Categories: YEMEK TARİFLERİ

Kurban Eti Kesildikten Sonra Ne Kadar Bekletilmeli?

Kurban Bayramı zamanı en çok merak edilen konulardan birine daha açıklık getiriyoruz bugün: Kurban eti kesildikten sonra ne kadar bekletilmeli, kurban eti ne kadar dinlendirilmeli ve ne zaman yenmeli?

Kurban etinin kesildikten ne kadar süre sonra yenebileceğini siz de merak ediyorsanız, aklınızda bu konuda bazı soru işaretleri oluşuyorsa kurban etini en sağlıklı ve lezzetli şekilde ne zaman yiyeceğinizi öğrenmek üzere hemen aşağıdan bekleniyorsunuz.

Şimdiden herkese ağız tadıyla geçirecekleri şahane bir Kurban Bayramı dileriz!

İyi bayramlar

  • Kurban eti kesildikten sonra ne kadar bekletilmeli?

Kurban eti kesildikten kaç saat sonra yenir, o süre boyunca et nasıl dinlendirilir merak ediyorsanız hızlıca kurban eti kesildikten sonra ne kadar bekletilmeli sorusuna yanıt vererek başlayalım: Kurban eti, kesilen kurbanın çeşidine, kesim yöntemine ve dinlendirileceği alana göre 2 ila 24 saat arasında dinlendirilir.

Peki bu 24 saat içinde hep aynı şekilde mi bekletilir? Hayır. Kurban etini dinlendirirken şu adımlara özen göstermeniz büyük önem taşır:

  • Kurban kesimi tamamlandıktan sonra hem ölüm katılığı hem de kan ve diğer kalıntılar sebebiyle et bir süre oda sıcaklığında dinlendirilir. Bu süre kurbanın türüne, etlerin büyüklüğüne ve daha birçok faktöre göre değişiklik gösterir. Ancak neredeyse 40 derece olan et sıcaklığının 14-15 santigrat derecelere kadar düşmesi gerekir. Bu da hava koşullarına göre 2 ila 5 saat arasında sürebilir.
  • Bu süre zarfında kanın akması da önemlidir. Etlerin üzerinde kalan, beklettiğiniz kaplarda biriken kanları da mutlaka etlerden uzaklaştırmak gerekir.
  • Etin ilk sıcağını atabilmesi için yapacağınız bu dinlendirme işlemi boyunca etlerin üzerini örtmeniz önerilmez. Ancak dikkat, üzeri açık kalan etlerin üzerine sinek, arı, böcek gibi bazı hayvanlar gelebilir. Bu durumda hijyen koşulları bozulacağından etleri dinlendireceğiniz alanın steril olduğundan emin olmalısınız.
  • Beklettiğiniz ve dinlenme fırsatı bulan etlerin sıcaklığı 14 santigrat dereceye ulaştığında ise daha fazla oda sıcaklığında bekletmek yerine buzdolabında saklamayı tercih edebilirsiniz. Gelin, şimdi de onun detaylarını öğrenelim…
  • Kurban eti kesildikten sonra ne zaman dolaba konur?

  • Kurban etlerinizi dinlendirdiniz, doğru sıcaklığa ulaşmasını en hijyenik şekilde sağladınız. Bu da yaklaşık 2 ila 5 saat kadar bir zamanınızı aldı. Eğer vaktiniz ve alanınız varsa bu süreyi 1 güne kadar uzatabileceğinizi de biliyorsunuz. Şimdi sıra buzdolabından destek almakta.
  • Sıcak ortamda üzerinde daha hızlı bir şekilde bakteri birikebileceğinden etlerinizi buzdolabına kaldırmayı seçin. Bunun için temiz tabak ve/veya kaplara etlerinizi pay edin.
  • Üzerini steril bir poşet, kilitli poşet ya da streç filmle güzelce kapatın ve buzdolabına kaldırın. Buzdolabında etinizi yaklaşık 3-4 gün kadar muhafaza edebilirsiniz. Ancak sonrasında bozulmalar başlayacaktır. O yüzden bu süre zarfında eti tüketmelisiniz. Eğer daha uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız bu aşamada da derin donducularınızdan destek alabilirsiniz.
  • Kurban eti ne zaman buzluğa konur?

  • Eğer kurban etini 3-4 günden daha uzun süre güvenle saklamak isterseniz buzdolabını değil, buzluğu, derin dondurucuyu tercih etmelisiniz. Bunun için de eti yine kesimden sonra en az 4-5 saat dinlendirmelisiniz.
  • Ardından etin etrafında biriken kanı ve diğer kalıntıları etten uzaklaştırmalı, etinizi buzluğa uygun kaplara ya da poşetlere pay etmelisiniz.
  • Sonrasında ize buzluğa kaldırıp dilediğiniz zaman çıkarabilirsiniz.
  • Ancak dikkat, poşetlere pay ettiğiniz etler asla sıcak olmamalı, sıcak etleri buzluğa da buzdolabına da asla kaldırmamalısınız.
  • Aynı şekilde buzluğa etleri porsiyonlayarak kaldırmalı ve buzluktan çıkardığınız et poşetinin tamamını çözdürdükten sonra kullanmalısınız. Buzluktan çıkarıp çözdürdükten sonra eti yeniden asla buzluğa kaldırmamalısınız, aman diyelim.
  • Kurban eti ne zaman kıyma yapılmalı?

Eğer kurban etinden kıyma hazırlamak istiyorsanız bunun için de dikkat etmeniz gerekenler var, şöyle ki:

Kurban etini öncesinde sıcaklığı 14 santigrat dereceye gelene kadar dışarıda dinlendirmelisiniz.

Ardından 4 santigrat derecede 1 gün kadar dinlendirmeye devam etmelisiniz. Bunun için buzdolabınızdan destek alabileceğiniz gibi bulabiliyorsanız 4 santigrat derece kadar serin, rutubetsiz ve hijyenik ortamları da tercih edebilirsiniz.

En az 1 gün dinlenen eti evde kendiniz kıymaya dönüştürebilir ya da kasabınızdan rica edebilirsiniz. İşte bu kadar kolay!


admin

Recent Posts

Acil Tıp Uzmanı Hangi Rahatsızlıklara Bakar?

Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…

1 gün ago

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

5 gün ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

5 gün ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

6 gün ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

1 hafta ago

Akut Otitis Media tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…

1 hafta ago