Kediler Nasıl hep dört ayak üstüne düşerler?
Bilimsel olarak izahı birazcık zor. Bilime gore düşen bir cisme dışarıdan bir kuvvet uygulamazsanız, ona açısal bir dönme hareketi kazandıramazsınız. Gerçi bir kule atlayıcısı, havuza düşmeden ilkin havada birkaç kez takla atar, kendi ekseni çevresinde döner fakat bu tramplen yada kuleyi terk ederken ayakları ile başlatmış olduğu bir dönme hareketidir.
Sırtüstü düşen bir kedi ilkin bacaklarını kendisine, kuyruğunu da bacaklarının arasına çeker, başını yere bakacak şekilde döndürür. Belirli bir noktada tam tersini yaparak bacaklarını ve kuyruğunu açar ve vücudu tam ters yöne, doğrusu yere doğru döner. Böylece paraşüt tesiri yaratarak, hızını da frenler ve inişin yumuşak olmasını sağlar.
Meydana getirilen gözlem ve gözlemlerde bir kedinin alçak bir yerden düşmesinin, yüksek bir yerden düşmesine gore oldukça daha çok hasar yaratabileceği tespit edilmiştir. Mesela ortalama 100 metre yüksekliğindeki, 32 kattan oluşan bir binanın tepesinden düşen bir kediye hiçbir şey olmazken, 7 kattan oluşan binalardan düşenlerde ciddi sakatlıklar, hatta ölüm vakaları görülmüştür. Bilim adamları bunu da ‘limit hız’ ile izah ediyorlar.
Havadan yere düşen cisimler, ilkin gittikçe artan bir hızla yere düşerler. Sonrasında kütlelerine bağlı olarak belirli bir mesafede hızdaki bu artış durur ve ‘limit hız’ denilen durağan(durgun) bir hızla yere düşmeye devam ederler. Kısaca bir gökdelenin tepesinden atılan madeni bir paranın yere düşme anındaki hızı ile uçaktan atılan (aynı) paranın hızı içinde bir fark yoktur. İyi ki de yoktur, zira bu ‘limit hız’ olmasaydı ve cisimler gittikçe artan bir hızla düşmeye devam etselerdi, yağmur damlaları kafamıza kurşun benzer biçimde düşebilirlerdi.
Bu teoriye gore yüksekten düşen kediler, ortalama saatte 100 kilometre sürate ulaşınca limit hıza ulaşırlar, artık hep aynı hızda düşerler ve stresi atlatıp, kendilerine gelir ve gevşerler. Başlangıçta bahsettiğimiz dönme hareketini yaptıktan sonrasında, Avustralya’da yaşayan uçan sincapların uçuşuna benzer şekilde, tüm vücutlarını paraşüt benzer biçimde kullanarak, yaralanma olasılığını en aza indirerek, yere inerler.
Doğal tüm bu gözlem neticeleri ve teoriler, hayvan hastanelerine gelen kediler göz önüne alınarak ortaya çıkartılmıştır. Yüksekten düşüp de ölen yada alçaktan düşüp, ölmeyip, vaka yerini terk eden, her iki şekilde de hayvan hastanelerine uğramamış kedilerin sayıları bilinmiyor.

(Toplam: 22, Bugün: 1 )