Kung-fu M.Ö. 4.’üncü yüz yılın sonunda büyük düşünür KONFİÇYUS ile arkadaşı LAO-CHE düşünceleri ile meydana gelmiştir.
Bu düşünceleri sonunda meydana gelen TAOİZM canlandırıp etrafına yaymak ve de bunu halka sevdirebilmek için ilk olarak etrafındaki çırak ve gençlere öğretip yaymak istediler.

Bu durum benimseyen ve de çok seven imparator (HAN-WU-Tİ) bu spor dalına o zaman “Uzun el dövüşü” adını verdi.
Bu teknik daha sonraki yıllarda çok iyi hocalar yetiştirerek bütün Çin’e yayılmasına sebep oldu.
Daha sonraki yıllarda ise büyük bilgin kıymetli hekim HUA-TA tarafından bir çok yenilikler getirilip herkesin tanımış olduğu 5 büyük hayvanın adını ve stillerini ilave ederek bu spora ayrı bir renk kattı.

Bunlar ise şöyle sıraladı. (KAPLAN-AYI-YILAN-ARSLAN-TURNA) kuşunun hareketlerinden birer bölümünü alıp bu spor dalına katmış oldu. Ve de böylece TA-MO-SHAOLİN sistemi bütün Çin’e yayıldı. Daha sonraları buma bir çok yeniliklerde ilave edilerek neticesinde CHANG-CHUAN sistemi doğmuş oldu.

Çin’de Budizm dinini yayan Buda rahipleri kendi aralarında Vahşi hayvanların dövüş ve kendilerini savunma hareketlerini inceleyip bunlardan yeni bir çok teknik daha alarak bunların hepsini 5 büyük stil içerisinde topladılar.
Nihayet SHAOLİN MANASTIRI Çin halkına açılıp buraya yeni genç nesilden öğrenciler alınmaya başlandı. Daha ziyade halkın içinden kısa boylu ve cesur olanları seçildi.

Ardından geçen uzun yıllar sonunda bütün Çin’de Budizm dinini yayan rahipler bir taraftanda El, Ayak, Sopa, Kılıç, yakın dövüşü öğrettiler. Daha sonraları bu sporu bir dövüş ve savunma tekniği haline getirdiler. TAO-CHI-CHUN-FA adını verdiler. Bu spor LEOPAR – KARTAL pençesini ilave ederek NEI-CHIA -TAI-CHI- WAI-CHIA.CHUAN-SHU-KUA-SHU gibi bir çok yeni adlar takıp bunları sınıflara ayırdılar.
1300 yıllarında bu spor yırtıcılıktan kurtarılıp yumuşatılarak saygılı ve sevimli hoca “Tai-aist cheng saim fung” tarafından geliştirilen (TAI-CHI-CHUAN) sistemi çok geliştirilip Kung-fu yeni ismi (CHUEH-YUAN) oldu.
170 civarında olan teknik sayısı 300 rakamına ulaşmış oldu.

1400 yıllarında bu spor (PA-KUA-WU-SHU-WING-CHUN-TAI-CHI) olarak dört ana bölüme ayrılıp:

Sert ve yırtıcı dövüşler (PAKUR) adı verildi.
Silahlı ve vurucu dövüşler (WU-SHU)adı verilir.
El ve ayak dövüşlerine (WING-CHUN) adı verildi
İç kuvvete ve yaşlı dövüşlerine (TAI-CHI)adı verildi.
Nihayet buda rahipleri SHAOLİN manastırında son şekle getirilen bu dört yeni modeli tek bir isim ve çatı altında toplayıp buna yeni bir isimle bütün Çin halkına öğretilmeye başlandı. Bu yeni isim ise o günden bu güne kadar devam edip gelen KUNG-FU dur…

Çin dilinde Kung-fu savaş sanatı anlamına gelmektedir. Fakat Çin savaş sanatı Ustalarına göre Kung-fu çok teknik bir terimdir ve savaş sanatının özel bir bölümüne karşılık gelmektedir. Çin’cede savaş sanatına tam karşılık gelen kelime WU SHU’ dur. Çalışmanın uygun gelişimi için Wu Shu yedi bölüme ayrılır.

