Categories: YEMEK TARİFLERİ

Limonlu Su Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Sabah uyandığınızda içtiğiniz ilk şey ne oluyor? Filtre kahve, latte veyahut demli bir çay?

Peki size bunlardan hiçbiri değil de günün ilk saatlerinde vücudunuza girmesi ihtiyaç duyulan tek içeceğin ılık bir limonlu su olması icap ettiğini söylesek?

Peki meşhur ve başarı göstermiş insanların çoğunun olmazsa olmaz sabah alışkanlığı olan limonlu su içmek niçin bu kadar mühim? Öteki bir deyişle niçin her sabah aç karnına ılık limonlu su içmelisiniz? Bundan dolayı limonlu su yararları saymakla bitmiyor.

Hadi gelin limonlu su içmenin yararları nedir, nelere iyi gelir adım adım öğrenelim şimdi.

Limonlu Su İçmek Nelere İyi Gelir?

Limonlu su içmenin faydalarına hızlıca göz atarak başlıyoruz.

1. Karaciğere İyi Gelir

  • Limonlu su, muhteviyatında bulunan antioksidanlar yardımıyla karaciğer sağlığını destekliyor.
  • Toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştıran limonlu su, yağlı yiyeceklerin sindirimini de kolaylaştırarak uzun solukta karaciğer yağlanması benzer biçimde problemler yaşanması riskini azaltıyor.

2. Naturel Ağrı Kesicidir

  • Limonlu su içmek, vücutta organik bir ağrı kesici tesiri gösterebiliyor. Bundan dolayı limon, ihtiva ettiği yüksek C vitamini yardımıyla vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek ağrıların hafifletilmesine destek oluyor.
  • Ek olarak, limonun anti inflamatuar özellikleri yardımıyla vücuttaki iltihapların azaltılmasına ve ağrıların giderilmesine de katkı sağlamış olduğu biliniyor.

3. Metabolizmayı Hızlandırır

  • Limon, mineral ve vitamin açısından oldukça varlıklı. Böylelikle sindirim sistemindeki toksinlerin atılmasına destek olmakla kalmıyor, ek olarak hazımsızlık emarelerinden de kurtulmanızı sağlayarak midenizi rahatlatıyor. Dolayısıyla sabah içtiğiniz bir bardak limon suyu güne temiz bir mideyle başlamanıza destek oluyor.
  • Bedene girdiğinde enerji veren limonun kokusu da kendinizi daha iyi, daha mutlu hissetmenize destek oluyor. Endişeli düşünceleri, stresi, depresyonu azaltıyor. Metabolizmayı hızlandırırken vücuda da zindelik kazandırıyor.

4. Tansiyonu Düşürür

  • Limonlu su, ihtiva ettiği potasyum minerali yardımıyla kan basıncını düşürmeye de destek oluyor.
  • Potasyum, vücutta sodyumun tesirini dengeleyerek kan damarlarının genişlemesine destek oluyor ve böylece tansiyon düşüyor.

5. Daha Kuvvetli Saçlar & Tırnaklar Sağlar

  • Limon, C vitamini bakımından varlıklı olduğundan saçların ve tırnakların daha kuvvetli ve sıhhatli kalmasına da destek oluyor.
  • Limonlu su, saç derisindeki pH dengesini değiştirerek kepek oluşumunu da azaltabiliyor.
  • Ek olarak, limonlu su harici olarak kullanıldığında tırnaklarda görülen sarı lekeleri azaltarak daha temiz ve beyaz bir görünüm dahi sağlayabiliyor.

6. Görme Sağlığı İçin İyidir

  • C vitamini, flavonoidler ve öteki antioksidanlar açısından varlıklı olan limonlu su bu bileşenler yardımıyla gözdeki özgür radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasına destek oluyor.
  • Bu tesiri yardımıyla katarakt benzer biçimde çoğunlukla yaşa bağlı göz hastalıklarının oluşumunu engellemeye destek oluyor.
  • Ek olarak, limonlu suyun yüksek oranda C vitamini içermesi sebebiyle gözdeki kan damarlarının sıhhatli kalmasını desteklediği ve görme keskinliğini artırdığı da biliniyor.

7. Cilt Hücrelerini Yeniler

  • İçindeki C vitamini ve öteki antioksidanlar yardımıyla limon ve dolayısıyla limonlu su kırışıklıkları ve siyah noktaları azaltmaya destek oluyor.
  • Özgür radikallerle savaşıyor, sivilceye yol açan bakterilerin kökünü kurutuyor.
  • Toksinleri vücuttan uzaklaştırdığı için limonlu su uzun solukta cildinizi içeriden canlandırıp yenilenmesine de destek oluyor.

