PARA RÖPORTAJ/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul’da son bir yılda yüzde 377.20, son bir ayda yüzde 69.70 ve son bir haftada yüzde 16.13 prim yapan Martı Otel İşletmeleri A.Ş, yükseliş trendi ile yakından takip ediliyordu. Önceki hafta ABD merkezli Saniton Plastik şirketinin ortaklarından ve Göktürk Global Dış Ticaret A.Ş’nin de Yönetim Kurulu Başkanı Musa Turan ise Martı Otel İşletmeleri A.Ş. sermayesindeki paylarının ve oy haklarının yüzde 5,0083 sınırına ulaştığını bildirdi. Ve ‘take over’ yapmayı plandığını açıkladı. Martı Otel İşletmeleri A.Ş. yönetimi de şirket payları üzerinde piyasa bozucu nitelikte manipülatif hareket ve algı çalışmalarının, Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) bildirildiğini açıkladı. Turan, geçtiğimiz Salı günü de Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı yeni açıklama ile Martı Otel İşletmeleri A.Ş’deki payını yüzde 5,0222’ye yükseldiğini belirtti. Aslen Mardinli olan Musa Turan, Körfez Savaşı sebebiyle 1991 yılında ailesi ile birlikte İzmir’e taşınmış. 13 yaşında İzmir Sanayi Sitesinde oto elektrikçisinde iş yaşamına girdiğini belirten Turan, “Babamın seyahat acentelerine otobüs kiraladığı ‘ATE Turizm Taşımacılık’ şirketinde işlerin bozulması ile 18 yaşında aile şirketimizin başına geçtim. Bugüne kadar aile işim; taşımacılık dışında turizm, gıda, medikal ve plastik sektöründe yatırımlarım oldu. Türkiye’nin en önemli sivil toplum örgütlerinde üst düzey görevlerde bulundum. 2014 yılından beri de Amerika’da ticaret yapıyorum” diyor.

Turan, halihazırda Göktürk Global Dış Ticaret A.Ş. firmasının Yönetim Kurulu Başkanı yine merkezi Amerika’da olan Saniton Plastic firmasının hissedarı ve Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu Direktörü. Martı Otel İşletmeleri A.Ş’deki hisse alımı ile ön plana çıkan Turan ile ileriye dönük hedeflerini konuştuk.

Sizin için boyozcu diyorlar…

Evet boyozcuyum. Ve bu konuda çok ciddi çalışmalarım oldu. Çünkü 1492 yılında Kral Ferdinand’ın zulmünden kaçan Seferad Yahudileri Osmanlı’ya sığınmış. Biz de Seferad Yahudilerinin İzmir’in günlük yaşamına kazandırdığı boyozu “Smyrna Boyoz” markası ile dünyaya tanıtmak için toplam 1 milyon dolar yatırım yaptık. Ancak bana boyozcu derken ne tonda söylendiği çok önemli. Boyoz, İzmir’in kültürel mirasıdır. Bu mirası sahiplenip dünyada tanıtımını yaptığım vurgulanıyorsa ne mutlu bana. Emeklerim boşa gitmemiş demektir. Örnek olabilmeyi arzu ederim. Keşke koşullarım değişmeseydi de devam edebilseydim. Ama “işte boyozcu” deniyor ve boyoz küçümseniyorsa cahilliklerine yanarım.

Fabrika bile kurmuşsunuz!..

Evet “Smyrna Boyoz” markası ile boyozu dünyaya tanıtmak için Gaziemir Sarnıç’ta fabrika yatırımı yaptık. 2016 yılında kurduk, 2022 yılına kadar devam etti. Amerika’da 2, Yunanistan’da 1 ve Türkiye’de 4 tane şube açtık. Tüm Türkiye’deki Migros ve Metro Mağazalarında ayrıca turistik bölgelerde otellerde ve kafelerde satış yaptık. Amerika ve İsrail’de marketlerde satış gerçekleştirdik. Boyozu Amerika’da Simit&Smith mağazalarında ve local marketlerde ambalajlarda sattık. Los Angeles ve New Jersey’de iki tane yatırımcımız şube açtı. 100 yıl sonra Selanik’e boyozu tekrar götürdük ve Selanik’te “Smyrna Boyoz” şubesi açtık. İsrail’deki tüm süpermarketlerde boyoz sattık. Almanya’ya ihraç ettik. Sadece İzmir’de yerel fırınlarda satılan boyozu yıllık 10 milyon adet satış rakamına ulaştırdık.

Boyoz işine devam ediyor musunuz?

Üç ay önce tesisimizi kapattık. Çünkü işlerimiz gerçekten çok büyüdü, mevcut ticaret hacmimizin içinde boyoz üretimi zaten küçük bir pay oluşturuyordu. Ancak yılın neredeyse dört-beş ayını Amerika’da geçiriyorum. Bunun dışında yine çok fazla seyahatim olması nedeniyle boyoz firmam için gerekli zamanı ayırmaz duruma geldim. Ayrıca malum hammadde krizi ve dolayısıyla yaşanan hammadde fiyatlarındaki artışlar, satış fiyatlarının sürekli yukarı yönlü değişmesi ile ticaretinin zorlaşması da bizi olumsuz etkiledi. Bu nedenle böyle bir karar aldık. Ancak şu an boyoz için yaklaşık 12 markamız var. Bunları elimizde tutuyoruz. Gerekli zamanı ayırabilirsem belki bir gün yeniden üretebiliriz.

Sizin için manipülatör de diyorlar…

Polemiklere girmek istemiyorum, ancak ben manipülatör değil işadamıyım. Manipülatör olsam yüzde 5 ile kendimi afişe eder miyim?.. Rasyonel bir yatırımcıyım. Fırsat bulduğum ve gelecek vadeden, karlı olacağına inandığım yatırımlar yaparım. Karşısındaki kişileri sahte vaatlerde bulunarak kandıran ve insanları yanlış yönlendiren kişilere ‘manipülatör’ denir. Ben prosedüre uygun olarak payım yüzde 5’i geçtiği için borsaya bildirimde bulundum. Önümüzdeki dönemde Martı Otelleri’nin hem karlı bir şekilde işletilmesini hem de yatırımcıların uzun zamandır hasretle bekledikleri kar paylarına ulaşmalarını temin etmeyi hedeflediğimi ve bu sayede turizm sektörüne de yatırım yapmayı planladığımı da açıkça söylüyorum. Nitekim anladığım kadarı ile Martı Otel İşletmeleri A.Ş. yönetimi de manipülatör olduğuma dair SPK yönetimini göreve çağırmış. Bu konuda zaten nihai kararı SPK verecek.

Halen ne iş yapıyorsunuz?

Merkezi İzmir’de olan Göktürk Global Dış Ticaret A.Ş. firması ile Amerika başta olmak üzere İsrail’e, ağırlıklı medikal ürünler ile birçok ürünün ihracatını ve tedarikini yapıyoruz. Yine merkezi Amerika’da olan Saniton Plastic firmasına yatırım yaptım, yeni nesil birbirine kenetlenen plastik şişe patenti ile plastik şişe endüstrisini değiştirmeye hazırlanıyoruz. Üreticiler, gerek sevkiyatta gerekse depolamada yüzde 35 tasarruf sağlayacak ve daha fazla ürün taşıyıp satacak; ayrıca karbon salınımını yüzde 8 azaltmış olacağız. Verdiğimiz lisans kullanım hakkı ile Suudi Arabistan, Malta, Samuel Island ve Türkiye’de fabrikalar açılacak. Çin’de makinelerimizin bir kısmı sevke hazır. 2023’te faaliyete geçmelerini planlanıyoruz.

Peki, neden Martı Oteller Grubu’nda yatırım yapmaya karar verdiniz?

Açıkçası son dönemde dünyada yaşanan gelişmeler ve Türkiye’nin gelişimi ile barındırdığı fırsatlar nedeniyle turizm sektörüne yatırım yapmayı düşünüyordum ve bu yönde bir süredir araştırma içindeyim. Martı grubunun halka açık olması, bünyesinde birbirinden değerli beş otel ile kendine ait marinasının olması ve buna karşılık hisse fiyatlarının değerinin çok altında olması nedeniyle buraya yatırım yapmaya karar verdim.

Borsada başka yatırımlarınız var mı?

Tabii, ama bu kadar büyük değil.

Tutun ki ‘take over’ yaptınız, hedefiniz nedir?

Açıkçası böyle bir şey olursa ekibim ile sistemleşerek Martı Otel Grubu’nun karlı bir hale gelmesini hedefleriz. Buna yönelik planlar yapar ve uygularız. Yine grubun global olması, öncelikli hedeflerim arasında yer alır. Sonuç itibarıyla halka arz edilmiş güçlü bir şirketin globalde de güçlü olmasını isterim. Hayallerimiz var elbet. Tabii bunları şu an için açıklamak hem doğru değil hem de çok erken.

“İBRANİCE ÖĞRENMEK İÇİN EĞİTİM ALIYOR”

1978 Mardin doğumlu Musa Turan; Celal Bayar Üniversitesi (Yerel Yönetimler), Anadolu Üniversitesi (Kamu Yönetimi) ve Gediz Üniversitesi (İşletme üzerine yüksek lisans) mezunu. 2013 tarihinde Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi’nin Kurucu Başkanı olarak görev alan Musa Turan, iki dönem Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenmiş. 2015 yılından itibaren de değişik dönemlerde Malta, Yunanistan, Fransa, İngiltere ve İspanya İş Konseyinde aktif olarak görev alan Turan’ın halen MÜSİAD (İzmir Şubesi), TÜGİAD, TÜSİAV (Ege Bölge Koordinatörü), ESİAD ve DEİK üyeliği devam ediyor. Evli ve iki kız çocuk babası. İyi derecede İngilizce ve Arapça biliyor. İbranice öğrenmek için de eğitim alıyor.

TAKE OVER NEDİR?

‘Take over’, İngilizce bir borsa deyimi. Hiçbir ortağa gitmeden, sadece borsadan toplanan hisselerle şayet bir şirketin yönetimine girebiliyorsanız hatta yönetimi ele geçirebiliyorsanız ‘take over’ yapmış oluyorsunuz. İmtiyazlı hisse bulunmayan her şirket için ‘take over’ yapılabilir.

MARTI ZARAR AÇIKLAMIŞTI

Martı Otel İşletmeleri A.Ş, 1969 yılında kurulmuş ve 1989 yılında borsaya açılarak hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören ilk turizm şirketi olmuştu. Ana çatı şirketin bünyesi altında Martı Resort (Marmaris), Martı La Perla (Marmaris), Martı Myra (Kemer), Martı Hemithea (Hisarönü), Güllü Konakları (Şirince) ve Martı Marina (Marmaris) gibi alt iştirakleri bulunuyor. Narin Ailesi’ne ait olan Martı Otel İşletmeleri A.Ş’nin yüzde 65.10’nu halka açık. Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ise iştirakleri arasında yer alıyor. Faaliyet alanı her türlü otel, motel, tatil köyü, marina, restoran ve buna benzer turistlik tesisler kurmak, işletmek, işlettirmek, kiraya vermek, kurulu veya kurulacak tesisler kiralamak, bu amaçla ortaklıklar kurmak, her türlü iş birliği sözleşmeleri yapmak olarak belirlenen şirket, bu yılın ilk üç aylık döneminde 32 milyon 193 bin TL zarar açıklamıştı.

(Toplam: 2, Bugün: 1 )