Teknik serisi “Chuean Thau”
Kombine Çalışmaları “Tuyi Cher”
Özel Teknikler “San Suau”
Kuvvet Çalışmaları “Kung-Fu”
Müsabaka “Poa Chik”
Silahlar “Wu Chi”
Kurallar “Chuean Li”

KUNG-FU’NUN AMAÇLARI VE KURALLARI
Geliştirildiği zamanlarda Kung-Fu’nun üç amacı vardı. Bunlar: Fiziksel vücut sağlamlığını sağlamak. Kendini savunmayı öğrenmek ve ruhi gelişimi sağlamak. Bugün için bazı değişik kutuplaşmalar vardır. Bazı Kung-fu Hocaları kung-fu’yu sadece kendini savunmayı öğretmek amacı ile çalıştırmakta, bazıları ise Kung-fu ile vücudu sağlıklı kılacağını öne sürerek savunma amacını dışlamaktadır. Halbuki savunma amacı olmaksızın Kung-fu artık bir jimnastik hareketleri serisidir.

Kung-fu çalışmalarında öncelikle kişi gerektiğinde kendini veya bir yakınını koruyabileceği formunu bulması ve bunu koruması gereklidir. Daha sonra Kung-fu’nun vücudun fiziksel yönüne katkıları gelir. Düzenli Kung-fu çalışmaları ileri yaşlarda bile canlı ve atletik bir vücut sağlar. Kung-funun üçüncü bir özelliği kişilik gelişimine yardım etmesidir. Yıllar süren çalışmalar esnasında iyi bir kung-fu’cu sabır, ileriyi görme ve sakinlik niteliklerini geliştirir. Bu özellikler iyi bir Kung-fu’cu olmak için gereklidir. Güç ve teknik gelişimi için gerekli olan şey sabır Kung-fu kurallarını iyi anlamak için gerekli olan şey ileriyi görme; müsabaka esnasında rakibin açıklarını görerek saldırı düzenleme ise sakinlik ile olur. Bu özellikler çok zor anlarda bile bir Kung-fu’cuya dikkatli düşünme ve soğuk kanlılıkla durur.

KUNG-FU’DA TEKNİK

Kung-fu’nun bu günlük metodu ise çok seri ve sert el ve ayak teknikleri ile sakin dövüş sanatı olarak bilinen WING-TSUNG tekniği kabullenildi.

Bu tekniğin ise en büyük ustası ve hocası olarak da “ Mr.Yıpman” kabullenildi.

Kung-fu uzakdoğu’nun dövüş ve savunma tekniğinin en büyüğü, en gelişmişi gerçek yaşamdaki yeri ise tam uygulandığı zaman en soylusu ve en çok sevilenidir.

Kung-fu sporu başladığından bu güne kadar bir çok teğişikliklere uğramış amma hiçbir zaman savunma sanatının dışına çıkmamıştır.

Gelmiş geçmiş bütün büyük hocalarında kung-fu sporuna centilmenlik hareketlerini çıkmamasına bütün tekniklerine sahip çıkılmasına önem gösterip

bu sporun halk tarafından çok sevilip , saygınlığını kaybettirmemek için büyük uğraşı göstermişlerdir.

Kung-fu bugün çok sert, seri vurma ve ayak tekniğine dayanan sakin dövüş olarak bilinen WING-TSUNG tekniğidir.

Kung-fu sporu ayrıca hiçbir zaman vur, kır, öldür yok et, gibi vahşet aracı değilde, yalnız şiddeti yenmek ve onu zararsız hale getirmek sporu ve tekniğidir.

Bu teknik sayesindeki bütün iç organların sinir ve eklemlerin bu sporla daha sağlıklı ve daha da kuvvetli olması sağlanmış bütün Çin!de kabullenmiş ve batı fikirlerine göre ayrı bir önem kazanmıştır.

Bu gün Çin’de kalp hastalarına Kung-fu egzersiz tavsiye edilir ve bunu uygulayan hastalar üzerinde yapılan testler sonunda hastaların daha çabuk iyileştikleri kanıtlanır.

Çin’de Kung-fu okullarında yetiştirilen genc öğrenciler tam bir birlik ve saygınlık içerisinde çalışıp ilk önce iç organlarının kuvvetlendirilmesini ve sağlıklı olmalarını sağlarlar.

Bu sporun bütün inceliklerini öğrenip yaşlı olanlara ise daha sağlıklı ve düzenli yaşam ve tekniğini öğretirler.

Belirli bir yaştan sonra ise bu öğrendiklerini öğretmekle yükümlü olup topluma karşıda sorumludur. Bunların hepsi yıllar sonra gerçek birer Kung-fu ustası olarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir.

KUNG-FU DA HAREKET ISİMLERİ

1-CUM – NIN :BAŞINI DİK TUTMAK SELAM VERMEK
2-CHOOK – MON :YERDE OTURMA
3-CHOOK – ZEN :YERDE OTURUP NEFES ALMA VE DÜŞÜNME
4-EJUMA :BAŞLAMA DURUMU
5-MAO -CUM – NIN :BAŞLAMADAN EVVEL SELAM
6-MAO – CUM :HAZIR OLMA
7-TITIL – CUM – NIN :biggrin:OVUŞE HAZIRLANMA
8-MAO – SOMI : AYAK VE TOPUKLAR BİTİŞİK
9-HARANI – SOMI :AYAKLAR YARIM VE TAM AÇIK
10-MABO – SOMI :AYAKLAR AÇIK VE KIRIK
11-KYOCHO-LAU-SONI :biggrin:İZLER BİTİŞİK AYAKLAR ÇAPRAZ
12-NAO – CUM :IKI KUNG – – FUCU MUSABAKAYA HAZIR OL DURUMU
13-SUDA – SAO :biggrin:OVUŞ POSİZYONUNA GİRMEK
14-AP – KUMI – SOMI :AYAKTA GARD DURUMUNA GEÇME
15-MOH-PO :RAKİPDEN GELEN YUMRUK
16-PATANG- BANG-SAO :BLOK ETMEK
17-CUM-NOPUN-WRUP :ÇENEYE DİRSEKLE VURUŞ
18-AREA- PAK MOH – P0 : RAKİBİN KALB VE BAĞAZINA VURMAK
19-SUDO – LAP – SAO : MÜDAFA ETMEK
20-CUM-YOK-SUDO-BO AĞ ELLE RAKİBİN ENSE VE KULAK KISMINA VURMA

KUNG -FU YAPARKEN VURUŞ YAPILAN BÖLGELER:

Bu sporu yaparken rakibine yapacağınız vuruş hareketlerinde dikkat edeceğiniz bölgeler aşağıda gösterilmiştir.

Rakibinize yaptığınız ani bir harekette onun ölümüne sebep olabilirsiniz.

Bu can alıcı noktaları gayet iyi bilmek ve hareketlerinizde bu noktaları iyi korumak ve de korunmak gerekir.

Şayet karşı tarafın size karşı kanunsuz bir saldırısında savunmanız gerekirse ona gore hareket edebilirsiniz.

Kung – fu yaparken bacaklar kollardan daha uzun oldugu için ayaklar daima bir silah olarak kullanılır.

Boylece hem savunmanız kolaylaşmış olur hemde daha rahat harket etmiş olursunuz.

Normal yolda giderken bir sokaktan çıkan eli tabancalı birisi size saldırdğı zaman burda kendinizi korumak için önce ayak hareketleri ile savunma yapar daha sonra onu etkisiz hale getirebilirsiniz.

Ayağınızda ayakkabılarınız var ise ayak hareketleriniz çok daha etkili olur.

Rakibiniz şayet kollarınizı tutacak olursa burda dizlerinizi kullanmak zorunda kalırsınız.

Tekmelerinizin hedefi daima rakibinizin başına ve suratının tam ortasına olmalıdır. Daha sonraki hareketlerinizde ise hedefiniz gövdeye olur. Kung – fu da ayak daima doğaI silah olarak kullanılır.

Ayakkabınızın sert kenarı ile rakibinizin bacak kaslarına vurduğunuz zaman bu vuruşla çok büyük acı vermiş olursunuz. Onun icin bu tip vuruşlarda cok dikkatli olmak gerekir.

Bu hareketleri yaptıktan sonra hemen ayaklarınız yere basmalıdır. Yoksa rakibiniz ayaklarınızı tutup çekerek sizi yere düşürebiIir ve denğenizi kaybetmiş olursunuz.

Vuruşunuzu tamamladıktan sonra hemen dengenizi sağlayip esas duruşunuza geçmeniz gerekir. Rakibinizde saldırıda şayet bacaklarını kullanıyorsa o zaman bu noktaya çok önem vermeniz gerekir.

KUNG-FU MÜSABAKALARINDA ZAMAN DURUMU

Kung-fu müsabaka süresi 2 dakikadır. Bu müsabaka 3 raunt olur.Her müsabakanın raunt arası ise 30 saniye mola durumu bulunur. Bu mola durumu icabında uzatılabilir.
Kung-fu rakibine karşı asgari kata’larını yaparak gücünü de kullanıp yumuşak ve seri davranıp yaklaşan rakibine karşı ise yerine ve zamanına göre büzülmek daha sonra ise bir kaplan gibi atılarak onu zararsız hale getirmek gerekir.
Kung-fu yaparken önemli olan bütün teknikleri uygulayıp ve amacına ulaşmak gerekir.
Kung-fu yapan bir centilmen sporcunun hiçbir zaman ben bu müsabakada birincilik alacağım ve şampiyon olacağım diye bir düşüncesi yoktur ve böyle bir hayal kurmaz.

Gerçek bir Kung-fu cu müsabakasını bitirip o kürsüye çıktığı zaman ispat etmiş olur.

KUNG-FU GİYİM VE KUŞAM DURUMU:

Kung-fu’nun giysisi (WELESBİHA – KİMONA) siyah düz bezdir. Çin’li kung-fu ustaları gelenek ve kurallarına göre giyinirler. Bu elbiseler milli geleneklerine uygun olarak 6. CHI-TAO-KIMONO dur.

Elbiseleri siyah olup bez kumaştan ve düğmeli düz yaka ve geniş kol ve geniş paçalı olarak dikilmiştir.

Üst olarak giyilen belden biraz aşağıya kadar olan geniş kollu ve paçalı bu elbiseler üzerine belden kemer bağlanır ön tarafa gelmek kaydı ile geniş ve düzgün olmak şartı ile.

Kung-fu elbiseleri hiçbir zaman başka renkli olmaz üzerinde ise hiç bir bant, şerit ve süsleme kabul edilemez.

Kung-fu hocalarının elbiselerinin yalnız kol bileklerine gelen kısmına beyaz bant konur, tanınması ve bilinmesi için.

Kung-fuda ustalık derecesine göre belindeki kuşaklarına sınıflarına da ait bant takarlar. Kung-fu sporu yaparken veya çalışırken bulunduğun ülkenin iklim şartlarına göre giyinerek çalışıp antrenman yapabilirsin.

Kung-fu yaparken giyineceğin ayakkabılar ise bezden ve düz bağsız olan (KETA) adı verilen ayakkabı giyilerek yapabilirsiniz.

KUNG-FU NEREDE VE NASIL YAPILIR:

Kung-fu sporu daha ziyade boş mide ile yani aç karnına açık havada, bilakis sabahın erken saatlerinde henüz gün doğmadanveya şafak sökerken temiz havada, bir dere ve ırmak kenarında veya dağlık ormanlık bir alanda.

Kung-fu akşamüzeri ise karanlık çöktükten sonra bir mum veya yağ lambası ışığında her taraf gayet sessiz ve sedasız bir anda çalışmaların yapılması ayrı bir zevk ve renk getirir bu sporcuya.

KUNG – FU’DA ELLE VURUŞ İSİM VE ŞEKİLLERİ:

1)-JOOKMUK – BO : Direk ye muntazam yumruk olarak bunu hepimiz biliriz Bu vuruşta işaret ve orta parmak arasına gelen saha ile yapılır.

Vuruş anında yumruğun iç tarafi yere doğru tutulur.
2)-OPLN – SON CUNG: Bu vuruş için yumruk baş parmak üzerine sıkılımış olarak ikinci üçüncü ve dörduncü parmakların ikinici eklemi ile yapılır. Bu şekilde yapılan vuruşIa indiği yeri hareketsiz birakır. Çok büyük acı verir.
3)-AREA – JOOMUK – BO : Serçe parmağın altındaki kaba etlie yapılan bu Vuruşa çekiç vuruşu da denir.
Bu vuruş ekseri yukardan aşağı doğru yapılan vuruştur.
4)-DUNG – JOOMUK – BO : Elin bütün parmakları yumularak elin tersi ile yapılan bu vuruşla rakibine inen bir darbe onu bayılta bilir.
5)-OPUN – SONGUNG : Buda normal muntazam yumruk gibi olur yanlız burda yumruğun içi yere doğru hem gelmez vuruşda çok sert ve acı olur.
6)-SANG – JOOKMUK: Bu vuruşta ise işaret parmağı ileri doğru çıkanlıp ikinci eklemin ucu ile yapılan bir vuruştur.
Bu parmakla yapılan vuruşlarda ise sert ve acı verir.
7)-GUNG – GHIN – OPUN : Açık elle parmaklar ile vuruş.
Bu vuruşta açık elle ileri uzatilmış birbirine yapışık parmakların ucu ile yapılır. Baş parmak ise avuç içine doğru kıvrrıktır. İyi hazırlandığınız zaman bu silah çok tesirli ve etkilidir.
8)-SUDO – GUNG : Elin keskinleme yan tarafı ile yapılan bu vuruşlar rakibe daima çok tesirli olur.
Bu vuruş her yana gayet rahat bir şekilde uygulannır.
9)-AREA – JIAP – GUNG : Bu vuruş işaret ve orta parrmak ile yapılan birbirine yapışık ve ayrık olarakta yapılır.
10)-SUDO – GDM SON – GUNG : Elin avuç açi yapılan bu vuruşta çok tesirli ve de sert olarak bir darbe gibi rakibe iner.
11)-MOG – SONMOK – GUNG : BiIek ile yapılan bu vuruşlar musabakalar kontralarda cok tesirli olur.
12)-SUDO AREA – GUNG : Elin iç kenarı olan kısmı ile yapılan bu vuruşIar yakım mesafelerde kullanılır ve rakibe tesirli olur.
13)-JIAP- GUNG :İşaret parmağı. ile yapılan bu vuruş rakibe daima çok tehlikeli olur.
14)-SUOO – PYUN – GNG : Elin bileği en yakın kısmı ile yapılan bu vuruşlar çok tehlikeli ve sert olur.
15)-AREA – LAP -PALGUNG: Dirsek ile olan bu vuruşlar çok yakın mesafeden ve açılmadan yapılır.
Dirsek kolun en sert yeri olduğu için bu vuruşlar çok sert ve acı olduğu kadar rakibi anında yere serer.
16)-GANG – PAL GUNG: Bileğin üstü ile yapılan bu vuruşta hedef daima yakın mesafelerde uygulanır. Rakibe çok çabuk tesir eder.
17)-SANG – JOOMUK – GUNG : Orta parmağın ikinci eklem yeri ile yapılan bu vuruş rakibe çok yakın mesafeden yapılan saldırıda yapılan vuruştur.
18)-SON – MONG GUNG : Kartal pençesi ile yapalan bu vuruş rakibe çok yakın mesafeden yapılan vuruştur.

KUNG – FU’DA AYAKLA VURUŞ ŞEKİLLERİ:

Kung – fu yaparken rakibinize ayaklarınızla vurmak icap ettiği zaman hareketinizi yapıp tamamladıktan sonra hemen esas duruma geçmeniz gerekir.

Tekme atarken rakibiz bacağınızı tutabilir bunu hiç bir zaman unutmammnız gerekir.

1)-AP AN – GYUN – GUNG : Ayagın üstü ile yapılan vuruştur.

Bu vuruşda hedef ileriye doğru ve Rakibin vücudundadır şayet ayağınızda ayakkabınız varsa ayakkabı tabanı ile bu gorev yapılır.

2)-AP-AREA-GUNG : Ayak parmaklarının üstü ile vuruş. Ayak parmakları yukarı doğru dönük olarak tekme atılır. Her şeyden evvel zamanı çok iyi ayarlamak gerekir.

Zamansız atılan bir tekme ile ayak ve Ayak bi1eğinizi sakatlayabilirsiniz. Hedef ileri ve hasmın vücududur.

3)-AP – AREA – GUN : Ayak tabanının tam parmak altı ile yaptıan vuruş. Ayak parmakları yukarı dönükken tekme atılır. Vuruşlarda bu yüzden cok dikkatli olmak gerekir

4)-AP – DIKUMC – GUNG : Ayak tabanı topuğu ile yapılan vuruş. Bu vuruş ya geriye ya da.aşağıya doğru tekme atmada kullanılır.

Atılan tekmenin hedefi ise rakibin dizi bacakları ve ya kasıklarına doğru yapılır.

5)-AP – AN – GYUN – AREA – GUNG : Ayak tabanının her iki yanı ve tam ortası ile yapılan vuruş. Bu vuruş rakibin daima en hassas noktalarına yapılır.

6)-AREA – MORUB – GUNG : Ayakla vuruşlarda en önemlisi diz kapağı ile yapılan vuruşlar. Bu vuruşta ise rakibin daima kasıkları ilk hedeftir.

Sonra mide daha sonrada başına yapılır.

7)-AP AREA GUNG : Sol ayağınızı ileriye doğru açıp hemen sağ ayagınızı hafifçe ileriye doğru savurarak tekme atmak.

Bu hareketi ayak değiştirerek tekrarlayabilirsiniz.

Bu vuruşlarda rakibin başına ve suratına yapılır.

8)-AP AREA GUNG : Sol ayağınızı ileriye ve hafifce sola çevirerek bir adım attıktan sonra sağ ayağınızı yukarıya doğru kaldrrıp tekme atınız.

Bu durumda sol tarafınızda oIan rakibinizin size karşi yapacağı hareketini yarıda kesip bıraktırmış olursunuz.

Bu hareketi ayak değiştirip tekrarlayabilirsiniz.

KUNG-FU KATA DÖNEMLERİ VE SÜRELERİ :

Kung-fu’da çıraklar arasında senede 2 defa yönetmeliklere uygun olarak 6 veya 12 ayda bir sınavlar yapılır.

Normal çıraklık derecesinden ustalığa geçmek ise (5-6-7) senede bir olur.

Bu gün kung-fu’da (SIFU-SI-GUNG-SI-TAI-GUNG-SI-IO) seviyelerine gelen ustaların birinci ustalık derecesinden en son seviye olan (SI-JO) derecesine gelebilmeleri için (50 ile 60) yıl çalışmaları gerekir.

Kung-fu’da bugün 6 bin civarında döğüş tekniği bulunmaktadır.

Kung-fu’daki 5 ayrı sistemde ise 240 kata vardır.

Kung-fu’daki en küçük her kata da ise 19 hareket bulunur.

Kung-fu’daki en büyük katalar ise 320-600-720 teknikten meydana gelir.

Bu kartaların zaman süreleri ise 1 dakikadan başlar sırasıyla 10 dakikalık – 20 dakikalık – 40 dakikalık hatta 70 dakika kadar sürenleride vardır.

KUNG-FU’DA KATA DURUMLARI :

A)-A-B-C KATAGORİSİ PROFESYONEL GRUPLARIN YAPACAĞI KATALAR

1-DAN KATALARI

2-GERİLİM VE NEFES KATALARI

3-SÜPER VE KONDİSYON KATALARI

B)-AMATÖR KATAGORİ GRUPLARI

1-TEKNİK KATALAR

2-DURUŞ KATALARI

3-DEN KATALARI

C)-AMATÖRLER VE ALT KUŞAK KATAGORİLERİ

1-DENGE KATALARI

2-OKUL KATALARI

3-TEKNİK KATALAR

KUNG-FU MÜSABAKA ALANLARININ DURUMU VE ÖLÇÜLERİ :

Kung-fu yapılacak alanlar ve yerlerin ölçüleri vardır. Müsabaka kapalı bir salonda Ring’de veya Bant usuli yapılacaksa resmi ölçüleri (8×8=64m2) dir.

Kung-fu müsabakası şayet bir okullar arası veya çocukların yarışması ise bu durumdaki resmi ölçüler şöyle olması gerekir: (7×7 =46 m2) (6×6 =36 m2) dir.

KUNG – FU’DA KIRMA VE SAVURMA PUAN DURUNILARI

Kung – fucunun Tuğia, Kiremit, Mermer, Tahta, Kalas, Demir, şişe kırışları şu 3 şekilde yapılır.

1)-ElIe

2)-Kafa ile

3)-Ayakla

a)-Elle yapılan her türü kırış 7- 10- 13- 15 – 20 Puan

b)-Kafa ile yapılan destekli ve desteksiz kırışIarda ise 3 – 12 – 15-17 – 20×25 Puan

c)-Ayakla yapılan destekli ve ya boşIukta olan çeşit1i kırışlarda ise3-5-7-9-12x 15 Puan verilir.

Kung- fucunun yapacağı kırışlarda kıracağı cismin adını ye cinsini sayısını bildirir.

Kırmayı yaparken ise dengesini bozmadan kontrollu ve teknik yapanlar yukardaki puanları alırlar.

KUNG-FU’DA SAVUNMA PUANLARI:

A)-Serbest Savunma: İki Kung – fucu arasında önce hayal, sonra ise tatbiki olarak yapılır. Buna yakın dövüş S-D-S Nah Kompf denir.

B)-Savunmalar ise; Kung – fucuınun en önemli şu 3 noktasını meydana getirmiştir.

1)-Her türlu yurnruk karşı. saçtan, yakadan uç boğazdan saldırmalara karşı 1 – 3 – 5 – 6 – 7 – 10 puan alırlar

2)-Her türlü bıçak, kılıç, silaha karşı, ayrıca ani ve geçici saldırılara karşı. 2 – 5 – 7 – 9 – 11 – 15 puan alırlar.

3)-Her çeşit uzun sopa, kısa deynek, lastik jop saldırısında ise 2-3-5-7-8- 10 Puan alırlar.

Kung-fu müsabakasında alacağınız puanlar şöyle sıralanır;

A)-Göğüs kısmına sert ve yumrukla vurma 1 puandır.

B)-Her türlü ayak ile göğüs kısmına sert vurma 2 puandır

C)-Her türlü ayak ile kafaya sert ve itici vurma 3 puandır

D)-Yakadan. Omuzdan . Kalçadan elle her dengeli atış ise 3 puandır

E)-Her türlü ayak ile tam dengeli rakibini sürmek 3 puandır

KUNG-FU SPORUN’DA PROFESYONEL OLMA ŞARTLARI :

Profesyonel sporcular A-B-C grupları olarak üçe ayrılırlar. Bir Kung-fu’cunun profesyonel olabilmesi için en az 3 dan veya daha yukarı olması gerekir.

Çok iyi ve düzgün vücut yapısına sahip olması lazımdır.

