[ad_1]
Burunla ilgili sorunlar genellikle kişinin ergenlik dönemi sonrası gelişmeye başlarken kepçe kulak sorunu hasta yaşı, aklı ermeye başladığı erken çocukluk dönemi yani 4-5 yaşından itibaren görülür. Gördüğümüz vakalarda bu estetiğe başvurmanın en büyük nedeni, çevrenin psikolojik baskısı olarak ortaya çıkıyor. Özellikle okul çağına gelen ve kepçe kulak problemi olan bir çocuk, okuldaki arkadaşlarının durumuyla alay etmesinden yakınır. Maalesef erken yaş çocuklarında bu konuda arkadaştan görülen akran zorbalığı hatta yakın akrabalarından gelen bu davranışsal baskı ve mobbing ile baş edememe, çocukta psikolojik kalıcı sorunlara yol açar. Böylesi durumlarda cerrahi planlamadan önce hastaya psikolojik destek önermek, doğru bir seçenektir.
ÇOCUKLARI KENDİLERİ GİBİ OLMASIN DİYE BAŞVURUYORLAR
Kulak estetiğinde hasta yaşının bu denli düşmesinin bir başka sebebi de ebeveynlerin, bebeklerinde/çocuklarında kepçe kulak problemi olduğunu fark edip okul çağına dahi gelmeden ve bu çevre baskılarına fazlaca maruz kalmadan bu sorunu gidermek istemeleridir. Hatta bazı yetişkin kepçe kulak ameliyat hastaları, bebekleri olunca kendi yaşadıkları problemleri evlatları da yaşamasın düşüncesiyle çok erken yaşlarda bizlere başvururlar.
6 YAŞTAN ÖNCE ÖNERİLMİYOR
Kepçe kulak ameliyatı günümüz tıbbının modern yöntemleriyle, genel veya lokal anestezi ile 1-2 saat gibi kısa süren bir operasyonla pratik ve iyileşme dönemi de konforlu hale getirilse de 6 yaştan önce çocuklara bu ameliyatı önermiyoruz.
Bir başka psikolojik sorun da geçmişte kepçe kulak ameliyatı geçirmiş, tek veya çift taraflı olarak kulakları tekrar eski haline gelmiş kişiler tarafından yaşanır.
KEPÇE KULAK AMELİYATINDAN SONRA AÇILMA OLUR MU?
Kepçe kulak estetiği sonrası bir miktar açılma olasılığı vardır. Ancak kullanılan teknik dış kulak zarı altı şekillendirme gibi kıkırdak yapısını kalıcı olarak değiştiren bir teknik ise ve iple asmak yerine cerrahi teknik kullanıldıysa, tekrar açılma olasılığı da oldukça düşüktür.
AMELİYAT EDİLMİŞ KULAKLAR ARASINDA KÜÇÜK FARKLAR GÖRÜLEBİLİR
Kepçe kulak estetiği hastalarında psikolojik travma, ameliyat olsalar da etkisini devam ettirebilir. Bu kez de devamlı ameliyat olan kulakları inceleme, simetrilerini test etme gibi takıntılar baş gösterebilir. Böylesi durumlarda, hastalara öncesinde simetrinin ne kadar sağlanabileceği konusunda gerçekçi beklentiler sunmak önemlidir. Elbette ki cerrahın da isteği hastası ile aynıdır; simetrik ve düzgün kulaklar… Ancak çift olan tüm organlarda olduğu gibi ameliyat edilmiş kulaklar arasında da milimetrik farklar olabilir.
Bu durumda hastaya verilmesi gereken telkin, bütüne odaklanmasını sağlamak olacaktır. Yani hangi kulak milim önde, hangisi milimetrik geride diye bakmak yerine ameliyat sonrası yüzüne yansıyan güzellik, çocuksu halden daha olgun bir yüz ifadesine bürünme, daha sinirli ve gergin bakışlardan daha sakin, pozitif bakışlara kavuşmak gibi değişiklikleri fark edip kendini mutlu hissetmesi önerilir.
[ad_2]