Categories: GENEL BİLGİLER

Kaçıranlar için: Bu hafta neler oldu? (TikTok zorda: Eyvah çocuklar büyüdü!)

Geçtiğimiz hafta teknoloji haberlerinde gene yoğun bir gündemi geride bıraktık. Meraklısı için gelin öne çıkan gelişmelere bir göz atalım.

TikTok zorda: Eyvah çocuklar büyüdü!

Genç kesime hitap eden ürün yada platformları devamlı mühim bir risk bekler: Kullanıcı yaşlarının olduğu yerde saymaması. TikTok da bunun sancısını çekiyor. 2023’ün son çeyreğinde TikTok’un gelişme hızı sıfıra indi. Amcaların teyzelerin vazgeçilmezi emektar Feysbuk bile TikTok’tan süratli büyüdü.

Peki niçin? Bu aşamada yorumu Mashable yazarı Metin Aktaşoğlu’nun haberindeki satırlara bırakıyorum:

“Diyelim ki uygulamayı ilk indirdiklerinde 13 yaşlarındaydı. Şimdi ise bu kişiler minimum 20 yaşlarında. Tam zamanlı işleri var ya da üniversitede okuyorlar. Birçoğunun anne babaları artık çamaşırlarını yıkamıyor, yiyeceklerini pişirmiyor ve onları spora, kurslara ve öteki etkinliklere götürüp getirmiyor. Hemen hemen bunu deneyimlememiş okuyucular için buna “yaşam” deniyor. Bu işler fazlaca fazla vakit alıyor ve bu da TikTok’a daha azca vakit bırakıyor.”

Doğal ki altyapıdan TikTok bağımlısı yeni gençler yetişiyor. Sadece değişik beklentileri olan yeni kuşakları yeniden yeniden yakalayabilmek güvence değil.

Apple ve Google YZ için bir araya mı geliyor?

Daha birkaç hafta ilkin bu köşede Apple ve Google yönetimlerinin üstündeki büyük bir ‘Yapay zekada çığır açmazsak öleceğiz’ baskısı olduğundan bahsetmiştim. Senelerdir birbirlerine ‘su vermeyen’ iki teknoloji devini bu YZ sıkıntısı bir araya getirdi. Bloomberg’den Mark Gurman’a nazaran Apple, Google’ın suni zekâ motoru Gemini’ı iPhone’lara getirmek için arama devi ile görüşüyor.

Görüşmeler netice verirse, Gemini bu yıl iPhone’lardaki kimi özelliklere güç verebilecek. Sadece bu senaryo, genel anlamda göbeğini kendi kesmeye alışık Apple için YZ evreninde bir yenilgi anlamına da gelebilir.

WhatsApp’tan sesli ileti hamlesi

Gene bu köşede sesli mesajları savunmuş, sadece bununla birlikte kullananların da bu mevzuda ikiye bölündüğünü görmüştüm. İnternet gazeteciliğinin goygoylarından biri gene realize oldu ve ‘haberimiz ses getirdi’.

Sesli mesajlara ‘mesafeli olanlar’ için güzel bir haberimiz var; WhatsApp’ta sesi metne dökme özelliği yakında Android kullanıcıları için sunulacak. Sadece bu özellik şimdilik 30 dilde ve sınırı olan sayıda bölgede sunuluyor ve Türkiye ne yazık ki bu bölgeler içinde değil.

Bir gelişme olduğunda sesli ileti ile ileteceğiz.

Microsoft YZ’deki avantajını kullanıyor!

Suni zekâ gündemi her şirket için dertli geçmiyor. OpenAI ile olan ortaklık bu alanda Microsoft’u avantajlı konuma geçirmiş durumda. Firmanın YZ ürünü Copilot’un günlük kullanımdaki rolü her geçen gün artmakta.

Bunun kuvvetli izlerini Windows’ta da görmeye başlıyoruz. Copilot kısa sürede Dosya Gezgini ile entegre hale gelecek. Bu ne demek? Kullanıcılar dosyayı Copilot’a gönderip istemler yaratabilecek yada Copilot’tan hızlıca özetleme isteyebilecek.

Teknoloji devi, daha ilkin Windows 11 vazife çubuğuna ve Microsoft 365’e Copilot’ı eklemiş ve Paint ile Fotoğraflar şeklinde çeşitli uygulamalarla entegrasyon sağlamıştı.

Spotify beklediğimiz özelliği duyurdu!

Müzik platformunun mobil kabiliyetleri malum. Sadece masaüstüne geldiğimizde Spotify’ın beklentilere karşılık veremediği durumları da biliyoruz. Bir ‘Mini Oynatıcı’nın olmaması bu noksanlardan biri olarak göze çarpıyor, ergonomik kullanımı da oldukça zorlaştırıyordu.

Her neyse ki artık mini oynatıcı masaüstüne ekleniyor. Böylece siz başka işlerle uğraşırken hızlıca oynatma kontrollerine erişebileceksiniz. Boyutlandırılabilir kayan pencere; ses seviyesini, şarkıları değiştirmeyi, oynatma listesini denetim edebiliyor. Özelliği canlıda görmeniz (premium üye olsanız da) belli bir süre alacak şeklinde duruyor. (Bana hemen hemen gelmedi, F5’e devam)

Haftanın ürünü: Lenovo Legion Go

Taşınabilir oyun konsolu tarafında değişik örnekler de görmeye başladık. IGN Türkiye editörü Atakan Diren’in iki hafta süresince testini yapmış olduğu Lenovo Legion Go da bu ürünlerden biri.

Region Go; kaliteli ekranı, çıkarılabilir kontrolcüleri, neredeyse bir tablet olarak kullanılabilmesi yardımıyla rakipleri arasından sıyrılıp ‘Ben de varım’ diyebiliyor. Sadece görece zayıf batarya ömrü ve rakiplerine kıyasla yüksek sayılabilecek fiyatı, bir miktar düşündürüyor.

Ürünün detaylı yazılı ve videolu incelemeleri yakında Atakan Diren’in yorumlarıyla Mashable Türkiye’de yayınlanacak.

admin

Recent Posts

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…

2 hafta ago

Acil Tıp Uzmanı Hangi Rahatsızlıklara Bakar?

Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…

3 hafta ago

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

3 hafta ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

3 hafta ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

3 hafta ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

4 hafta ago