-En az 8 doktordan tam teşekküllü sağlam raporu olması gerekir.

-Amatörlük döneminde en az 20 müsabaka yapmış olması ve de hepsini kazanmış olması gerekir.

-Tüm hakemlik kurallarını bilmesi teşkilata saygılı olması cezası olmaması lazımdır.

-Çeşitli sınavlardan geçmesi profesyonelliğe test hazırlayarak 5 profesyonel maçı Nakaut ile kazanması gerek.

-A Grubu büyük boylarda yaş sınırlaması şöyle olması gerekir. 23 den 40 yaşına kadar.

-B Grubu orta boylarda yaş sınırlaması şöyle olması gerekir. 23 den 30 yaşına kadar.

-C Grubu küçük boylarda yaş sınırlaması şöyle olması gerekir. 22 den 30 yaşına kadar.

KUNG-FU YU İMTİHAN DURUMLARI

A) BEYAZ KYU GRAD İMTİHANI :
Kung-fu beyazlar 3 ile 6 ay muntazam çalışmaları ve 30 ile 60 idman yapmış olmaları gerekir. Beyazların 14 telem ayak duruş 12 el temel teknik ile solunum alış ve verişine tabi olurlar. Ayrıca yazılı ve sözlü imtihana tabi tutulurlar.

B)SARI – TURUNCU – MOR – KYU – GRAD İMTİHANI :
Kung-fu’cular bu imtihanda ise temel ayak duruşlarına. Solunum alış hareketlerine 18 el temel teknik 6 Nah Kampf Chi Teknikler TAO okul kato hayatı karşılaşmalarına tabi tutulurlar

C) YEŞİL – MAVİ –KYU – GRAD İMTİHANI :
Bu durumdaki Kung-fu’cular 24 el dövüşü tabi tutulurlar. WUŞU. PAKUR – PO-CHI tekniklerini GYOK – PMA giriş ve tekniğini. 15 Nah – Kampf, CHI yazılı sınavını, iki rakip eş arasındaki dövüş neticesini 8 ayak teknik durumunu ve testte TAO katolarını başarması gerekir

D) KAHVERENGİ VE KIRMIZI KYU – GRAD İMTİHANI :
Bu durumdaki Kung-fu’cunun 32 el tekniğine ve el dövüşüne, 12 ayak dövüşü WU-SHU-TAİ-CHİ-TAO katolarını KI-CHI-PO-CHİ-GYOK-PHA giriş ayak dövüşünü 20 NAH-Kampf sözlük test el ve ayak Blok tekniklerini gayet iyi ve hatasız yapabilmesi iki eş arasındaki PO-CHI dövüşünden başarı kazanıp ayrılması gerekir.

E) KIRMIZI 1-2-3 BANT KYU – GRAD İMTİHANI :
Kung-fu’cunun 72 el teknikle 20 ayak oyununu WU-SHU-PAKVA TAİ-NAY-CHI-CHA-TAO katolarından 40 Nah-Kampf PO-CHI SDS iki rakibine el ve ayakla dövüşü neticesi

F) SİYAH – BLACK – KYU – GRAND İMTİHANI :
Bu imtihana girerek bir Kung-fu’cunun 120 el tekniği. Komple TAO-IO katoları, ayak tekniklerini KIŞHU CHI kata WU SHU PAKUA teknik sınavını PO-CHI-LAT DO-BUDO-CHI-SDS Nah-Kampf el döğüşü, iki eş arasında serbest döğüş KUAT-SU sözlü sınav veya testten başarılı çıkması gerekir.

DAN BLACK GRAD İMTİHANI :
BAE Buda birliğinin DAN sıralaması şöyledir;
1 – 2 – 3 – 4 – 5 –6 – 7 – 8 – 9 – 10 b DANLAR;
DAN imtihanlarını BAE birliğini tarafından hazırlanacak tarih ve yıllar arasında belirlenen en yüksek kurul huzurunda yaparlar.

(Toplam: 650, Bugün: 1 )