Türkiye’yi yasa boğan asrın felaketinin peşinden Konya Büyükşehir Belediyesi ilk dakikalarda Başkan Uğur İbrahim Altay’ın talimatıyla seferberlik duyuru etti. Başkan Altay, geçtiğimiz yıl Şubat ayında ülkemiz adına yüzyılın en büyük felaketinden birinin yaşandığını belirterek, 11 şehirde büyük bir yıkıma yol açan ve tüm ülkeyi derin bir yasa boğan depremlerin hafızalardan hiçbir vakit silinmeyecek izler bıraktığını söylemiş oldu.

Zelzele sonrası Konya olarak ilk anda harekete geçtiklerini ve sonuna kadar tüm imkanlarıyla Hatay halkının yanında olduklarını belirten Başkan Altay, “6 Şubat depremleri hepimizin hafızalarında hala taptaze duruyor. Konya, belediyeler olarak Hatay’da yaptıklarıyla tüm Türkiye’nin takdirini kazanmıştır. Buradaki en büyük başarı bir tüm olarak hareket etmekti. Tüm belediyelerimiz, odalarımız, sivil cemiyet kuruluşlarımız, yurttaşlarımız Hatay’da beraber bir çaba gösterdi. Zelzele fazlaca büyük acılara niçin oldu fakat Hataylı vatandaşlarımızla aramızda sağlam bir gönül bağları oluştu” dedi.

Depremin bir taraftan da şehirlerin önceliğinin kentsel dönüşüm, depreme hazırlanmak ve dirençli şehirler oluşturmak bulunduğunu bir kez daha hatırlattığını kaydeden Başkan Altay, hep beraber bu mevzuda emek vermeyi sürdüreceklerini açıkladı.

Başkan Altay, “Depremde kaybettiğimiz yurttaşlarımızın aziz hatıralarını, daima kalbimizin başköşesinde taşıyacağız. Mekânları aden, makamları âli olsun. Tanrı, ülkemizi ve milletimizi tekrar hiçbir vakit bu şekilde bir felaketle sınamasın” diye konuştu.

KONYA İLK ANDA TEYAKKUZA GEÇTİ

Konya Büyükşehir Belediyesi ekipleri 6 Şubat sabahı saat 06:30’da Hatay’a hareket ederek, en süratli şekilde çalışmalara başladı. Sabaha karşı yola çıkan arama kurtarma ekiplerinin derhal peşinden Mobil Mutfak tırları, su tırı, telsiz istasyonları, mobil şarj istasyonları, ekskavatörler, loderler, aydınlatma kulesi, jeneratörler, gezici tuvaletler ve hizmet araçları başta olmak suretiyle ilçe belediyeleri ile beraber fazlaca sayıda vasıta ilk etapta AFAD koordinasyonunda zelzele bölgesine sevk edildi.

BAŞKAN ALTAY HATAY’DAN HİÇ AYRILMADI

Konya Valisi Vahdettin Özkan ile beraber ilk gün bölgeye ulaşan ve uzun süre asla ayrılmadan Hatay’da kalan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay’da kurtarma ve koordinasyon çalışmalarına katıldı.

Konya’da bir araya getirilen ve 622 tırdan oluşan yüzbinlerce yardım kolisi, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin koordinasyonunda bölgeye ulaştırıldı.

168 VATANDAŞIMIZI KURTARDI

Depremin derhal peşinden Hatay’dan tahliye işlemi başlatan Konya Büyükşehir Belediyesi, 8 bine yakın depremzedeyi şehirden çıkardı. Konyalılar depremde evini kaybeden vatandaşlara evlerinin kapılarını açtı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ile beraber toplamda 3 bin 369 personeliyle bölgede emek harcamalar yürüttü. Büyükşehir Arama-Kurtarma Ekipleri, 168 vatandaşımızı enkazdan sağ olarak çıkarmayı başardı.

MOBİL MUTFAK VE MOBİL EKMEK FIRINI KESİNTİSİZ HİZMET VERDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi Mobil Mutfak TIRI ve ekmek fırınında depremzedelere ve ekiplere sıcak yiyecek ve ekmek dağıtımı yapılmış oldu. Mobil Mutfaklar ile toplamda 735 bin öğün sıcak yiyecek imkânı sağlandı.

Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Beysu tesislerinin, 48 tırdan oluşan tüm paket su üretimi bölgeye yönlendirildi. Gene besin ihtiyacını gidermek adına Hatay’a 50 tır, Kahramanmaraş’a 300 ton un ulaştırıldı.

Vatandaşlar, Konya Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda Konya’da oluşturulan yardım merkezlerinde bölgeye gönderilecek yardımlara katkıda bulunmuş oldu.

BÖLGEYE TEMİZ SU KOSKİ’DEN

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri Hatay’da sıhhatli içme ve kullanma suyu ihtiyacına da çözüm üretti. Takımlar, ilk olarak HATSU pompa istasyonundaki kuyuları çalıştırarak bu kuyulardan tankerlere su doldurmak suretiyle depremden etkilenen insanlara su dağıtımı yapmış oldu.

İlerleyen saatlerde de yıkıntı bölgelerine portatif üreteç ve projektörle aydınlatma meydana getiren KOSKİ ekipleri, kuyuların arıza kontrollerini de devamlı olarak yapmış oldu.

KOSKİ, Hatay’ın temiz suya erişimini sağlamak ve altyapı sorunlarını gidermek amacıyla; 10.267 metre içme suyu hattı ve 8.500 metre kanalizasyon hattı döşedi. KOSKİ ekipleri toplamda 1.540 noktada arıza bakım ve onarım işlemi gerçekleştirmiş oldu. Ek olarak 867 kabin ile hela, 330 kabin ile duş hizmeti sağlamış oldu.

İhtiyaç olan mahallelere tankerlerle 6000’den fazla sefer yaparak temiz su ulaştırdı ve 56 tane sokak çeşmesi montajı yapmış oldu.

HATAY’IN TÜM SU ALTYAPISININ RÖNTGENİ ÇEKİLDİ

KOSKİ tarafınca geliştirilen yerli ve ulusal KOSKİ CBS uygulaması yardımıyla; Hatay’ın tahrip olan su ve kanalizasyon altyapısına en süratli şekilde müdahale edildi. Hatay’a ilişik tüm altyapı verileri CBS sistemine entegre edilerek, müdahale ve onarım işlemlerinin sıhhatli bir halde gerçekleştirilmesini sağlandı.

KONYA 1.000 KENTEYNERLİK KENT YAPTI

Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram, Karatay, Selçuklu belediyeleri, Konya Tecim Odası, Konya Endüstri Odası ve Konya Tecim Borsası Hatay’da 3 etaptan oluşan konteyner şehirler kurdu.

AFAD’a teslim edilen, 1000’e yakın konteynerden oluşan konteyner kentlerde 4 binden fazla vatandaşa geçici barınma imkânı sağlandı. Konteyner kentlerde oluşturulan Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) da bayanlara yönelik kurslarla hizmetlerini sürdürüyor.

152 DÜKKANLIK BEDESTEN KURULDU

Gene Konya Büyükşehir Belediyesi, MÜSİAD Konya Şubesi ve Konya Endüstri Odası ile beraber; Narlıca’da 152 dükkândan oluşan Konya Bedesten’i inşa edilerek esnaflara teslim edildi.

MOBİL SAĞLIK ARAÇLARI HİZMET VERİLDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi, Diş Hekimleri Odası ile beraber hazırladığı Ağız ve Diş Sağlığı Teşhis ve Tedavi Aracı ile Hatay’da 5 bin 150 vatandaşı tedavi etti. Optisyen ve Gözlükçüler Odası ile beraber hazırlanan Mobil Gözlük Aracı ise 3 binden fazla depremzedeye gözlük verdi.

ÇİFTÇİLER UNUTULMADI

Konya Büyükşehir Belediyesi, zelzele bölgesine gönderilmiş olduğu insani yardımların yanı sıra hayvancılık faaliyetlerinin sekteye uğramaması için Hataylı çiftçiler için 10 TIR besi ve süt yemi besi ve süt yemi ulaştırdı.

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki hayvan acil yardım aracı CANBULAN ve uzman veterinerlerle, köylerde hayvan sağlığı taramaları yapılmış oldu. Sokak hayvanları için de 10 ton mama yardımında bulunulmuş oldu.

ÇOCUKLARA MORAL İÇİN ETKİNLİKLER YAPILDI

Depremden etkilenen çocuklar için çadır kentlere oyun parkları yerleştiren Konya Büyükşehir Belediyesi, ek olarak Çocuk Tiyatrosu ekibi ve Bilim Tırı’nı bölgeye yönlendirerek küçüklere moral depoladı.

KONYA BÜYÜKŞEHİR HABİB-İ NECCAR CAMİ’SİNİ YENİDEN AYAĞA KALDIRIYOR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay-Konya kardeşliğini taçlandırmak adına, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak depremde yıkılan Habib-i Neccar Cami’sinin restorasyonunu da üstlendiklerini açıkladı.

