Geçtiğimiz günlerde kanser teşhisi konduğunu açıklayan Galler Prensesi Kate Middleton, önleyici kemoterapi gördüğünü söylemişti. Önleyici kemoterapi, kanserle ilgili ameliyatın arkasından tedavi şansını artırıyor.

Philadelphia’da bulunan Fox Chase Kanser Merkezi’nden hematoloji ve onkoloji departmanında asistan profesör olarak vazife alan Dr. Angela Jain, prensesin önleyici kemoterapi görüyor olmasının kendi görüşüne bakılırsa Middleton’ın geçirdiği kanserin “tedavi edilebilir olduğu” anlamına geldiğini belirtti.

Onkologların “destekleyici” terapi olarak nitelendirdiği bu tür kemoterapi, tümörün cerrahi olarak alınmasının arkasından rutin olarak uygulanıyor ve çoğu zaman bir yıla kadar sürebiliyor. Hastalar bu kemoterapiyi her iki-üç haftada bir görüyorlar. Her ne kadar bu terapi kanserin nüksetmesini devamlı engellemese de, hastalığı yenme şansını artırıyor.

Dr. Jain mevzuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Tüm kanser türleri ameliyat sonrası kemoterapiye gereksinim duymuyor, sadece bazılarında bu gerekiyor. Çoğunlukla bu tedaviyi kanseri tamamen ortadan kaldırması amacı ve umuduyla veriyorsunuz. Kemoterapi kanserin geri dönmesi riskini düşürüyor.”

Middleton’ın çocuklarıyla çekilmiş olduğu iddia edilen ve gerçek olmadığı kabul edilen o fotoğraf.

Büyük Britanya tahtının varisi olan Prens William’la evli olan, 42 yaşlarında ve üç çocuk sahibi Middleton, açıklamasında ne tür kanseri bulunduğunu ya da kanserin hangi aşamada bulunduğunu belirtmedi. Prenses açıklamasında geçtiğimiz ocak ayında karın bölgesinden ameliyat bulunduğunu ve bunun kanserle ilgili olmadığını belirtmiş, ameliyatın başarı göstermiş geçtiğini sadece operasyon sonrası testlerde kanser teşhisi konulduğunu söylemişti.

Kemoterapinin yan tesirleri içinde halsizlik, baş dönmesi, zayıflamış bir bağışıklık sistemi bulunuyor. Sadece son 20 yılda tıptaki ilerlemeler ve yeni ilaçlar yardımıyla baş dönmesi ve kusma şeklinde yan etkisinde bırakır engellenebiliyor. Saç kaybını önleme mevzusunda da yeni teknikler bulunuyor.

Bunların haricinde geçtiğimiz seneler süresince kansere yönelik geliştirilen terapilerde de ilerleme kaydedilmiş durumda. ABD’de meydana getirilen bir araştırmada, kanser kaynaklı ölümlerin, 1991 yılına bakılırsa üçte bir oranında azaldığı görülüyor.

Middleton ne kanseri olabilir?

Karın bölgesi ameliyatlarda rastlanan kanser türleri içinde yumurtalık kanseri şeklinde jinekolojik kökenli ya da mide-bağırsak kanserleri bulunuyor. Kolon ve yumurtalık kanseri ise, ameliyat sonrası çoğunlukla kemoterapinin kullanıldığı iki kanser türü olarak öne çıkıyor.

Mevzuyla ilgili konuşan Amerikan Kanser Topluluğu kıdemli başkan yardımcısı Dr. Christina Annunziata şunları söylüyor: “Karın bölgesinde kanserli olabilecek birçok organ bulunuyor. Sadece eğer “önleyici kemoterapi”den bahsediliyorsa, görünürde kanserli herhangi bir doku olmaması akla geliyor. Bu da hastalığın sonucuyla ilgili iyi bir öngörü.”


The Wall Street Journal’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )