Kendine has aroması, vücuda olan faydaları ve kullanım şekilleriyle bugünkü konumuz lavanta yağı!
Evinde lavanta yağı olan ama onu nasıl kullanacağını bilemeyenleri de, “Lavanta yağı faydaları nelerdir, ne işe yarar?” diye düşünenleri de, evde kendi lavanta yağını elleriyle hazırlamak isteyenleri de hemen aşağıya doğru alalım. Lavanta yağı nedir, ne değildir hep birlikte keşfedelim.
Onu tanıyınca daha çok seveceğinize, hatta en yakın zamanda ellerinizle hazırlayıp sık sık kullanmaya başlayacağınıza eminiz.
Lavanta yağının faydaları nelerdir?
Lavanta yağını tanımaya en önemli özellikleriyle, faydalarıyla hızlıca başlayalım. “Lavanta yağı ne işe yarar?” sorusunun en yaygın olarak bilinen yanıtları şöyle:
- Doğal bir ağrı kesici etkisi gösteriyor, özellikle kas ve eklem ağrılarının daha hızlı geçmesine yardımcı oluyor.
- Tansiyonun dengelenmesine yardımcı oluyor, özellikle yüksek tansiyon problemi yaşayanlara iyi geliyor.
- Lavanta yağı saç sağlığına katkıda bulunuyor, saç köklerinin güçlenmesine destek oluyor.
- Sadece saç dökülmesinin önüne geçmekle de kalmıyor, gürleşmesine ve çok daha hızlı uzamasına da katkıda bulunuyor.
- Düzenli olarak kullanıldığında kepek sorununu da ortadan kaldırdığı biliniyor.
- Lavanta yağı cilt sağlığını da olumlu yönde etkiliyor, özellikle lekelerden kurtulma konusunda yardımcı oluyor.
- Sivilcelerin de çok daha kısa bir sürede iyileşmesinde destek veriyor.
- Cildi nemlendiriyor, bu sayede özellikle kuru bir cilde sahip olanlara iyi geliyor.
- Egzama ve sedef gibi sıkça yaşanan cilt rahatsızlıklarının da iyileşme sürecini hızlandırıyor.
- Lavanta yağı ciltte oluşan çatlakların görünümünü de azaltıyor.
- Stresle mücadelede en çok destek alınan doğal ürünlerden biri oluyor.
- Bu özelliği sayesinde strese bağlı uykusuzluk sorununa da çözüm oluyor.
- Soğuk algınlığı gibi durumlarda birkaç damla lavanta yağı ile buhar banyosu yapıldığında ferahlık sağlıyor, daha rahat nefes alıp vermeyi sağlıyor.
- Bu özelliği sayesinde lavanta yağı gece burun tıkanıklığına bağlı olarak yaşanan horlama sorununa da çözüm oluyor.
- Son olarak lavanta yağının saçlarda oluşan bitlenme problemine çözüm olduğu, hatta yaz aylarının kabusu sivri sineklere karşı da doğal bir sinek savar olarak görev yaptığı söyleniyor, aklınızda bulunsun.
Evde lavanta yağı nasıl yapılır?
Lavanta yağının faydalarını öğrenince onu hemen kullanmak istemiş olabilir, “Acaba lavanta yağı nasıl yapılır?” diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Eğer lavanta yağını hazır olarak alıp hemen kullanmaya başlamak isterseniz aktarlardan ve doğal ürünler satan mağaza ve online satış sitelerinden onu kolayca temin edebilirsiniz. Ama “Ben evde kendim yapayım, en doğalından olsun” derseniz sizi de hemen aşağıdaki tarifimize doğru alalım. Önce malzemeleri hazırlayın, ardından işe koyulalım. Buyursunlar…
Lavanta yağı için gerekli malzemeler nelerdir?
- Kurutulmuş lavanta (Aktarlardan temin edebilir ya da taze lavantaları toplayıp kendiniz kurutabilirsiniz)
- Badem yağı ya da zeytinyağı
- Kapaklı bir kavanoz ya da damlalıklı şişe (Mümkünse kahverengi gibi koyu bir renk)
Lavanta yağı tarifi nasıl yapılır?
- Lavanta yağı için gerekli malzemeleri temin ettikten sonra işe lavantaları hafifçe ezerek başlayın. Bunun için bir havan kullanabilirsiniz.
- Ezdiğiniz lavantaları kavanoza aktarın. (Kavanozu olabildiğince çok lavanta ile doldurmanız önemli. Bu sebeple büyük bir kavanoza az miktarda lavanta eklemek yerine küçük bir kavanoz ya da şişeye ağzına kadar dolacak şekilde koymanız daha doğru olacaktır.)
- Ardından aynı kavanoza badem yağı ya da zeytinyağını aktarın. (Kavanozu yine ağzına kadar doldurun.)
- Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde güzelce kapatın ve bu şekilde kavanozu güneş gören bir yerde 1-2 gün kadar bekletin.
- Ara ara kavanozu çalkalamayı unutmayın ve 2 günün sonunda kavanozu serin, nemden uzak ve karanlık bir alana kaldırın. Bu şekilde de en az 5 gün beklettikten sonra yağınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Ellerinize sağlık.
Lavanta yağı nasıl kullanılır?
Hazırladığınız ya da hazır olarak aldığınız lavanta yağının faydalarından yararlanmak için onu şu şekillerde kullanabilirsiniz:
- Cildiniz için kullanacaksanız lavanta yağını aynı oranda zeytinyağı ya da badem yağı ile karıştırıp seyrelterek cildinize uygulayabilirsiniz.
- Saç sağlığınızı desteklemek istiyorsanız lavanta yağını halihazırda kullandığınız saç maskelerinin içine damlatabilir ya da yine yukarıdaki gibi zeytinyağı veya badem yağı ile seyrelterek saç diplerinize sürebilir ve parmaklarınızla yavaş yavaş masaj yaparak yedirebilirsiniz. Bu şekilde 2 saat bekledikten sonra saçlarınızı güzelce yıkayıp durulamayı da unutmayın tabii.
- Stresle mücadele konusunda ondan destek almak istiyorsanız bir sprey şişesinin içine su ve 10 damla kadar lavanta yağını aktarıp çalkalayabilir ve yaşam alanınıza (yastıklara, kıyafetlere) bu sıvıyı tıpkı bir oda parfümü gibi püskürtebilirsiniz.
- Yüksek tansiyonu dengelemek amacıyla lavanta yağından destek almak istiyorsanız lavanta yağını doğrudan koklayabilir ya da bir peçeteye sprey şişeden püskürterek bir süre yakınınızda tutabilirsiniz.
- Sivrisinekleri evinizden uzak tutmak istiyorsanız sprey şişesinin içinde suyla karıştırdığınız lavanta yağını odalarınıza, perdelerinize, hatta dolaplarınıza sıkabilirsiniz.
- Soğuk algınlığı durumunda ondan destek almak istiyorsanız büyük bir kase sıcak suyun içine birkaç damla lavanta yağı döküp kısa bir buhar banyosu yapabilir, boğaz ve sırt bölgenizdeki ağrıları azaltmak içinse lavanta yağını zeytinyağı ya da badem yağı ile karıştırıp masaj yaparak boğaz ve sırt bölgenize sürebilirsiniz.
Çok önemli bir not: Her üründe olduğu gibi lavanta yağını kullanırken de dikkati elden bırakmamalı, asla aşırıya kaçmamalısınız. Yanlış miktarda kullanmanız halinde farklı yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Buhar banyosu yapmak için kullandığınızda aşırı miktarda kullanırsanız lavanta yağı zehirlenmesi yaşayabilir, baş dönmesi gibi yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Aynı şekilde hamilelik ya da emzirme dönemlerindeyseniz, lavanta ya da benzeri bitkilere karşı alerjiniz varsa, kronik, ciddi bir rahatsızlığınız söz konusu ise bu yağı kullanmamalı, doktorunuzun önerileri dışında asla hareket etmemelisiniz, aman diyelim.
[ad_2]