Kışın kamp yapmak birçok yeni kampçı için korkulu bir etkinlik olabilir Fakat doğru araç-gereç seçimi ve doğru bilgiler ile kış kampı yapılabilir.
Eğer kışın kamp hayata geçirmeye karar verdiyseniz, bu deneyimin tadını sonuna kadar çıkartmak için en mühim ekipmanlardan biriside korunmanızı sağlayacağınız çadırdır.
Çadır ısıtmada oldukça kullanılan öteki yöntemde taşların ısıtılıp çadıra yerleştirilmesi. Informasyon ve edinim yoksa oldukça riskli bir çadırı sıcak tutma yolu diyebiliriz. Taşları ısıtmaya çalışırken patlaması sonucu yaralanmalar olabilir. Hangi taşı ısıtmanız icap ettiğini bilmelisiniz. Öteki mevzuda ısıtılmış bu taşları çadırın içine koyduğunuzda zemini eritebilir yada zemin kumaşının yumuşayıp uzun solukta zarar görmesine niçin olabilir. En sık kullanılan yöntem, ısıtılmış taşları alüminyum folyoya sararak çadırın içince bir battaniye vb yüksek zemine koymak. Taş ile çadır ısıtma yönteminde taşın türüne bağlı olarak 6-7 saatlik bir ısı elde edebilirsiniz. Eğer taş patlaması riskini göze almak istemiyorsanız internette satılan volkanik taşlardan satın alıp bu yöntemi birazcık daha risksiz kullanabilirsiniz.
Çadırı ısıtmak için en malum ve en oldukça tercih edilen yöntemlerden birisi mum ile çadır ısıtma olabilir. Fakat bir o kadarda risklidir. Kamp çadırlarının kumaşı en küçük bir kıvılcımda zarar görebilir hatta tutuşabilir. Bununda neticeleri oldukça ağır olacaktır. Peki çadırı mumla ısıtmanın şekilleri nedir?
Bu yöntem oldukça eski ve güvenilir bir yöntemdir. Çadırınızı kuracağınız yeri belirledikten sonrasında o bölgede büyük bir ateş yakmanız gerekir. Ateş belli bir süre yandıktan sonrasında oluşan közleri toprak ile örtüp, yere kuru yapraklardan bir örtü sermeniz gerekir. Daha sonrasında çadırınızı bu bölgeye kurabilir ve gece boyu sıcak bir ortamda konaklayabilirsiniz.
Çadırı ısıtmak için kısa süreli yüksek ısıya ulaşmak benim de kullandığım yöntemlerden bir tanesi. Çadır içinde kamp ocağı yada gaza çalışan kamp sobaları oldukça büyük risk taşır. Yüksek sıcaklığa ulaşan üstü demir aksamları en küçük bir hatayla çadıra değdiği anda telafisi olmayan bir hasar verir. Çadır zeminimde bir tanesini taşıyorum. Ek olarak gazla çalışan çadır ısıtıcılarını kullanırken pencereyi ne olursa olsun açık bırakmalıyız. Aksi takdirde bütan + propan karışımı yakıtlardan çıkan bu gazlar yüksek derecede baş ağrısı yapar. Çadır içinde yangın çıkma ihtimali en yüksek olan bu yöntemi kullanırken fazladan dikkatli olmalısınız dememe sanırım gerek yok.
Su yüksek bir sıcaklığa ulaştığında, plastik / metal şişelere güvenli bir halde aktarın ve bu şişeleri çadırınızın içine dağıtın. Doğru yapılırsa, saatlerce ısıyı özgür bırakmalı ve çadırınızın içindeki sıcaklığı yavaşça artırmalıdırlar. Muhtemelen uyandığınızda şişeler hala sıcak olacak. Gece süresince sıcaklığı daha çok duymak isterseniz birkaç şişeyi yanınıza çekmeniz kafi. Minik bir çadırı güvenli bir halde ısıtmanın en iyi yolu budur.
Fazlaca fazla enerji çekmeyen bir model elektrikli battaniye ile çadırınızda rahatça ısınabilirsiniz. Elektrikli battaniyeler çoğu zaman kumaşın içine yerleştirilmiş bazı ince elektrik tellerine haizdir. Bu teller size direkt dokunmaz ve battaniyeler tipik olarak aşırı ısınmayı önleyen otomatik bir kapatma mekanizmasına haizdir. Çadırınızda güvenli ve sıcak şekilde uyuyabilirsiniz.
Kışın kampa giderken her ne kadar aklınıza kat kat giyinerek soğuktan korunmak gelse de, bunun kampta işe yaramayacağını bilin. Kışın kamp yaparken yanınıza alacağınız giysiler kesinlikle kaliteli termal giysiler olmalıdır.
Vücut ısınızı korumakta büyük görevi olan termal içliklere ek olarak, su ve hava geçirmeyen pantolon ve kazaklar ile rüzgar ve yağmura karşı korunabilirsiniz, ek olarak acele bir halde kuruma özelliği olan suya ve rüzgara dayanıklı bere, şapka ve eldivenleri de yanınızda götürmelisiniz.
Uyku tulumun içine yalnız termal içliklerinizle girmelisiniz. Kat kat giysiler sizi sıcak meblağ diye düşünebilirsiniz fakat tam aksine rutubet tutacağı için sizi üşütecektir. Eğer uyku tulumunuz size oldukça büyük geliyorsa ayak ve bel kısımlarına dolgu yapabilirsiniz.
Kışın kamp yaparken vücut ısınızı ve enerjinizi yüksekte tutması için protein ve karbonhidrat ağırlıklı yiyecekleri tercih etmelisiniz. İçecek olarak ise sıcak içecekleri tercih edin. Yiyecek ve içeceklerinizi sıcak bir halde muhafaza etmek için termosları kullanabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz çatal, kaşık ve tabak benzer biçimde malzemelerinizi tahta olarak götürebilirsiniz. Donmayı engellemek için içeceklerinizin bulunmuş olduğu şişeleri baş aşağı tutun ki, Şişe dibinden donmaya başlasın, sizde üst kısımdan rahatça içeceklerinizi için.
Kışın kamp yapmak oldukça keyifli olsa da, bazı zorluklarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bunlardan bir tanesi de kışın kamp ateşi yakmaktır. Kamp alanındaki odun ve dalların birçoğu ıslak olacağı için tutuşturmak oldukça zor. Bu yüzden yanınızda birkaç parça odun götürebilir yada ateşinizi yakmak için hususi ateş tutuşturucu jellerden götürebilirsiniz. Eğer ki kamp yapacağınız alanda rüzgar var ise, kamp ateşinizin etrafını rüzgardan korunacak şekilde düzenlemelisiniz.
Kış kamplarında uyku tulumunu uyumadan derhal ilkin çadırınızda açmalısınız. Eğer aracınızla kampa gidiyorsanız bu süre içerinde uyku tulumunuzu bagajda muhafaza ederseniz minimum 4 ile 5 aşama kar elde etmiş olacaksınız. Uyku tulumun içinde nefes alıp vermeniz içeride rutubet oluşturur ve kısa sürede üşürsünüz. bu yüzden ne olursa olsun başınız dışarıda olmalı fakat yün benzer biçimde bir yastık, boyunluk ile soğuktan korunmalısınız. Uyku tulumlarından tam performans olabilmeniz için sağlam bir kamp matına haiz olmalısınız. Bu matında doğru kullanımı oldukça mühim.
Acil durum battaniyeleri yansıtıcı tarafları ısı yalıtımı için oldukça büyük katkı sağlıyor. Eğer matınızın kalitesi kış kampı için kafi değilse matın alt kısmına acil durum battaniyesi sererek fazladan katkı sağlayabilirsiniz.
Vücudunuzun açıkta kalan kısımlarını vazelin sürerek soğuğa karşı koruyucu bir katman elde edebilirsiniz. Vazelini hem de kullanmış olduğunuz çadırın ip ve halatına sürerek donmasını engelleyerek düğümlerini kolayca açabilirsiniz. Çadıra girmeden ilkin kıyafetlerinizin üstündeki suyu yada karı temizlemelisiniz. Böylece içeride oluşabilecek su buharını azaltmış olmuş olursunuz. Hem de çadırın içindeki su buharı damlacıklarını da bu şekilde temizlemeniz yararlı olacaktır. Çadırınızın üstünde kar yada yağmur suyu birikmesine müsaade etmeyin.
Üstünüze bir katman daha giyim giymek için üşüyene kadar beklemeyin. Havanın soğuyacağı belli olan akşam saatleri vardığında vücudunuzun üşümesine izin vermeden soğuğa karşı lüzumlu önlemleri alın.
Halihazırda üşümüş bir halde uyumaya kalkarsanız esasen soğuk olan vücudunuz uyku tulumunun içinde ısınmakta zorlanacaktır buda gece süresince üşümenize sebep olacaktır. Bu durumun önüne geçmek için kamp ateşinin önünde ısındıktan sonrasında yatmaya gitmek mantıklı olacaktır.
Tek kullanımlık Isı Paketleri hakkaten kullanışlı ve anında tesir gösteren ürünlerdir. Kamp hayata geçirmeye giderken acil durumlar için yanınızda ne olursa olsun bulundurun.
Gerektiğinden büyük bir çadır kullanmak bilhassa kış kampı için asla iyi bir düşünce değildir aksine çadır ne kadar minik olursa ısıtmakta o denli kolay olur. Kendinize ve beraberinizdekilere kafi gelecek kadar bir çadır kullanmanız en ideali olacaktır, ne minik ne büyük.
Kışın kamp hayata geçirmeye karar verdiğiniz alanı kesinlikle internetten araştırıp olabilecek durumlarda kimi arayabileceğinizi planlayın. Kışın soğuk olduğundan dışarı çıkıp çişinizi hayata geçirmeye üşenebilirsiniz. Çişinizi tutmak sizi daha çok üşümenize niçin olacaktır.
Siz değerli ziyaretçilerimizin de eklemek istediğiniz mühim bir not ve ya yorum var ise yazmayı ihmal etmeyin kesinlikle iyi kamplar diliyoruz
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…