Malatya İklimi ve Nebat Örtüsü: Hangi İklim Koşulları Altında Hangi Bitkiler Yetişir?

Malatya’nın iklimi ve nebat örtüsü hakkında merak edilenleri keşfedin. Malatya İklimi: Sıcak mı, soğuk mu? Hangi bitkiler bu bölgede yaygın? Malatya Nebat Örtüsü: Stepp alanı mı, ormanlık mı? Malatya’nın naturel güzelliklerini ve nebat çeşitliliğini keşfedin.

Malatya İli, Malatya İklimi ve Nebat Örtüsü hakkında konuşacak olursak, bu il Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin karasal yağış rejimiyle Akdeniz Bölgesi’nin denizel yağış rejimi içinde bir geçiş alanında bulunur. Ek olarak Doğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’nin karasal yağış rejimlerine de yakınlığı vardır. Bundan dolayı Malatya İli, Doğu Anadolu Bölgesi’nde olmasına karşın, daha azca soğuk ve karasal iklim özellikleri gösterir.

Malatya Ovası ve yakın çevresi, yıl süresince altı aydan daha uzun bir süre süresince kuraklık yaşar. Sadece bu kuraklık, çöl şartlarına benzemez ve tarımsal kuraklık sınırını da aşmaz. Kış mevsimi daha kısa ve daha ılımandır, yaz mevsimi ise daha uzun ve sıcaktır. Yağış miktarı çoğu zaman ilkbahar (%35) ve kış (%34) aylarında yoğunlaşırken, yazları (%7) minimum seviyededir.

Malatya ve çevresinde, kurak devrin yargı sürdüğü yaz yarısı Nisan ve Eylül ayları arasına denk gelirken, azca yada oldukca nemli devrin yargı sürdüğü kış yarısı Ekim ve Mart ayları içinde yer alır. Malatya Ovası ve çevresinde senelik averaj ısı 13,6 ºC olup senelik yağış miktarı ise 350 mm civarındadır.

Malatya İli, İrano-Turaniyen Fitocoğrafya Bölgesi’nde yer alır ve ağaçsız gerçek bir stepp alanıdır. Bu alanda kuraklığa ve soğuğa dayanıklı meşe ve sarıçam ağaçları ile püskülotu, kekik, sütleğen ve yumak şeklinde otsu bitkiler yaygındır. Dere ve su kenarlarında ise kavak ve söğüt ağaçlarıyla beraber yabani gül, iğde, böğürtlen ve sumak şeklinde bitkiler bulunur.

İl genelindeki yerleşim alanlarının yakınındaki ziraat arazilerinde sebze (domates, biber, lahana vb.) ve meyve bahçeleri (kayısı, kiraz, ceviz, elma vb.) ile üzüm bağları ve fidanlıklar mühim tarımsal ürünler olarak karşımıza çıkar. Malatya İli, varlıklı nebat örtüsü ve iklimiyle dikkat çeken bir bölgedir.

(Toplam: 10, Bugün: 1 )