ihtiyaç duyulan bölgeler içinde ilk sıralarda yer alır. Mardin geziniz esnasında geçmiş dönemlere doğru yolculuğa çıkarak içinde bulunduğunuz tarihî atmosferin tadını çıkartabilirsiniz. Misafirperver insanları ile hoşgörü şehri Mardin gezinize minimum 3 – 4 gün ayırarak hem merkezi hem de çevre ilçeleri doyasıya gezebilirsiniz.

Kendine özgü mimarisi ve köklü geçmişi ile Mardin yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasındadır. Mardin’de kent içi toplu ulaşım hususi halk otobüsleri ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Gezinsel alanların yer almış olduğu Eski Mardin bölgesini yürüyerek kolaylıkla keşfedebilirsiniz. Mardin’de ilçeler arası ulaşım için minibüsleri tercih edebileceğiniz şeklinde taksileri de kullanabilirsiniz.

Mardin Havalimanı’ndan Kent Merkezine Ulaşım

Mardin Havalimanı kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta, Kızıltepe ilçesinde yer verilmiştir. 1999 yılından bu yana hizmet veren Mardin Havalimanı’ndan İstanbul, İzmir ve Ankara’ya direkt karşılıklı seferler düzenlenmektedir. Havalimanı’nın nizamiye girişinden hem Kızıltepe ilçesine hem de kent merkezine minibüsler ile ulaşım sağlanabilir.

Dinlerin ve dillerin şehri olarak adlandırılan Mardin tarihî ve kültürel değerler bakımından en varlıklı şehirlerin başlangıcında gelse de kentte eğlence sektörü gelişmemiştir. Tutucu kimliğe haiz olan şehirde renkli gece yaşamı yerini daha mütevazı eğlence mekanlarına bırakmıştır. Mardin akşamlarında canlı müzik mekânları ve türkü barlar şehrin eğlence ihtiyacını karşılamaktadır. 7/47 Club&Disco Mardin merkezde yer edinen şehrin tek diskosudur. Otantik ortamı ile canlı müzik gruplarının sahne almış olduğu mekan Mardinli gençlerin uğrak noktaları arasındadır. Tarihî bir Mardin konağında müziğin keyfini çıkarmak isterseniz 7/47 Club&Disco’yu tercih edebilirsiniz. Mardin merkezdeki Abbara Türkü Bar leziz yemekler eşliğinde canlı müzik dinleyebileceğiniz bir öteki mekândır. Arkadaşlarınızla Mardin türküleri eşliğinde eğlenebilir, felekten bir gece geçirebilirsiniz. Mardin’e gelip sıra gecesine gitmeden olmaz diyorsanız Antik Sur Restaurant sizleri bekliyecektir. Güneydoğu Anadolu mutfağından eşi olmayan lezzetler deneyebileceğiniz mekânda cuma ve cumartesi günleri sıra gecesi düzenleniyor. Evvelinde rezervasyon yaptırmanızı tavsiye edeceğimiz mekânda fiyatların ortalamanın birazcık üstünde olduğu aklınızda bulunsun. 1. Cadde’de bulunan Pasha Cafe&Bar eğlenmek için tercih edebileceğiniz bir öteki mekândır. Canlı müzik gruplarının sahne almış olduğu mekanda keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Süryani şarabı ve vişnelikörü ile meşhur olan Sinek Cafe Mardin’de uğramanız ihtiyaç duyulan mekânlar içinde içeriyor. Hafta sonları canlı müzik performansının bulunmuş olduğu mekân ev yiyecekleri ile de oldukça iddialı. Kendinizi Orta Çağ döneminde hissedeceğiniz Bağdadi Restaurant Mardin’in en meşhur restoranlarından biri. Hafta sonları unutulmaz fasıl gösterilerine sahne olan mekânın yemeklerine de doyum olmuyor. Daha sakin bir akşam geçirmek isterseniz nefis Mardin manzarasına karşı kahvenizi yudumlayabileceğiniz Mezopotamya Otantik Cafe’ye uğrayabilirsiniz. Pause Cafe ise rahat ortamı, varlıklı kahve çeşitleri ve sıcak şarabı ile Mardin’de günün yorgunluğunu atabileceğiniz mekânlardan biri. Isterseniz canlı müzik eşliğinde keyifli bir gece geçirin, isterseniz Mardin’in bölgesel lezzetlerini deneyin, Mardin akşamlarının minimum gündüzü kadar keyifli olacağından ve bu güzel şehre bir kez daha gelmek isteyeceğinizden güvenilir olabilirsiniz.

Zabıta ve İtfaiye: 0 482 213 24 02

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 482 212 13 48

Güvenlik Müdürlüğü: 0482 212 24 53

(Toplam: 3, Bugün: 1 )