Kuluçka nedir? Kuluçka ne demektir? Kuluçka ile ilgili genel olarak tüm bilgileri
sizinle paylaşıyoruz. Kuluçka, gündemde merak edilen konular arasına yerini aalmış durumda.
Kuluçka; kuluçka süresi ve kuluçka dönemi olarak bilinir. Kuluçka dönemi, kuşların ve tavukların yumurtlama döneminde görülen dönemdir.
İşte kuluçka nedir sorusunun cevabı…
Kuluçka nedir?
Kuluçka, yavru çıkarmak için yumurtalrın üzerine yatan tavuğa, kuşa denir. Kuluçka ise; yumurtaların ısınıp yavru çıkması için gereken zamana denir. Ayrıca, bir migrobun vücuda girmesiyle hastalığın belirmesi arasında geçene zamana da mikrobun kuluçka süresi diye bilinir.
Kuşların dişileri kuluçkaya bazı kuşların dişisiyle birlikte, ya da yalnızca kuluçkaya yatar. Devekuşları ise; yumurtalarının üzerinde kuluçkaya yatmazlar. Yumurtalarını kumun üzerine, güneşe bırakırlar. Büyük tavuk çiftliklerinde kuluçka makineleri kullanılır. Bir tavuğun altına ancak belirli bir sayıda yumurta konabileceği için bu makine kullanılır. Bu makinelerde bir seferde birkaç yüz yumurtadan civciv çıkabilir. Peki kuluçka makinesi nasıl çalışır?
Kuluçka makinesi
Kuluçka makinesi genel olarak tahtadan yapılan dikdörtgen bir şekilde sandıktır. Bu sandığın için ısının eşit bir şekilde yayılması gerekir. Bunu kolaylaştırmak için sandığın kenarları, arasında bir yalıtkan levya konmuş iki duvarla yapılır. İçerisine havayı değiştirici bir alet, bir de ısıyı sabit tutan termostat yerleştirilir. Makinenin ısısı, içine konan yumurtaların cinsine göre 37 veya 39 derece arasında değişir.
Kuluçka makinesi, bir elektrikli ocağı ya ad petrolle ısıtılır. İçerideki nemlilik, genel olarak, zemine konan bir çanak içindeki suyun buharlaşmasıyla elde edilir. Son zamanlara içi neredeyse yüz yumurta alan küçük makineler tercih edilmektedir.