Categories: YEMEK TARİFLERİ

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır, Nasıl Pay Edilir?

Yaklaşan Kurban Bayramı’yla beraber en oldukca dört gözle beklenen konulardan biri de kurban etlerinin iyi mi paylaştırılması gerektiği. Hatta her yıl minimum bir kez gündem olmayı başaran bu mevzu, nice tartışmaların da başrolü oluyor bu zamanda. İbadeti doğru bir halde yerine getirmek çokça mühim olduğundan, kurban eti kimlere verilir, kaç kişiye dağıtılır ve kurban kesmenin yararları nedir, gereksinim sahipleri için kurban eti dağıtımı iyi mi olmalı, kurban kesmenin topluma yararları neler şeklinde soruların cevaplarını da iyi bilmek gerekiyor.

İşte o soruların yanıtları da derhal aşağıda sizi bekliyor. Kurban Bayramı’nı rahat, ağız tadıyla ve birlik beraberlik içinde geçirmeniz dileklerimizle diyor ve kurban etini iyi mi dağıtmak doğrudur, Diyanet’in açıklamalarına gore derhal anlatmaya başlıyoruz.

İçindekiler

Kurban eti dağıtımıyla ilgili malum en genel fikir şöyledir: Kurban eti, kişinin varlıklı, fukara ve gayrimüslim olup olmaması fark edilmeksizin istenilen kişiye verilebilir. Kurban etinin üçte biri kurban kesemeyen fukara fukaraya, üçte biri akraba, komşu ve tanıdıklara, üçte biri de ev halkına nafaka ve yiyecek olarak ayrılabilmektedir. Peki bu genel kanı ne kadar doğru? Gelin, detaylarını inceleyelim.

  • Kurban eti kimlere verilir?

Kurban etinin dağıtımı mevzusundaki en mühim husus, etin üçte birine karşılık eden miktarın gereksinim sahiplerine verilmesidir. Kuran-ı Kerim’de Hac suresinin 28. ayetinde de aynı şekilde kesilen kurbanların etinin yoksullara da dağıtılması mevzusuna değinilmiştir. Kurban Bayramı’nın maneviyatına uygun olarak gereksinim sahiplerinin yüzlerinin güldürülmesi, kurbanın amacının yerine getirilmesi açısından büyük ehemmiyet taşımaktadır.

Kurban kesen kişinin maddi durumu iyi değilse yada hanedeki şahıs sayısı fazlaysa, kurban etinin tamamı eve bırakılabilir. Fakat, bilhassa toplumda gereksinim sahibi insanların arttığı dönemlerde kurban etinin büyük oranının, hatta mümkünse tamamının dağıtılması oldukca daha yerinde olacaktır. Kurban derisi ise direkt olarak muhtaçlara verilebileceği şeklinde, hem de satılıp hayır kurumlarına sadaka olarak da bağışlanabilir.

  • Kurban eti kaç kişiye dağıtılır?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının, bir başka deyişle Diyanet’in de bu konudaki açıklaması tam olarak şu şekilde:

“Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe bölme edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir. Sadece, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Şâfiî mezhebine gore ise, kurban etinden azca da olsa fakirlere verilmesi gerekir.”

  • Kurban kesmenin yararları nedir?

İnsanlar arasındaki dayanışmayı güçlendiren kurban ibadetinin, hem bireylere hem de topluma birçok faydası vardır. Şahıs, kurban keserek inancının gerektirdiklerini yerine getirmiş olur. İnananlar için bu tinsel kıymeti yüksek yakarma, insanlara başkalarını düşünmeyi öğretmesinin yanı sıra, onlara yardım etme alışkanlığı kazanmada da oldukça etkilidir.

Kurban eti paylaşımı, Müslüman cemiyet içinde toplumsal bilincin uyanmasına, toplumda kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin canlanmasına katkı sağlamaktadır. Bilhassa komşular arasındaki etkileşimi pozitif yönde yönde destekleyen Kurban Bayramı, toplumu ayakta tutan pek oldukca kıymeti de temsil etmektedir.

Varlıklı ile gereksinim sahibi içinde güzel bir köprü kuran kurban eti; uzak-yakın, tanıdık-tanımadık her yere ulaştırılır. Böylece yoksul aileler rızık endişesi yaşamaktan kurtularak, bayramı rahatlık, mutluluk ve gönül rahatlığı içinde geçirir. Hepsi dahilinde Kurban Bayramı, insanoğlu içinde muhabbet, sevgi ve saygının artmasına vesile olur. Kişiye din kardeşlerini ve paylaşmanın verdiği mutluluğu hatırlatan kurban ibadeti, insanı maddecilikten, cimrilikten, tutku ve çıkarlardan uzaklaştırır.

Kurbanın toplumsal dünyadaki bir öteki tesiri de, ticareti canlandırmasıdır. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyenler için oluşturulan pazarlar, yeni iş sahaları açılmasını teşvik ederken, hayvan yetiştiriciliğiyle uğraşanlara da ekonomik kazanç sağlamaktadır. Hem maddi hem tinsel anlamda birçok yararı bulunan kurban kesimi, unuttuğumuz toplumsal değerleri hatırlatması açısından da yadsınamaz bir kıymete haizdir.

Daha ilkin de dediğimiz şeklinde, Kurban Bayramı’nın her insana rahatlık, mutluluk, birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu getirmesi dileklerimizle… İyi bayramlar!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

admin

Recent Posts

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…

3 hafta ago

Acil Tıp Uzmanı Hangi Rahatsızlıklara Bakar?

Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…

4 hafta ago

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

4 hafta ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

4 hafta ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

4 hafta ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

1 ay ago