8. Kabızlığa İyi Gelir

  • Limonlu su toksinler benzer biçimde istenmeyen maddelerin vücuttan hızla atılmasına destek oluyor. Bu özelliği yardımıyla bağırsak hareketlerini düzenliyor, kabızlığa iyi geliyor. Bu şekilde de kalmıyor, vücutta idrar söktürücü bir tesir de oluşturuyor.

9. Ağız İçi Bakterilerden Kurtulmaya Yarar

  • Sabahları daha çok hissedilen ağız kokusuna birebir olan limonlu su ek olarak diş ağrıları ve diş iltihabı sorunlarında da rahatlatıcı bir tesir yaratıyor.
  • Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan nokta dişinizi ya limonlu su içmeden ilkin fırçalamanız ya da limonlu suyunuzu içtikten sonrasında araya birazcık vakit koyup peşinden fırçalamanız. Sitrik asidin diş minesini aşındırmasını için bu detay mühim.

10. Vücudun Yağ Depolamasını Önler

  • Limonlu su, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını artırabiliyor.
  • Bunun yanında uzun soluklu tokluk hissi vererek fazla yiyecek yeme isteğini de azaltabiliyor.
  • Tüm bu tesirleri sebebiyle limonlu su tertipli olarak tüketildiğinde zayıflama sürecini hızlandırabiliyor.

11. Kalp Hastalıklarına İyi Gelir

  • Limonlu suyun içindeki potasyum, kalp atışlarını düzenleyerek kan basıncını düşürmeye destek oluyor.
  • Buna ek olarak limonlu suyun antioksidan özellikleri kan damarlarını koruyor ve uzun solukta kalp krizi riskini azaltabiliyor.

12. Solunum Yolu Hastalıklarına İyi Gelir

  • C vitamini açısından oldukça varlıklı olan limon soğuk algınlığı ve gribe neden olan mikroplara kalkan oluyor.
  • Ek olarak demir emilimini artıran limon bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
  • Antienflamatuar özellik taşıyan limon astım ve öteki solunum problemlerine de iyi geliyor.

13. Böbrek Taşı Düşürülmesine Destek Olur

  • Limonlu su, içinde bulunan sitrik asit yardımıyla idrar kanalıyla böbreklerden atılan oksalat seviyelerinin düşürülmesine destek oluyor. Böylece, oksalat kristallerinin birleşmesinin ve böbrek taşı oluşumunun engellenmesine destek oluyor.
  • Sadece bu oldukca ciddi bir sıhhat problemi olduğundan bu şekilde bir problem yaşayan kişilerin doktorlarına danışmadan asla limonlu su tüketmemeleri, doktorlarının önerileri doğrultularında hareket etmeleri büyük ehemmiyet taşıyor, aman dikkat.

14. Toksinlerden Arınmaya Destek Olur

  • Limon suyu içmek, vücudun asit-baz dengesini düzenlemeye destek oluyor ve böylece vücudun organik temizleme sürecini destekliyor.
  • Limonun içindeki antioksidanlar ve C vitamini de toksinlerin vücuttan atılmasına destek oluyor yukarıda da söylediğimiz benzer biçimde. Tüm bu sebeplerle tertipli olarak limonlu su içmek vücudun temizlenmesine ve sıhhatli bir bağışıklık sistemi meydana getirmeye destek oluyor.

Limonlu Su Zayıflatır Mı?

Limonlu suyla ilgili en fazla tartışılan ve dört gözle beklenen konulardan birine geldik şimdi: Limonlu su zayıflatır mı? Derhal yanıt verelim. Limonlu su tek başına zayıflatmaz fakat zayıflama sürecinde size destek verir.

Zira limonun içinde yer edinen çözünür bir lif olan pektin tokluk tesiri veriyor ve acıkmayı geciktiriyor. Böylece daha uzun süre kendinizi tok hissetmenize destek olarak sizi abur cuburlardan, sağlıksız atıştırmalıklardan uzak tutarak başladığınız rejime ağzınızın tadıyla devam etmenizi sağlıyor.

Limonlu Su Ne Vakit İçilir?

Limonlu su, aslen günün herhangi bir saatinde içilebiliyor sadece bazı durumlarda limonlu suyun faydalarının daha da etkili bir hale geldiği söyleniyor. Mesela: Sabahları aç karnına içmek, sindirimi hızlandırarak metabolizmayı canlandırıyor ve gün boyu enerji sağlıyor.

Eğer mide problemleriniz var ise sabahları aç karnına içmek yerine yiyeceklerden ilkin yada sonrasında içmeyi de seçebilir ve sindirim sisteminizin sağlıkla çalışmasına destek sağlayabilirsiniz.Eğer spor yapıyorsanız antrenörünüzün ve doktorunuzun da bilgisi dahilinde egzersizlerden ilkin yada sonrasında içerek vücudun su ihtiyacını karşılayabilir elektrolit dengesinin korunmasına destek olabilirsiniz. Sadece daha ilkin de uyardığımız benzer biçimde limonlu suyu tertipli olarak içmeye karar vermeden ilkin kesinlikle doktorunuza danışmalı ve onun önerilmiş olduğu miktarı ve saatleri dikkate almalısınız.

