Categories: GENEL BİLGİLER

Küresel risk iştahında kararsız görünüm

ONURCAN BAL Bankacılık sektörüne ilişkin endişelerle mart ayında küresel risk iştahı ve riskli varlıklarda zayıflama gözlenirken, finans sektörüne ilişkin endişelerin yatışmasıyla mart ayının ikinci yarısında risk iştahında toparlanma kaydedildi. Nisan ayında ise risk iştahında ve küresel piyasalarda dalgalı ve kararsız bir görünüm öne çıkıyor. ABD’deki banka iflasları ve küresel bankacılık sektörüne ilişkin gündeme gelen endişelerin kaçınılmaz bir sonucu olarak kredi koşullarında önümüzdeki süreçte sıkılaşmanın yaşanması umut ediliyor. Küresel çapta artan faizler ve kredi koşullarındaki sıkılaşma, küresel ekonomilerde zayıflamaya niçin olacaktır. Son dönemde tekrardan artış kaydeden resesyon korkuları risk iştahı üstünde baskı oluşturan gelişmelerin başlangıcında içeriyor. Buna ek olarak küresel çapta enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi ve ücret artışları benzer biçimde yukarı yönlü risklerin varlığı önceki haftalarda piyasalarda oluşan faiz indirim beklentilerinin de zayıflamasına yol açıyor. Toparlayacak olursak, merkez bankalarının bir süre daha faiz artırımlarını sürdürerek sıkı duruşlarını koruyacağına ilişkin güç kazanan beklentiler ve resesyon kaynaklı endişeler, gündemdeki ana risk başlıkları olarak takip ediliyor. Bilhassa senenin ilk yarısında küresel piyasalarda yükselişleri destekleyebilecek mühim bir katalizör bulunmazken, ekonomilerde durgunluk riski piyasalar üstünde baskı yapmaya devam edebilir. Bu hususta ABD’de senenin ilk çeyreğine ilişkin açıklanan finansal sonuçlar ehemmiyet arz ediyor. Açıklanan finansallarda şirket kârlılıklarında gözlenebilecek zayıflamalar riskli varlıklar üstünde ek bir baskı oluşturabilir.

FAİZ ARTIRIM DÖNGÜSÜNDE SON VİRAJ

Önceki yazımızda da belirttiğimiz suretiyle, 2022 senesinde süregelen ve devam etmekte olan küresel çaptaki sıkılaşma döngüsünün artık sonuna yaklaşıyoruz. Bu hususta bu senenin ilk yarısında FED başta olmak suretiyle birçok merkez bankasının faiz artırım döngüsünü sonlandıracağı düşüncemizi koruyoruz. Sadece küresel çapta enflasyondaki inatçı görünüm ve yukarı yönlü risklerin varlığı, kısa vadedeki mühim riskler olarak karşımıza çıkıyor. Son dönemde FED üyelerinden gelen açıklamalara baktığımızda enflasyonla savaşım vurgusu ön plana çıkarken, genel çoğunluk faiz artışlarında sona yaklaşıldığına işaret ediyor. Sadece üyeler içinde faizde tepe noktası mevzusunda görüş ayrılıkları olduğu da dikkat çekiyor. FED’in mart ayında gösterilen projeksiyonlarında nihai faiz oranı yüzde 5.1 olarak paylaşılırken, mayıs ayı toplantısında FED’in 25 baz puan faiz artırımına giderek siyaset faizini yüzde 5.00 – 5.25 seviyesine yükseltmesi ve nihai faiz oranına yetişmesi öngörülüyor. Mayıs ayından sonrasında FED’in faiz artırımlarını sonlandırarak enflasyon başta olmak suretiyle ekonomik verileri yakından izleyeceğini değerlendiriyoruz. Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinden değişik tonlarda açıklamalar gelirken, ECB’nin önümüzdeki birkaç görüşmede daha 25 baz puanlık faiz artırımlarına giderek senenin ikinci yarısı itibariyle faiz artışlarını sonlandıracağı kanısındayız. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) ise faiz artırım kararları enflasyonla yakından ilişkili olmaya devam ediyor. Düzgüsel şartlarda faiz artış beklentisinin bulunmadığı BoE’nin beklentilerin üstünde açıklanan ve çift hanelerde kalmayı sürdüren son enflasyon verisinin peşinden mayıs ayında 25 baz puanlık faiz artışına gidebileceği beklentileri güç kazanmıştır. Özetle küresel çapta faiz artırımlarında son düzlüğe gelmiş bulunmaktayız. Büyük merkez bankalarından birkaç faiz artırımı daha gördükten sonrasında senenin ikinci yarısında ekonomik verilerin yakından izlendiği ve faiz artırımlarına ara verildiği bir döneme geçeceğimizi düşünüyoruz. Bankacılık riskleriyle beraber mart ayı içinde piyasalar bu yıl için faiz indirim ihtimalini fiyatlamaya başlarken, son gelişmeler ışığında bu ihtimalin zayıfladığını belirmek gerek. Eğer ekonomilerde kaygı edilmiş olduğu kadar bir yavaşlama yaşanmaz ve enflasyonist riskler yukarı yönlü kalmaya devam ederse, merkez bankaları sıkı duruşlarını korumayı sürdürecektir. Finansal istikrara yönelik risklerin tekrardan gündeme gelmesi yada ekonomilerin sert bir halde yavaşlaması ise faiz indirim ihtimalini gündeme getirebilir. Son olarak senenin ikinci yarısında da doların küresel çapta güç kaybetmeye devam edeceğini ve bu durumun emtiaları genel olarak destekleyebileceğini değerlendiriyoruz. Emtia cephesinde güvenli liman algısıyla işlem görenler ile öğrenci duyarlı emtialar içinde da ayrışmalar yaşanacaktır. Öğrenci duyarlı emtialardaki (petrol, bakır, alüminyum benzer biçimde) seyir küresel ekonomilerin performansına duyarlı olacaktır.

TCMB’NİN NİSAN TOPLANTISI TAKİP EDİLECEK

Yurtiçinde bayram tatilinin peşinden yeni haftada 27 Nisan Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın nisan ayı Para Politikası Toplantısı takip edilecektir. Hatırlanacağı suretiyle, TCMB yaşanmış olan zelzele afeti sonrasında finansal koşulların destekleyici yönde kalması amacıyla şubat ayında 50 baz puan faiz indirimine giderken, mart ayı toplantısında para politikası duruşunun zelzele sonrası lüzumlu toparlanmayı desteklemek için kafi bulunduğunu belirtilerek faiz oranlarında değişikliğe gitmemişti. TCMB’nin son toplantısındaki yönlendirmeler dikkate alındığında nisan ayı toplantısında da faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceğini ve siyaset faizini yüzde 8.5 olarak koruyacağını değerlendiriyoruz. Son dönemde TCMB’nin faiz kararlarının piyasalar üstünde tesirinin sınırı olan kalmış olduğu görülüyor.

FİNANSAL SONUÇLAR VE SEÇİM DÖNEMİ FİYATLAMALARI

Karsan ve Arçelik’in 2023/03 süreci finansal neticelerini açıklamasıyla yurtiçinde finansal netice süreci başlamış oldu. Yurtiçinde konsolide olmayan finansal sonuçlar 2 Mayıs evveliyatına kadar, konsolide finansal sonuçlar ise 10 Mayıs evveliyatına kadar açıklanacaktır. Bankaların ise son finansal netice gönderim zamanı 22 Mayıs’tır. 2022 senesinde yüksek enflasyonist ortamın da etkisiyle birçok firmanın gelir ve kâr rakamlarında kuvvetli artışlar gördük. Geçen yıldaki kuvvetli baz tesiri ve enflasyonun önceki yıla kıyasla bir miktar yavaşlamasıyla 2023 senesinde birçok sektör ve şirkette geçen yıla kıyasla gelir ve kâr artışında yavaşlama yaşanacağını değerlendiriyoruz. Bundan dolayı bu yıl sektör ve şirket seçiminde daha kırılgan davranılması ve finansal beklentileri kuvvetli olan sektörlerin/şirketlerin tercih edilmesi gerektiği kanısındayız. Finansal netice periyodunun yanında yurtiçinde 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlere günbegün yaklaşıyoruz. Seçim belirsizliği yurtiçinde alım iştahı üstünde baskı oluşturarak dalgalı seyrin devamına niçin olabilir. Bir yanda finansal sonuçlar diğer yanda seçim süreci yurtiçinde fiyatlamaları şekillendirmeye devam edecektir. Finansal netice süreci süresince açıklanacak finansallara bağlı olarak hisse bazlı ayrışmaların yaşanabileceği, bununla beraber seçim zamanı yaklaştıkça yurtiçinde volatilitenin artış kaydedebileceği göz önünde bulundurmalıdır.

BIST-100 Endeksi’nde dalgalı seyir

Nisan ayının ilk yarısında toparlanma eğiliminin güç kazanılmış olduğu ve 5.000 puan üstünde kapanışların yaşandığı BIST-100 Endeksi’nde bayram tatili sebebiyle kısalan haftada alım iştahının zayıfladığı ve dalgalı bir seyrin öne çıkmış olduğu görüldü. Bununla beraber çarşamba günü piyasa kapanışına doğru, ABD Yüksek Mahkemesi’nin Halkbank’a ABD’de cezai kovuşturma açılabilmesine olanak tanıyan alt mahkeme kararını iptal ettiğine yönelik haber akışı sonrasında bankacılık endeksinde alımlar güç kazanmıştır. Bankacılık sektöründeki kuvvetli alımlar endeksi de destekledi. Endekste önceki hafta direnç olarak çalışan 5.200 seviyesi kısa vadede takip edilecektir. Kısa vadeli kuvvetli direnç konumunda bulunan 5.200 seviyesi üstünde tutunma sağlanabilirse endekste alımların tekrardan hız kazanabileceğini değerlendiriyoruz. Bu durumda 5.300-5.350 bölgesi ile devamında 5.400 seviyeleri kontrol edilebilir. Geri çekilmelerde ise 5.000 seviyesi kısa vadeli ilk mühim destek noktasıdır. Ruhsal olarak öneme haiz 5.000 puan altındaki kapanışlarda 4.890 seviyesi destek olarak ehemmiyet kazanacaktır. 4.890 seviyesi altında teknik görünümdeki bozulmanın derinleştiği ve satışların hız kazanılmış olduğu bir fiyatlama yaşanabilir. Bu durumda 4.830 – 4.750 – 4.690 ve 4.601 seviyeleri kademeli olarak gündeme gelebilir.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

2 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago