Categories: SAĞLIK

Kalbimizi hastalıklardan korumak için ne yapmalıyız?

 

Kalp ve damar hastalıkları, Türkiye’de ve dünyada insan sağlığını en fazlaca etkileyen sıhhat sorunlarının başlangıcında geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ersin Itina, kalp sağlığını iyi mi koruyacağımızı deklare etti.

1- Kilo kontrolünüzü sağlayın

Kalori açısından düşük, yağsız, karbonhidrattan yoksul Akdeniz mutfağını tercih etmek kilo kontrolü için en doğrusu. Ek olarak şeker hastalığını engellemek kalp hastası olma riskini de azaltıyor. Fazla şeker tüketiminin bırakılması, şekerin yaratacağı fazla kilo ve aşırı kiloluluk riskini de engellediği benzer biçimde kalp hastalıklarından da büyük oranda korunmaya destek oluyor.

2- Hareketli olun

Tertipli olarak spor yapmak da kilo kontrolü için fazlaca mühim. Her akşam yarım saatlik yürüyüşler kalp sağlığı için oldukça yararlı. Dans etmek, bahçeyle uğraşmak, alışveriş için markete yürüyerek gidip gelmek, özetlemek gerekirse günlük hayatta hareketli olmak gerekiyor.

3- Sigaradan uzak durun

Sigara içmeyi bırakmak kalp hastalıkları riskini mühim oranda azaltıyor. Bilhassa hanımefendiler bu mevzuda daha fazlaca tedbir almalı. Sigara içmek menopoz öncesi hanımlarda kalp hastalıkları riskini 4-5 kat artırıyor.

4- Ölçülü ve dengeli beslenin

Meydana getirilen emek harcamalar, sebze ve meyvelerden varlıklı, azca yağlı beslenmenin de kan basıncının düşürülmesinde etkili bulunduğunu gösteriyor. Bu tip beslenmede potasyum, magnezyum, kalsiyum daha çok, sodyum ve zararı olan yağ türleri daha azca tüketiliyor.

Aşırı gıdadan kaçınmak ve tüketimine dikkat etmek oldukça mühim. Alınması ihtiyaç duyulan ideal oranlar yüzde 50-60 karbonhidrat, yüzde 20-30 protein ve yüzde 10-15 yağ olarak belirtiliyor. Proteinlerin üçte ikisinin bitkisel gıdalardan alınması, hayvansal proteinde de balığa daha çok yer verilmesi mühim. Kızartma benzer biçimde yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı.

5- Aşırı tuza dikkat edin

Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyona niçin olarak kalp sağlığımızı tehdit ediyor. Ürünlerin etiketlerini incelemeyi kesinlikle bir alışkanlık haline getirmemiz, sofraya tuzluk koymamamız, azca tuzlu peynir ve zeytin almamız mühim. Market alışverişlerimizde devamlı aldığımız gıdaları tuz açısından da inceleyerek zararı olan olabilecekleri alışveriş listesinden çıkarmalıyız. Hipertansiyon hastaları ise tuz tüketimini günde 6 gramın altına indirmeli.

6- Stresinizi deneyin

Stres ve korkular hastalandıktan sonrasında iyileşme sürecini de yavaşlatmakla kalmıyor, kalp hızını, ritmini ve tansiyonu da negatif etkiliyor. Son dönemlerde oldukça popüler olan mindfullnes egzersizleri, nefes terapileri ve yoganın, gerilim düşürülmesine destek olduğu görülmüştür.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

4 hafta ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

1 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago