Categories: SAĞLIK

Kök hücre tedavisi hangi hastalıklara fayda sağlıyor?

Gelişen tıbbi ve teknolojik olanaklar yardımıyla her yaştan hastaya ümit olan kök hücre tedavisi hakkında Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu detaylı informasyon verdi.

Bozulmuş Olan Yapıları Onarıyor

Kök hücre tedavisinin yarar sağlamış olduğu hastalıkların başlangıcında; bozulmuş doku ve fonksiyonlara bağlı ağrılar geliyor. Bu ağrıları omuz ağrısı, diz ağrısı, ayak bileği ağrısı ya da topuk dikeni ağrısı olarak sıralamak mümkün. Ağrıların arka planında bir çok kez eklem aşınmaları ya da sinir hasarları benzer biçimde sıhhat problemlerine rastlanabiliyor. Kök hücre tedavisi ise bozulmuş olan bu yapıları, gene vücudun kendi hücreleriyle onararak yenilenmelerini sağlayor. Kök hücre tedavisinde direkt kök hücre kullanılabildiği benzer biçimde; kök hücre benzeri hücrelere de başvurulabiliyor. Tedavi yardımıyla, vücuttaki aynı işlev ya da fonksiyonun ağrısız olarak kişinin kendi dokusu vasıtasıyla devam ettirilmesi hedefleniyor.

Kronik ağrıların bertaraf edilmesinde kullanılan bu teknoloji; PRP (Platelet Rich Plasma) ya da kök hücre adı altında uygulanabilir. PRP işleminde direkt olarak kandan faydalanılırken, kök hücre için kemik iliği ya da yağ dokusu seçeneklerinden biri tercih edilebiliyor.

Poliklinik Koşullarında Uygulanabilen Bir Tedavi

Kök hücre tedavisinin en büyük avantajlarından biri, ilaç benzer biçimde yabancı bir maddenin vücuda müdahalesine gerek olmadan, tamamen kişinin kendi dokuları ile uygulanabilmesi. Bundan dolayı ileri yaşlarındaki hastalara bile, uzman hekimler tarafınca uygulanmasında çoğunlukla sakınca görülmüyor. Hastaların bu tedaviden cerrahi korkusu ile kaçınması ise doğru değil. Zira kök hücre, ameliyathane ortamına gerek olmadan yenilenebiliyor. Bilhassa de devamlı çekmiş olduğu ağrılar sebebiyle yaşam kalitesi düşen, güçlük yaşayan ve toplumsal yaşamı bocalayan kişiler; ağrının sebepleri uzman hekimler tarafınca detaylıca teşhis edildikten sonrasında kök hücre tedavisine kolaylıkla yönelebilir.

Narkoz ya da anestezinin yan etkilerine maruz kalmamak da; kök hücre tedavisine kıymet katan artılar içinde. Kök hücre tedavisi, cerrahi bir işlem olmadığı için hastalar tarafınca çoğunlukla tercih ediliyor. Hastaya kesi uygulanması, uygulama bölgesinin yara haline gelmesi ya da bölgenin uyuşturulması bu tedavi yönteminde söz mevzusu değil. Tedavi çoğu zaman poliklinik koşullarında günübirlik olarak kolay bir halde uygulanabiliyor ve hasta düzgüsel hayatına devam ediyor.

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

1 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago