Categories: GENEL BİLGİLER

Kusuruma bakmayın: Sesli mesajları savunacağız!

Bu hafta New York Times’ta “Sesli ileti göndermeye bayılıyorsunuz, peki arkadaşlarınız onları almaya bayılıyor mu?” isimli bir makale gösterildi. Başlıktan tahmin edebileceğiniz şeklinde haberin genel tonunda sesli mesajlara bazı eleştiriler mevcuttu. (Daha zayıf olsa da bir miktar destekleyici görüşe de yer verilmişti) Haberin yazarının uzun uzun sesli mesajlar gönderen bir yakın arkadaşı bulunduğunu varsayabiliriz.

Dijitalleşmeyle gelen davranış bozukluklarına bu köşede cenk açmış biri olarak şunu derhal söyleyeyim: NYT makalesindeki görüşe katılmıyorum. Bence sesli mesajlar çağdaş iletişimin başına gelmiş en iyi şeylerden biri. Ve evet ben de bir ses mesajcısıyım.

Peki niçin sesli mesajları kullanıyor ve savunuyorum:

  1. Aramaktan oldukça daha insaflı: Ortalama 1 yıl ilkin “Telefonla aramak… İnsan sevdiğine bunu neden yapar?” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Birini telefonla aramanın zorlayıcı ve baskıcı bir tarafı var. Arayan şahıs o konuşmanın derhal oracıkta yapılmasını talep ediyor. Sesli ileti, bu bağlamda dinleyen kişiye göreceli bir özgürlük tanıyor. Ek olarak arayan kişiyi X2’de dinleme şansımız (maalesef) yok.
  2. Yazmaktan oldukça daha güvenli: Yaşamını yazı ile kazanan biri olarak, mevzu ‘birbirimizi idrak etmek’ olduğunda yazının yetersiz kaldığını düşünüyorum. Duygu ve niyet karşı tarafa tam olarak geçmiyor. Emojiler de yanlış yoruma bağlı çevrimiçi çatışmaları önlemeye yetmiyor. (Birleşen eller emojisinin bile sizi kurtaramayacağı durumlar var) Sesli mesajlarda ise söylemek istediğiniz sözü tam olarak niyetlendiğiniz vurguyla iletme şansınız mevcut. Eğer bir kavga çıkacaksa yada biri diğerine aşık olacaksa bunun hakkıyla olacağından güvenilir olabiliriz.
  3. Yazının şehveti, seste kaybolur: İkinci maddeye şunu da eklemek mümkün. Kimi zaman yazıda kendini iyi ifade eden kişiler yazının şehvetine, kelimenin gücüne kapılıp kastını aşabiliyor. Ses kaydında bu şekilde kendinden geçişlere pek yer yok.
  4. Uzun sesli mesajlar çekilmez fakat: Bir şeyi hızlıca yazabileceksek yazıyoruz. Hâlâ yazılı mesajlaşma dijital iletişimin temel taşı. Sadece mevzu kapsamlı izaha gerekseme duyuyorsa onu yazmak hem gönderen hem de alan için bir eziyete dönüşebiliyor. Evet, uzun sesli mesajlar hakkaten can bunaltıcı olabiliyor fakat onun yerine duvar şeklinde bir paragraf gelecekse, X2’de dinleyebileceğimiz bir sesli mesajı yeğlerim. Bir yazılı ileti uzadıkça, karşı tarafa geçen agresiflik bağlamı artıyor.

Tüm bunlarla paralel olarak sesli ileti kullanımında büyük bir artış var. WhatsApp her gün 7 milyar sesli ileti gönderildiğini açıklamıştı.

Bin şahıs üstünde meydana getirilen bir çalışmaya nazaran;

  • ABD’lilerin 3’te 2’si sesli mesajı kullanıyor.
  • Yüzde 40 sesli mesajların, aramaların yerini aldığını düşünüyor.
  • Iştirakçilerin yarısı sesli mesajların insanlarla ilişkilerini geliştirdiğini söylüyor.

Sesli mesajların en oldukça kullanıldığı 4 senaryo var:

  • Karmaşık duyguları ifade için: Yüzde 48
  • Otomobil kullanırken: Yüzde 44
  • Aceleleri olduğunda: Yüzde 44
  • Derin duyguları ifade ederken: Yüzde 31

Özetle, bana nazaran sesli mesajlar dönüşüm sancısıyla çıkan bir dijital dert değil. Videolu arama/söyleşi şeklinde marjinal kalmaması da aslına bakarsak geleneksel iletişime daha yakın olmasıyla ilgili.

Google’da arama yapmış olup verimli bir sonuca ulaşmak neredeyse olanaksız hale gelmiş durumda. Şirket, arama sayfası neticelerini manipüle edenlere karşı devamlı yeni taktikler geliştirmeye çalışıyor. Dolayısıyla yeni bir algoritma değişikliği de geldi.

Google hangi sitelerin kullanıcılara hakkaten yararlı içerik ürettiğini daha iyi anlamaya çaba etmekte. Bunu şimdiye kadar başarabildiklerini söylemek güç. Sadece bu çabalar karşılık bulmuş olduğu gün, kaliteli işler üretenler ödüllenmiş olacak. O günü hasretle bekliyoruz.

Haftanın ürünü: Huawei Freeclip

Tasarım anlamında oldukça başarı göstermiş olan Huawei FreeClip, değişik bir model arayanlara hitap ediyor. Burada şıklık ve performans ayrımını iyi yapmak gerek. Ürünü öteki TWS kulaklıklar ile kıyaslamak oldukça doğru değil. (Ersin Kılıç’ın detaylı incelemesi burada)

İyi:

  • Etkisinde bırakan ve şık tasarım
  • Ergonomik yapı
  • Sorunsuz çift kullanım özelliği
  • Benzer ürünlerden farklılaşması
  • Batarya ömrü

Fena:

  • Gürültü engelleme yok
  • ,Mikrofon kalitesi kafi değil
admin

Recent Posts

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…

3 hafta ago

Acil Tıp Uzmanı Hangi Rahatsızlıklara Bakar?

Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…

4 hafta ago

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

1 ay ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

1 ay ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

1 ay ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

1 ay ago