Limonlu Su Iyi mi Yapılır?

Limonlu suyu yakından tanımaya devam ediyor, şimdi de limonlu su iyi mi yapılır derhal anlatalım istiyoruz: Bir bardak ılık suyun içine yarım taze limonun suyunu sıkarak tüketebilirsiniz. Burada mühim nokta suyun ne sıcak ne de soğuk olması; sıcaklığı kesinlikle oda sıcaklığında olmalı.

Öteki mühim notumuz ise mide problemleri ve gerilim sorunları olanlar başta olmak suretiyle ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanlar, uygulaması ihtiyaç duyulan hususi bir perhiz ya da tertipli olarak kullandığı ilaçlar bulunanlar bu alışkanlığı edinmeden ilkin kesinlikle doktoruna danışmalı ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeli. Bu yöntem de dahil doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi ne kadar yararlı olduğu söylenirse söylensin asla denememelisiniz, aman diyelim. Siz aslına bakarsanız biliyorsunuz ki fakat biz gene de uyarmadan geçmek istemeyiz.

Limon Suyunu Kimler Tüketmemelidir?

Limonlu suyun yararlarından, iyi mi yapıldığından söz ettik fakat limonlu su her insana uygun mu derseniz ona da yanıt vermek isteriz. Elbet her şey benzer biçimde limonlu su da bazılarımız için uygun olmayabilir. Bilhassa mide asidi yüksek olan kişilerin aşırı tüketimi, mide yanması ve reflü benzer biçimde sindirim sorunlarının oluşmasına ya da halihazırda mevcud probleminin daha da artmasına sebep olabilir.

Ek olarak limon başta olmak suretiyle turunçgillere alerjisi olanlar yada bazı ilaçları tertipli olarak kullanan kişiler de limonu ya da limonlu suyu doğal ki tüketmemeli.

Limon Çeşitleri Nedir?

Limonlu su hazırlamak için ihtiyacınız olan 2 temel araç-gereç var: Limon ve su. Peki kullanacağınız limonun çeşidi limonlu su içmenin faydalarını etkileyebilir mi? Temelde aralarında küçük farklılıklar olsa da yararları benzer şekilde vücudunuza tesir eder ve kullandığınız limonun çeşidi bu süreci pek de etkilemez fakat siz gene de Türkiye’deki limon çeşitleri hakkında informasyon almak isterseniz özetlemek gerekirse anlatalım:

  • Devletimizde en oldukca yetiştirilen ve dolayısıyla en oldukca karşımıza çıkan limon çeşitlerinden biri “Bektaşi Limonu” olarak anılan limondur. Bunun yanında daha kalınca bir kabuğu ve daha azca tohumu olan oval şekilli limon türü Eureka limonu;
  • Eureka limonuna benzeyen fakat kabuğu daha ince ve girintili çıkıntılı olan Lizbon limonu;
  • Eureka ve Lizbon limonlarına bakılırsa daha ufak, daha yuvarlak, daha azca asitli ve tatlımsı olan Meyer limonu;
  • Ve misket limon, yeşil limon benzer biçimde isimlerle de anılan aslen dünya genelinde “lime” ismiyle malum ve limon yerine kullanılabilen bir turunçgil de bulunduğunu söylemeden geçmeyelim.

Limon Iyi mi Saklanır?

Fazla olan ve uzun süre bozulmamasını istediğiniz limonları hava almayacak, rutubetsiz, nemsiz, kuru bir kaba aktarın ve yer var ise buzdolabında, yer yoksa direkt güneş ışığına maruz kalmayacağı serin bir ortamda, örneği kilerde saklayın. Eğer limonlarınız çoksa gizleme kabının içine kağıt havlu ya da temiz bir bez benzer biçimde oluşabilecek nemi içine çekebilecek bir parça da koyabilirsiniz, aklınızda bulunsun.

Limon Kalorisi, Şeker Oranı ve Gıda Kıymeti Nedir?

Limon, yukarıda sıraladığımız limon çeşitlerinden hangisini seçtiğinize, boyutuna ve kullanacağınız miktarına bağlı olarak değişik kalori ve gıda değerlerine haiz olacaktır doğal ki sadece averaj 1 limon için aşağıdaki değerleri baz alarak düşünce edinebilirsiniz:

1 tane limonun (ortalama 60 gram) gıda değerleri aşağıdaki gibidir:

Kalori: 30 kcal
Protein: 0.6 gram
Yağ: 0.2 gram
Karbonhidrat: 5.4 gram
Lif: 1.6 gram
Şeker: 2 gram

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

2 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago