Birliğin ve beraberliğin paylaşılmış olduğu bayramdır Kurban Bayramı. İkramlar çoğalır, ev bereketlenir, bayram kavurması ağır ağır pişirilir. Söyleşi, muhabbet ve lezzet sofrada her daim yerini alır. Evindeki et oranı da birden bire artış göstermeye adım atar. Birçok tarifte etleri kullanıyoruz sadece etleri birden tüketmek şeklinde bir durumumuz da olmuyor.
Bu aşamada geleneklerimiz devreye giriyor ve kavurmalar pişiriliyor. Kışlık enfes kavurmalardan pilavın yanına sıcacık yenecek kemikli kavurmalara kadar kavurma çeşitleriyle ilgili tüm sorularınıza cevap olmaya geliyoruz. Dillere destan kavurmaların da püf noktaları mevcut. Onları da bilmek koşul! Etleriniz hazırsa biz başlıyoruz kavurmaları anlatmaya.
İçindekiler
Kuşbaşı et iyi mi pişirilir?
Etin orta boylardaki, küp küp doğranmış haline kuşbaşı deniliyor. Kuşbaşı etleri pişirmek ise oldukça önemli. Etin en leziz hallerinden önde gelen kuşbaşı, fazla pişse lastik şeklinde sert bir kıvama geliyor. Bazı etlerde hatalı pişirme sonucunda leziz bir kıvama gelmiyor. Bundan dolayı kuşbaşı etleri pişirirken bilmeniz gerekenler var.
Kuşbaşı etleri yıkamamaya itina gösterin. Yüksek ısıda pişecekleri için içlerinde var ise zararı dokunan maddeler yok olacaktır. Etlerinizi yanmaz yapışmaz, kalınca tabanlı, mümkünse demir döküm bir tavaya ya da tencerenin içine alın. Azca zeytinyağı ile beraber yüksek ısıda mühürleyin. Mühürleme işleminden kasıt, arkasının ve önünün süratli bir halde renk değiştirmesini sağlamak. Bu şekilde etin suyu içinde kalacaktır. Peşinden eklemek istediğiniz öteki malzemeleri alın ve etinizi orta ateşte pişirin. Kuşbaşı etlerinizi en yumuşak bu şekilde pişirebileceğiniz şeklinde ocakta mühürlendikten sonrasında öteki malzemelerle buluşturup fırına da verebilirsiniz.
Kuşbaşı etleri pişirmenin en güzel yollarından biri ise et sote yapmak. Kuşbaşı etlerini yumuşacık bir halde pişirdiğimiz et sote tarifi için:
Et sote için malzemeler
- 600 gramsotelik dana eti
- 4 yiyecek kaşığı zeytinyağı
- 1 tane orta boy kuru soğan(yemeklik doğranmış)
- 2 tane orta boy domates(kabukları soyulmuş, doğranmış)
- 3 tane orta boy yeşil biber(doğranmış)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 su bardağısıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
- 1 tatlı kaşığı kekik
Lokum şeklinde et sote iyi mi yapılır?
Döküm bir tencerede 4 yiyecek kaşığı zeytinyağını kızdırın. 1 tane yemeklik ince doğradığınız soğanları tavaya ilave edin. Renk alan soğanların üstüne 3 tane doğranmış yeşil biber ilave edin ve sotelemeye devam edin. Sotelik doğradığınız 600 gram dana etini ilave edin. Suyunu salmaması, lezzet ve vitamin kıymetini hapsetmesi için; yüksek ateşte, ortalama 2-3 dakika asla karıştırmadan mühürleyin. Dış kısmı renk alan etleri aralarda karışmasını sağlayarak yüksek ateşte sotelemeye devam edin. 3 tane soyulmuş ,doğranmış domatesi ilave ederek karıştırın. Peşinden 1 çay kaşığı tuz, karabiber, 1 tatlı kaşığı kekiği de ilave edin. Birer yiyecek kaşığı biber ve domates salçasını 1 su bardağı sıcak su ile sulandırdıktan sonrasında yavaş yavaş tavaya ilave edin. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Etleri yumuşayan soteyi, leziz suyuyla beraber servis tabaklarına alın ve sıcak sıcak servis edin. Afiyetle yiyin!
Eti kavurmak için oldukça yanmaz ve yapışmaz, çiziği olmayan, kalınca tabanlı bir tencere ya da tencereye ihtiyacımız var gene. Kavurma işleminde ne olursa olsun tereyağı ve sıvı yağ kullanmak gerekiyor. Kavurmak istediğiniz eti bu tavanızın ya da tencerenizin içine alın. Orta ateşte bir tahta kaşık yardımıyla karıştıra karıştıra pişirmeye başlayın. Etiniz suyunu salacak ve yine çekecektir. Bu aşamalarda karıştırma işlemine devam edin.
Etinizin rengi arzu ettiğiniz kıvama erişince tuz, karabiberini ya da öteki malzemeleri de ilave ederek birazcık daha kavurun ve ocaktan alıp servis edin.
Yumuşak kavurma iyi mi yapılır?