Meşhur sanatçı Jeff Koons’un bir heykeli Ay’daki ilk “tasdikli”, “izin verilmiş” sanat eseri oldu. Moon Phases (Ay’ın Evreleri) adlı yaratı, NASA ve Lunar Machines’in insansız misyonu kapsamında 15 Şubat’ta uzaya gönderildi. Yaratı, NASA’nın 50 yıl sonrasında gerçekleşecek ilk Ay misyonunu ve Ay yüzeyine inen ilk ticari aracı temsil ediyor.

Heykel, Koons’u global ölçekte tanınırlığa ulaştıran ayna cilalı paslanmaz çelik Balloon Dog serisi ile kitsch ve pornografik olarak değerlendirilebilecek Made in Heaven serisinden oldukça değişik. Bunun yerine 69 yaşındaki sanatçı, her biri meşhur bir adı onurlandıran 125 tane ufak, Ay’a benzeyen küreden oluşan kompakt bir kutu üretti.

Küreler, David Bowie’den Galileo’ya tarih süresince yaşamış mühim kiişilerin adını taşıyor. Koons bu insanları, “mühim değişimler meydana getiren ve bizlere iyi mi sınırları aşacağımıza dair düşünce veren insanoğlu” şeklinde tanımlıyor ve ekliyor:

Diyaloğa anlam katmak istedim. Dünya çapındaki insanlarla hayatlarımızı sanat vesilesiyle iyi mi dönüştürebileceğimizi anlatmak istedim.

Moon Phases eseri, Ay’ın yüzeyine gönderilen çalışmanın yanı sıra bir NFT’den ve Dünya’da duracak olan bir takım daha cilalı küreden oluşuyor. Söz mevzusu kürelerin her biri, Ay’a gönderilen çalışmanın iniş yerini gösteren kıymetli bir taşla süslü.

Peki niçin ‘izin verilmiş’ vurgusu yapılıyor?

Koons’un emek harcaması özenle seçilmiş bir ifadeyle Ay’daki ilk “tasdikli”, “izin verilmiş” (İng. authorised) sanat eseri olarak ifade ediliyor. Bunun sebebi ise 1969’da Andy Warhol ve Claes Oldenburg benzer biçimde bazı meşhur sanatçının yer almış olduğu efsanevi bir proje.

O dönemde hemen sonra PBS’in aktardığı suretiyle birçok sanatçı eskizler çizmiş ve bu eskizler hemen sonra, oldukça oldukça ufak boyutlara küçültülerek “Ay Müzesi” olarak adlandırılan ufak bir seramik çip üstüne aktarılmıştı.

Apollo 12 misyonundan yalnızca adı “John F.” olarak anlatılan bir mühendis çipi gizlice Ay’a iniş aracına takmayı kabul etmiş. Kent efsanesine dönüşen bu hikayenin gerçeğe dönüşüp dönüşmediği ve “John F.” adlı mühendisin söz mevzusu çipi Apollo 12’ye yerleştirip yerleştir(e)mediği hiçbir süre doğrulanamadı.


Kaynak: Business Insider / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

(Toplam: 4, Bugün: 1 )