Zelzele bölgesinde meydana getirilen çalışmalarla tüm Türkiye’nin takdirini kazanan Konya’nın, Hatay’ın simge yapısını yeniden ayağa kaldırma mevzusunda da mesuliyet üstlendiğini kaydeden Başkan Altay, “Ülkemizin mühim zamanı miraslarından birisi olan Anadolu’nun ilk camisi olarak malum Habib-i Neccar Camisi maalesef yaşanmış olan depremden sonrasında yıkılmıştı. Konya Büyükşehir olarak Hatay’ın tüm sorunlarında olduğu şeklinde Habib-i Neccar Camisi’ni de eski günlerine döndürmek için kolları sıvadık. Kültür ve Gezim Bakanlığımızla yürüttüğümüz sürecin sonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kontrolünde bu simge yapının tekrardan ayağa kaldırılması için çalışmalara başladık” ifadelerini kullandı.

KONYA RAMAZAN’DA DA YALNIZ BIRAKMADI

Büyükşehir Belediyesi, Konya’nın üç merkez ilçe belediyesiyle beraber Hatay’daki depremzedeleri Ramazan ayında da yalnız bırakmadı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram, Karatay ve Selçuklu belediyeleriyle beraber kutsal Ramazan ayında Hatay’daki depremzede ailelere verilmek suretiyle 23 bin koliden oluşan 14 TIR yardım kolisi ulaştırdı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay Payas’ta kurduğu Ramazan çadırıyla da binlerce depremzedeye iftar ve sahur hizmeti verdi. Ek olarak, bölgede Ramazan etkinlikleri düzenleyerek depremzede küçüklere moral oldu.

KONYA’NIN AKILLI UYGULAMALARI HATAY’DA KRİTİK ROL ÜSTLENDİ

Kahramanmaraş merkezli zelzele felaketlerinin ilk gününden itibaren altyapı, lojistik, su emek harcamaları, barınma, mobil mutfak, iletişim ve enerji şeklinde insani gereksinimler mevzusunda emek harcamalar meydana getiren Konya Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Şehircilik uygulamaları ile birçok alanda tehlikeli sonuç rol üstlendi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay’da yaşamı normale döndürmek için yaptıkları tüm çalışmalarda Akıllı Kent uygulamalarından faydalandıklarını belirterek, “Akıllı Şehircilik uygulamalarımız başta ekiplerin koordinasyonu olmak suretiyle; kontakt, iletişim, arama-kurtarma, lojistik şeklinde birçok alanda sahadaki çalışmalarımızın en süratli ve etken şekilde yürütülmesine katkı sağlamış oldu. Hatay’ın tekrardan ayağa kalması emek veren herkesten Tanrı razı olsun” dedi.

Konya Büyükşehir’in zelzele bölgesinde kullandığı Akıllı Kent uygulamalarından bazıları şöyleki:

“Şehrin tüm altyapısının çöktüğü, veriye erişimin mümkün olmadığı, haberleşmenin sağlanamadığı ve GSM şebekelerinin kullanılamadığı ilk anlarda Uydu İnterneti ve Sayısal Telsiz Iletişim Sistemi’yle kontakt sağlandı. Solar Mobil Şarj İstasyonu kuruldu. KOSKİ CBS uygulaması ile tahrip olan su ve kanalizasyon altyapısına süratli şekilde müdahale edildi. Kapsül Teknoloji Platformu bünyesindeki öğrenciler 3 bin 700 tane powerbank ve 2 jeneratörle baz istasyonu kurdu. Depremzede vatandaşlara kesintisiz temiz su sağlamak için güneş enerjisinden elektrik üreterek, su depolarında klorlama işlemleri gerçekleştirildi. Konya Mobil Uygulaması ile depremzedelere destek olmak isteyen gönüllüler en doğru lokasyonlara yönlendirilerek, ihtimaller içinde bir kaos durumuna karşı etkili koordinasyon sağlandı. Su kayıplarının önüne geçmek için kullanılan Akustik Dinleme Cihazları, arama-kurtarma çalışmalarında, yıkıntı altındaki depremzedelerin tespitinde büyük yarar sağlamış oldu. Vasıta Takip ve İş Takip Sistemleri kullanıldı.”

Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay haricinde Kahramanmaraş’a 300 ton un gönderirken depremin etkilediği öteki şehirlerde de altyapı çalışmalarına katkı sağlamış oldu.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )