Categories: YEMEK TARİFLERİ

Kurban Eti Yıkanır mı? Yıkamak Zararlı mı?

Kurban Bayramı zamanı vardığında akıllara en oldukça takılan sorulardan biri “Kurban eti yıkanır mı?” sorusu oluyor, bayram sürecinde yerine getirilen ibadetin arkasından elde edilmiş etler yenmeden ve dağıtılmadan ilkin yıkanılır mı yıkanılmaz mı kararsız kalınabiliyor.

Eğer bu mevzuda sizin de aklınızda sual işaretleri oluşuyorsa, “Kurban eti yıkanmalı mı yıkanmamalı mı?” diye düşünüyor, eti yıkamak zararı olan mı sıhhatli mı tam olarak bilemiyorsanız bu şekilde buyurun derhal. Kurban eti yıkanır mı, yıkanmaz mı detaylarıyla öğrenelim.

  • Kurban eti yıkanır mı?

Kurban eti yıkanır mı sorusunun yanıtını hızlıca vererek başlamış olalım: Daha süratli bakteri üretmemesi ve bakterilerin her yere yayılmaması için kurban etinin yıkanması önerilmez.

  • Kurban Bayramı sürecinde yerine getirilen ibadetin arkasından kurban etinin minimum birkaç saat dinlendirilmesi önerilir.
  • Bu dinlenme sürecinde etin kanını bırakması ve sıcaklığının düşmesi beklenir.
  • Bu işlemin arkasından kurban etleri bekletildikleri kaptan alınır, üstündeki kalıntılar ve kan temizlenir.
  • Arkasından verilecek ve yenecek paylar ayrılır, paketlenmesi gerekenler etlerin taşınabileceği kap ve/yada poşetlere hisse edilir ve dağıtım işlemi zaman kaybetmeden yapılmaya çalışılır.
  • Kurban eti kavurmadan ilkin yıkanır mı?

Kurban eti pişirmeden ilkin yıkanır mı, kavurmadan ilkin yıkanır mı şeklinde sorular aklınızı karıştırıyorsa bunun yanıtlarını da adım adım paylaşmış olalım:

  • Doğru koşullarda kesilen kurban etinin yıkanması önerilmez.
  • Sadece dinlendirilmesi, kanın etten uzaklaştırılması için oldukça önemlidir ve bu adım asla atlanmamalıdır.
  • Et kandan arındırıldıktan sonrasında ise kesinlikle üstünde yabancı cisimlerin, kalıntıların kalıp kalmadığını denetlemek ve herhangi bir yabancı madde var ise üstünden temizlemek oldukça önemlidir.
  • Eğer kesim ya da dinlendirme işlemleri esnasında et, kedi-köpek-böcek şeklinde değişik hayvanlara değerse değen bölge etten bıçakla kesilerek uzaklaştırılmalı ve bakteri oluşumunun önüne geçilmelidir.

Sadece gene de eti yıkamadan yiyecek ya da dağıtmak içinize sinmiyorsa şunları bilmenizde yarar var: Eğer etinizde dışkı şeklinde dirimsel çekince oluşturabilecek bir kalıntı gördüyseniz etinizi yıkayabilirsiniz. Sadece sıhhatli şekilde kesilmiş ve dinlendirilmiş eti yıkarsanız su, etin üstündeki bakteri oluşum sürecini hızlandıracaktır. Eti dondurucuda muhafaza edecekseniz bu durumda da yıkamanız önerilmez, zira yıkadığınız etin üstünde duracak su damlaları da extra buzlanmalara sebep olacak ve çözdürdüğünüzde eriyen su damlaları gene bakteri oluşum sürecinin hızlanmasına sebep olacaktır, aman dikkat.

Not: Yıkama işlemi için sıcak ya da soğuk su kullanmanız da bakteri oluşum sürecinde pozitif yönde etkilere haiz değil. Soğuk ya da oda sıcaklığındaki su bakteri oluşumunu arttırırken sıcak suyla yıkadığınızda da etin üstünde bakteri oluşum süreci hızlanacağı şeklinde etin yapısı da bozulacaktır, aklınızda bulunsun.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

1 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

1 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago