Yaklaşan Kurban Bayramı’yla beraber en oldukca dört gözle beklenen konulardan biri de kurban etlerinin iyi mi paylaştırılması gerektiği. Hatta her yıl minimum bir kez gündem olmayı başaran bu mevzu, nice tartışmaların da başrolü oluyor bu zamanda. İbadeti doğru bir halde yerine getirmek çokça mühim olduğundan, kurban eti kimlere verilir, kaç kişiye dağıtılır ve kurban kesmenin yararları nedir, gereksinim sahipleri için kurban eti dağıtımı iyi mi olmalı, kurban kesmenin topluma yararları neler şeklinde soruların cevaplarını da iyi bilmek gerekiyor.
İşte o soruların yanıtları da derhal aşağıda sizi bekliyor. Kurban Bayramı’nı rahat, ağız tadıyla ve birlik beraberlik içinde geçirmeniz dileklerimizle diyor ve kurban etini iyi mi dağıtmak doğrudur, Diyanet’in açıklamalarına gore derhal anlatmaya başlıyoruz.
İçindekiler
Kurban eti dağıtımıyla ilgili malum en genel fikir şöyledir: Kurban eti, kişinin varlıklı, fukara ve gayrimüslim olup olmaması fark edilmeksizin istenilen kişiye verilebilir. Kurban etinin üçte biri kurban kesemeyen fukara fukaraya, üçte biri akraba, komşu ve tanıdıklara, üçte biri de ev halkına nafaka ve yiyecek olarak ayrılabilmektedir. Peki bu genel kanı ne kadar doğru? Gelin, detaylarını inceleyelim.
Kurban eti kimlere verilir?
Kurban etinin dağıtımı mevzusundaki en mühim husus, etin üçte birine karşılık eden miktarın gereksinim sahiplerine verilmesidir. Kuran-ı Kerim’de Hac suresinin 28. ayetinde de aynı şekilde kesilen kurbanların etinin yoksullara da dağıtılması mevzusuna değinilmiştir. Kurban Bayramı’nın maneviyatına uygun olarak gereksinim sahiplerinin yüzlerinin güldürülmesi, kurbanın amacının yerine getirilmesi açısından büyük ehemmiyet taşımaktadır.
Kurban kesen kişinin maddi durumu iyi değilse yada hanedeki şahıs sayısı fazlaysa, kurban etinin tamamı eve bırakılabilir. Fakat, bilhassa toplumda gereksinim sahibi insanların arttığı dönemlerde kurban etinin büyük oranının, hatta mümkünse tamamının dağıtılması oldukca daha yerinde olacaktır. Kurban derisi ise direkt olarak muhtaçlara verilebileceği şeklinde, hem de satılıp hayır kurumlarına sadaka olarak da bağışlanabilir.
Kurban eti kaç kişiye dağıtılır?
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının, bir başka deyişle Diyanet’in de bu konudaki açıklaması tam olarak şu şekilde:
“Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe bölme edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir. Sadece, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Şâfiî mezhebine gore ise, kurban etinden azca da olsa fakirlere verilmesi gerekir.”
Kurban kesmenin yararları nedir?