[ad_1]
Mantar, mutfakların en tartışılan malzemelerinden biri desek hiç de yanlış olmaz.
Zira kendisi içindeki proteinin etle kıyaslanmasından tutun da yıkanıp yıkanmaması gerektiğine kadar birçok konuda tartışmalara neden oluyor, ne yapılacağına bir türlü karar verilemiyor.
Biz de istedik ki aklında “Mantar nasıl temizlenir?” sorusu olanlara cevap verelim, mantar yıkanır mı, mantar sapları kullanılır mı tek tek anlatalım.
Eğer siz de mantarın nasıl temizlenmesi gerektiğine dair aklında soru işaretleri olanlardansanız yaklaşın böyle. Tezgahtan sofraya mantar nasıl temizlenir, nasıl kullanılır anlatıyor, tüm püf noktalarını bir bir açıklıyoruz.
En başta buna bir açıklık getirelim istedik: Mutfakta birçok yiyeceği yıkayarak kullanmaya alışık olsak da mantar bunlardan biri değil ve su ile uzun süre temasından olabildiğince kaçınmakta fayda var. Yapısı gereği süngere benzetebileceğimiz mantarlar, su ile temas ettiğinde hem suyu hem de temizleme işlemi sırasında mantarın üzerinden suyun içine karışan tüm o bilmediğimiz zararlı ve yabancı maddeleri içine hapsedebiliyor. Üstelik bu durum, kurumasını ne kadar beklerseniz bekleyin değişmiyor. Kısacası sizin temizlemek için suyun altında yıkadığınız o mantarlar tam da bu işlem sırasında aslında daha çok kirleniyor, yapısı bozuluyor.
“E peki nasıl temizleyeceğiz?” derseniz hemen anlatalım.
Mantarları temizlemenin birbirinden farklı yolları var. Bunlardan ilki ve en çok kullanılanlardan biri mantarları temiz, kuru bir bez ya da kağıt havlularla silmek. Bildiğiniz gibi mantarların üzerinde bolca toprak, gübre ve kir bulunabiliyor. İşte tüm bunlardan kurtulmak için önerilen en basit temizleme yöntemi her bir mantarı tek tek bir bezle ya da kağıt havlularla silmek.
Mantarların her birini bir bez yerine silmektense hepsi için ayrı bir kağıt havlu kullanırsanız kağıt havludaki kir de yeniden bir diğer mantarın üzerine geçmemiş olur, bizden söylemesi.
“Ben bu kadar temizleme ile asla yetinemem, o mantarlar öyle temizlenmez.” diyenler içinse hemen ikinci ve evlerde çok sık kullanılan yöntemi anlatalım.
Her bir mantarı tek tek ayıklamanızı gerektiren bu yöntemde ilk olarak mantarların sap kısımlarını şapka kısımlarından hafifçe çekerek koparın. Ardından şapka kısımlarında siyah alandan başlayacak şekilde kolayca alabileceğiniz zarlarını elinizle soyun.
Zarların uç kısımlarına daha kolay yetişmek için ince uçlu bir bıçak ya da cımbız benzeri küçük temizlik maşalarından faydalanabilirsiniz.
Aynı şekilde saplarını da yine ince uçlu bir bıçak yardımıyla soyabilirsiniz.
Tüm mantarların zarlarını soyma işlemini tamamladıktan sonra, temizleme işlemi sırasında elinizden ya da bıçaktan geçen siyahlıkları temizlemek için yine temiz bir bezden destek alabilirsiniz. Eğer siyahlıklar kuru bir bezle temizlediğinizde geçmiyorsa bu aşamada bezi bir miktar temiz suyla nemlendirdikten sonra kullanabilirsiniz.
Ancak dikkat, kullandığınız bezin tamamen ıslak olmamasına, sadece nemli olmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde yine mantar fazla suyu hemen içine çekecek ve tıpkı yıkadığınızda olabileceği gibi bu işlem de mantarın yapısını ve formunu bozacaktır.
Piyasada “sebze temizleme fırçası” şeklinde aratarak kolayca bulabileceğiniz fırçalardan temin ederek, hatta bulamıyorsanız temiz bir diş fırçasından destek alarak da mantarlarınızı temizleyebilirsiniz. Son yıllarda sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri olan bu yöntem, tıpkı ilk yöntemdeki bezle/kağıt havluyla silme işlemine benzese de fırça, yapısı gereği mantarı kirlerden daha hızlı ve daha etkili bir şekilde arındırabiliyor.
İşiniz bittiğinde kuru ve kirlenmiş fırçayı güzelce dezenfekte edip temizlemeyi de unutmamalısınız tabii. Akai halde bir sonraki kullanıma dek üzerinde mikroplar üreyecek ve fırçanız da zararlı hale gelecektir, aman diyelim.
“Mantarları sudan uzak tutunuz diyorsunuz da aldığım mantarlar o kadar toprak, gübre ve kir içindeki su olmadan asla temizlenmezler” diye düşünüyorsanız sudan destek almanın zamanı gelmiş demektir. Ancak birazdan anlatacağımız yöntemi mutlaka ama mutlaka mantarlarınız çok kirliyse yapmaya özen gösterin.
Taze bir limonun suyunu sıkıp bir kaseye alın, kasenin içine çok olmayacak şekilde (Temizleyeceğiniz mantarların miktarına göre değişecektir) su ilave edin. Elde ettiğiniz bu limon suyu-su karışımının içine mantarları batırıp çıkarın. Asla uzun uzun suyun içinde tutmayın.
Eğer suyun içinde ne kadar tutacağınızı ayarlayamamaktan korkuyorsanız mantarları bir süzgece alıp altına genişçe bir kap koyun ve hazırladığınız limonlu su karışımını mantarların hepsinin üzerine gelecek şekilde gezdirin. Fazla su süzgeçten hızlıca akıp gideceğinden mantarlar fazla suya maruz kalmayacaktır.
Bu işlemin ardından daha çabuk temizlenecek olan mantarları nemli bir bezle ya da kağıt havlularla hafifçe ovalayarak silin. Dilerseniz son olarak yukarıda anlattığımız zar soyma işlemini de yapabilirsiniz.
Sonrası “Mantar Yıkanmaz” Sorununa Çare: Mantar Aslında Nasıl Kolayca Temizlenir? Yemek.com ilk ortaya çıktı.
[ad_2]
Source link
Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…
Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…