Kısa süre ilkin İzmir’in merkezinde, oldukça yeni ve çağdaş bir yapıda gündemi sarsan bir yangın meydana geldi. 40 dairede eşzamanlı süregelen yangınla ilgili gündem oldukça meşgul edildi fakat itfaiye raporu da dahil olmak suretiyle, bulguların tümü incelense de hemen hemen tam anlamıyla açığa kavuşturulamayan yangın için tatminkar bir cevap bulunabilmiş değil.
Ortalama 7 yıl ilkin Adana’nın Aladağ ilçesinde yaşanmış olan, oldukça eski ve teknolojik olmayan bir binada süregelen yangın için de; koca koca mühendislerimiz ana akım medyaya çıkıp, “Kaçak akım rölesi olsaydı, bu yangın yaşanmazdı” diye demeçler verdiler ve PR emek harcaması hayata geçirmeye çalışmışlardı.
Elektrik Yangınlarından ve Hasarlarından Korunma Derneği yöneticisi ve bu alanda çalışan bir Ar-Ge mühendisi olarak, mevzuları basından ve yakından takip ettiğim için gördüm ki; bu PR meraklısı mühendislerimiz hiçbir platformda doğru teknik verilere dayalı yorum yapmadılar.
Kaçak Akım Rölesi Yangını Önler Denilemez!
Normal olarak ‘Kaçak akım rölesi gereksizdir yada kullanılmamalıdır’ demiyorum. Sadece kaçak akım rölesi yangını önler demek, en hafifçe tabiriyle mevzuyla ilgili bilgisiz olunduğunu gösteriyor.
Hafızalarımızı birazcık zorlarsak benzer bir yangın hadisesi de birkaç ay ilkin İstanbul Fikirtepe’de yaşanmıştı. Aslen bu ve benzeri yangınlar her gün yaşanmakla beraber, her yangın kendine geleneksel ya da toplumsal medyada tesir yaratacak kadar büyük yer bulamıyor.
Peki İzmir’deki lüks konutlarda kaçak akım rölesi, bir sigorta yada şalter vb. tamamlanmamış ürün kullanılmış olamayacağına nazaran, bu lüks sitede, eski bir yapı olan Aladağ Talebe Yurdu’nda ve muhteşem denebilecek yeni bir yapı olan İstanbul Fikirtepe’de benzer kaderi yaşamamıza sebep olan şey ne olabilir?
Tespitlerimizi Ne olabilir/Ne olması imkansız diye yaparsak, suçun nerede/kimde bulunduğunu anlama noktasında mesafe kat edebiliriz;
Etkisiz temassızlığı ya da yansız kopması olasılığıyla, dengesiz yüklerin fazlar-nötr arasındaki gerilimi 2 fazda yükselttiği, birinde düşürdüğü, yükselen 2 fazın birinde neredeyse faz-faz seviyesine kadar yükseltme ihtimalinde gene kaçak akım rölesi açmayacak.
Bu sefer sigortalarda kısa devreye anlık gitmediği için, manyetik açma yapmayarak ta ki; sistemdeki cihazların yanmaya gittiği ve alev almaya başladığı yere kadar termik açmayı da etken edemeyecek.
Bir ihtimal günlerce kopuk ya da temas problemi oluşacak. Aladağ’da sayaç değişiminden sonraki ihtimalde olduğu şeklinde gevşeklik problemi, eş zamanlı olarak tüm yapının bir fazında bilhassa yangın çıkmasıyla sonuçlanabilecektir. Özetle; bu yangınların detaylı incelemesi bu veriler ışığında yeniden yapılmalıdır..
Peki Ya Çözüm?
Bu biçim yüksek risk taşıyan problemleri, tüm yapılarda 3 Aralık 2003 tarihindeki 25305 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İç Tesisleri Proje Hazırlama Yönetmeliği’nde Koruma Sistemleri başlığı altında yer edinen aşırı gerilim sönümleyicileri kullanarak basitçe çözebiliriz. Yapılacakların basitliği ve yapılmaması durumunda da yangınlar, can kayıplarıyla beraber projeciden elektrik müteahhidine, yapı müteahhidinden yöneticiye kadar hepimiz için mesuliyet doğuracağını dikkat alırsak hala aynı sorunları yaşıyor olmamızsa hakkaten şaşkınlık vericidir.
yazı: ELYAK Başkanı Evren YURTTAŞ
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…